منو
 کاربر Online
579 کاربر online
 : پرسش و پاسخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline نبی پور 1 ستاره ها ارسال ها: 3   در :  شنبه 08 بهمن 1384 [20:35 ]
  تأملی بر اندیشه های سبز 3 (از طریق تماس با ما)
 

تأملی بر اندیشه های سبز 3


در شماره قبل گفتیم اعتماد مهمترین گام واولین قدم حرکت برای ایجاد مدرسه پویا وزنده است . مدرسه ای که در آن نفرت از درس ومدرسه ، بد بینی به اولیاء مدرسه و …. جای خود را به اعتماد داده باشد که در این مسیر معلم و مد یر نقشی اساسی در ایجاد جو اعتماد در مدرسه خواهند داشت وهمچنین تأکید کردیم هرچه بیشتر به یک رفتار توجه کنیم . بیشتر تکرار می شود توجه کردن . مانند تابش نور آفتاب بر انسانهاست ، به هر آنچه توجه کنیم ، رشد می کند ، به هر آنچه بی توجهی کنیم پژمرده می شود !
حال این سؤال پیش می آید که اگر قرار باشد ما به رفتارهای اشتباه اصلاً تأکید نکنیم چگونه باید جلوی چنین رفتارها وعادات نادرست را بگیریم وچگونه باید آنها را از بین ببریم ؟
معلم وارد کلاس می شود. از شاگردان می خواهد تمرینات وتکالیف گفته شده در جلسه پیش را روی میزهایشان بگذارند تا وی آنهارا باز بینی نماید. دانش آموزی به او می گوید که : حل نکرده ام ! یا می گوید که دفترم را فراموش کرده ام با خودم بیاورم !
معلمان بر خلاف انتظار وخواسته مدیر در جلسه دبیران شرکت نمی نمایند وروز بعد که مد یر را می بینند ، بهانه های مختلفی برای عدم حضور خود می آورند ! در چنین موقعیت هایی ومشابه آنها معلم با شاگرد خود ومدیر یا معلم خود چگونه رفتار نماید ؟
هر گاه از مردم سراسر جهان سؤال شود که چطور متوجه می شوید که کارتان را درست انجام می دهید ؟ پاسخ مشترک همه آنها این خواهد بود : چنانچه بعد از اتمام کار توسط...سرزنش نشوم ؟
همسرم مرا سرزنش نکند! فرزندی مورد مؤاخذه وسرزنش والدین قرار نگیرد !و...به عبارت بهتر بی خبری خبر خوبی است ! اکثر مردم جهان با روش رها کن _ فراموش کن اداره می شوند. اکثر ما معلمان و والدین چنانچه شاگردی امتحانی را خراب کند ، تکلیفی را انجام ندهد . فرزندی حرف زشتی بزند یا بی ادبی از او سر بزند ! نمی توانیم نسبت به این رفتارها بی تفاوت باشیم وعموماً رفتارهای تندی از ما بروز می کند ، از جمله نگاه عصبانی ، سخنان انتقاد آمیز ، گاه فریادهای تهدید آمیز وجریمه ودر شرایط بسیار ایده آل نصیحت وتوصیه جایگزین می شود ! زمانی که مشغول نگارش تأملی بر اندیشه های سبز بودم بطور عینی تری نحوه برخورد خودم وسایرین را با دانش آموزانوفرزندان را بررسی می کردم ودر حسرت فرصت از دست رفته در برخوردها بودم که چگونه مثبت دیدن واعتماد می تواند تأثیرات شگرفی ایجاد نماید یکی از دوستان در تماسی اقدامی تلخ را برایم بازگو کرد که شدیداً تحت تأثیر قرار گرفتم هر چه خواستم از آن صرفنظر کنم نتوانستم . در مدرسه ای در یکی از مناطق محروم روشی برای تنبیه دانش آموزان به دلیل درس نخواندن انتخاب شد وبه مرحله اجرا در آمده است که به گفته یکی از پیشکسوتان آموزشی این روش حتی در زمان قاجار هم اجرایش زشت وکریه بود وآن اینکه دانش آموزان را در مقابل تمامی دانش آموزان مدرسه قرار داده واز سایرین خواسته شده بود تا آنان را هو ! کنند . واین جای بسی تأسف وتعجب وتأمل است که در هزاره دوم که انسان را مهم ترین سرمایه می دانند وهزاران اندیشمند وصاحب نظر در خصوص نحوه بر خورد ورفتار با انسان بخصوص دانش آموزان داد کلام سر می دهند شاهد چنین رفتارهایی باشیم !
اما روش صحیح پاسخ چیست ؟ تغییر جهت ! این روش مؤثرترین راه برای پاسخ دادن به رفتار غیر قابل قبول است . شما در عمل در خواهید یافت که پاسخ تغییر جهت در نودونه درصد موارد مؤثر واقع می شود این روش بسیار نیرومند است . زیرا شخص را مجدداً در مسیر درست قرار می دهد وچون برای توجه به رفتار وی از روش منفی استفاده نشده است ، موجب حفظ احترام واعتماد نیز میشود.
ونهایت آنکه تغییر جهت بهترین راه برای تغییر موقعیت های روحی ضعیف به شمار می آید . در روش تغییر جهت به ترتیب ذیل عمل می کنیم که :

