تئوری آزمایش
دمای یک جسم ، نشاندهنده گرمی یا سردی آن است.
دما را با مقیاس ویژهای
اندازه گیری می کنند. بدن شما نسبت به میزان گرمی یا سردی یک جسم ، حساس است. تاریخ استفاده از
دماسنجها برای اندازه گیری دما به اوایل سال 1593 بر میگردد. در این مقاله شما با ساخت یک نمونه دماسنج ساده آشنا خواهید شد.
هدف از آزمایش
طراحی و ساخت یک نمونه
دماسنج گازی گالیله
مواد لازم
- آب
- یک ظرف دهان گشاد یک لیتری
- یک بطری شیشهای نوشابه
- نی نوشابه خوری
- رنگ غذای آبی رنگ
- خمیر مجسمه سازی
شرح آزمایش
- حدود 5 سانتیمتر در بطری نوشابه آب بریزید.
- آنقدر از ماده آبی رنگ به این آب اضافه کنید تا رنگ آن ، آبی پررنگ شود.
- حدود 5 سانتیمتر از انتهای نی را درون بطری نوشابه وارد کنید.
- قطعهای از خمیر مجسمه سازی را در دهانه بطری نوشابه قرار داده و خوب دهانه را مسدود کنید.
- کف دستهای خود را روی بطری بگذارید و تا آنجا که ممکن است ، بطری را فشار دهید. البته نه آنقدر که خطر شکستن آن پیش آید.
- به مدت یک دقیقه بطری را در دستهای خود نگه دارید.
- بطری نوشابه را همراه با نی ، به صورت واژگون روی بطری محتوی آب رنگی قرار دهید، بطوری که سر دیگر نی ، درون آب قرار گیرد.
- به مدت 2 تا 3 دقیقه به نی نگاه کنید.
نتیجه آزمایش
آب رنگی در نی بالا میرود.
- علت چیست؟
از یک دماسنج ، برای اندازه گیری مقدار انرژی جنبشی متوسط مولکولها استفاده میشود. در این آزمایش ، بطری نوشابه مدل ساده شدهای از دماسنج گازی گالیله است. "گالیله" ، دماسنج خود را در سال 1593 طراحی کرد و آن را ترموسکوپ نامید. هم ترموسکوپ و هم دماسنج ساده ، هر دو از این واقعیت استفاده میکنند که گاز وقتی گرم میشود، منبسط و وقتی سرد شود، منقبض میشود و در نتیجه تغییر دما را به ما نشان میدهد. بطری نوشابه و نی ، هر دو دارای هوا هستند.
وقتی بطری را در دستهای خود نگه دارید، هوای داخل بطری گرم میشود. مولکولهای گاز گرم شده ، منبسط می شوند و از انتهای نی ، خارج میگردند. وقتی شیشه سرد میشود، مولکولهای باقی مانده در شیشه منقبض میشوند. از آنجا که در این حالت ، تعداد کمتری مولکول در شیشه موجود است، به علت کمبود مولکول یک خلاء نسبی ایجاد میشود و فشار داخل شیشه از فشار بیرون شیشه کمتر میگردد. بنابراین هوا روی سطح آب ظرف ، فشار میآورد و آب را به درون سر دیگر نی میراند و آب در نی بالا میرود.
همچنین ببینید