منو
 صفحه های تصادفی
حرکت شتابدار
سعادت واقعی در پرتو پیروی از معصومین
عوامل داخلی تغییر دهنده سطح زمین
کمکهای اولیه در خونریزیها
درس الیاف نساجی
دوران نوجوانی امام چهارم علیه السلام
نزدیکی مقام امام علی علیه السلام به پیامبر
ساختمان سیلیکات
ماهواره‌های ردیابی
لطایف قرآنی
 کاربر Online
137 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه فیزیک 3 ستاره ها ارسال ها: 2228   در :  دوشنبه 26 مهر 1389 [05:57 ]
  عبور صوت از محیط های مختلف
 

عبور صوت از محیط های مختلف

صدا همواره از محیط های معینی عبور می کند . این محیط می تواند گازی مانند هوا ، یا مایعی چون آب یا جامدی مانند فولاد باشد . اگر محیطی وجود نداشته باشد – مانند مورد خلأ – صدا نمی توند منتقل شود . اکنون می توانیم با قرار دادن زنگی که صدا می کند در زیر حبابی شیشه ای و تخلیۀ تدریجی هوای داخل آن ، نشان دهیم که در واقع چنین است . با تخلیۀ هوای داخل حباب صدای زنگ به تدریج ضعیف تر می شود . سر انجام ، هنگامی که دیگر هوایی در زیر حباب وجود نداشته باشد ، دیگر صدای زنگ شنیده نمی شود . چون در فراسوی جو زمین ، خلأ خوبی وجود دارد ، هیچ صدایی که در آن جا تولید شود نمی تواند به ما برسد .

سرعت صوت به محیطی بستگی دارد که در آن حرکت می کند . صوت در هوای خشک و درC ˚0 با سرعت 330 متر در ثانیه حرکت می کند . با زیاد شدن دما ، سرعت آن افزلیش می یابد و در دمای C ˚1000به 700 متر در ثانیه می رسد . این مقدار در آب ، حدود 1400 متر در ثانیه می شود . مقدار دقیق آن به ترکیب و دمای آب بستگی دارد . سرعت صوت در مس 3560 متر در ثانیه است . مقدار آن در آلومینیم 5100 متر در ثانیه است .

این تغییر در مقدار سرعت به واسطۀ تفاوت های کشسانی و چگالی محیط انتشار صوت است . با کاهش چگالی سرعت افزایش می یابد . مقدار سرعت با افزایش کشسانی زیاد می شود . شاید بپرسید که چرا صوت در آ ب سریع تر از هوا منتشر می شود . زیرا آب بسیار چگال تر از هوا است . پاسخ آن است که چگالی آب 800 بار بیشتر از هوا است اما کشسانی آن بسیار بیشتر از 800 برابر هوا است .

همان طور که دیده ایم سرعت صوت در هوا در حدود یک سوم کیلومتر در ثانیه است . سرعت نور در حدود 300000 کیلو متر در ثانیه است . این مقدار های کاملاً متفاوت پدیده های جالبی را به وجود می آورند . شما قبل از این که صدای بر خورد تبر هیزم شکن به درخت را از فاصلۀ دور بشنوید خود او را می بینید . در هنگام توفان تندری ، صدای رعد با فاصله ای از آذرخش به گوش می رسد که با نزدیک شدن توفان کاهش می یابد . فاصلۀ آذرخش را می توان با منظور کردن یک کیلومتر برای هر ثانیه تأ خیر به دست آورد .

از سرعت معلوم صوت در آب ، در ژرفا سنج یعنی وسیله ای استفاده می شود که تپ کوتاهی از صوت را از بدنۀ کشتی به پایین می فرستد و پژواک آن را از ته آب گرد آوری می کند . زمان لازم برای برگشت پژواک، عمق آب را در آن محل تعیین می کند . همین اصل در وسیله ای به نام سونار به کار می رود .

همۀ صدا هایی که در محیطی منتشر می شوند دارای سرعت یکسانند و این اتفاقی مبارک است . تصور کنید چه آشوبی به وجود می آید اگر صدا های پر بسامد فلوت یا پیکولو قبل از صدا های کم بسامد باسون یا توبا به گوشمان می رسید . در محیطی که صوت در آن منتشر می شود ممکن است تغییراتی صورت گیرد . اگر محیط هوا باشد ممکن است چگال تر یا رقیق تر بشود . یا ممکن است امواج صوتی به محیطی کاملاً متفاوت بر خورد کنند . صدایی که در هوا منتشر می شود ممکن است به سطح استخری برسد . وقتی محیط به هر صورتی تغییر کند چیز های مختلفی می تواند اتفاق بیفتد . بخشی از موج می تواند در مرز بین یک محیط و محیط دیگر بازبتابد و به طرف منبع صوت بر گردد . بخشی دیگر از آن می تواند در محیط دوم نفوذ کند . بخشی از انرژی نیز ممکن است تبدیل به گرما شود .

  امتیاز: 0.00