1_ مشکل را در اولین فرصت به صورت کاملاً روشن وبدون سرزنش بیان کنید .
2_ تأثیر منفی آن را بنمایانید .
3_ اگر لازم می دانید وظایف صحیح را بر فرد روشن وواضح نمایید .
4_ جزئیات وظیفه را برای خود نیز مرور کنید واطمینان حاصل کنید که به طور کامل به فرد فهمانده شده است .
5 _ اعتماد واطمینان خود را نسبت به فرد مورد نظر ابراز کنید.
وقتی عملکرد افراد با پاسخ های مثبت روبرو می شود به طور طبیعی آنها دوست دارند همان رفتارها را ادامه بدهند . هدف از تغییر جهت ایجاد یک پاسخ مثبت است . مهم این است که عملکرد خوب را بلافاصله پاسخ مثبت بدهید اگر منتظر بمانید تا پس از انجام عملکرد یا رفتاری دقیق وبدون نقص پاسخ مثبت بدهید ، ممکن است برای همیشه منتظر بمانید. پس باید همواره به یاد داشته باشیم که همواره وبدون تأمل پیشرفت ها را تحسین کنیم ، اگر چه کار آنها خیلی دقیق وکامل نباشد ، زیرا با این عمل آنان را به انجام کار بهتر وادار می کنیم واز این راه آنان را آماده می کنیم تا برای موفقیت وسازندگی دوباره تلاش کنند . هنگامیکه والدین به فرزند خردسالشان راه رفتن را می آموزند برایشان جالب است که تلو تلو خوردن کودک را هنگام راه رفتن تماشا کنند . هنگامیکه می ایستد برایش دست می زنند می خندند واو را تشویق می کنند . در چنین شرایطی : کدام بچه است که عملکردش را تکرار نکند . وقتی کودک گام های لرزانش را بر می دارد وبه پشت بر زمین می افتد ! اگر تحسین ها وتشویق های پدر ومادر نباشد که تو راه رفتی ! آفرین ! ... امکان دارد او بسیار دیرتر راه رفتن را بیاموزد پس بزرگترین نیرویی که او را وادار به ادامه تلاش می کند تشویق است ! اصولاً جلب کردن مردم برای انجام کار نادرست آسان است . تمام کاری که باید انجام دهید این است که منتظر بمانید دیگران اشتباه کنند. سپس شما با نگاه عاقل اندرسفیه اشتباهاتشان را به رخشان بکشید ودر واقع این کار نوعی مچ گیری است وکار ساده ای است . بسیاری از مدیران یا معلمان سراغ کارکنان ویا شاگردانشان را نمی گیرند تا اینکه آنان کاری اشتباه انجام دهند . آنگاه به ناگه از جا می پرند ، سروصدای زیادی راه می اندازند واز همه ایراد می گیرند . در صورتی که جلب کردن افراد به انجام کار درست آن چیزی است که باید به دنبال آن باشیم واین کار بسیار مشکل تر است . نیازمند شکیبایی وخود کنترلی است وباید سعی کنیم بی توجهی به کارکنان ویا دانش آموزان و مچ گیری را کناربگذاریم .
بهتر است پاسخهای مثبت را با حرکات خوشایندی همراه کنیم مثل زدن دستی گرم بر پشت وشانه وگفتن خیلی خوبه ! آفرین !
پس بیائیم گامهای زیر را در رفتار وبرخوردهایمان رعایت کنیم :
1 _ افراد را بلافاصله تحسین کنیم.
2 _ مشخص کنید که افراد چه کاری را خوب یا تقربباً خوب انجام می دهند.
3 _ احساسات مثبت خود را در مورد آنچه که انجام داده اند با آنها در میان بگذارند .
4 _ آنها را تشویق کنید که کارهای خوب را در سطح بالا نگه دارند .

به امید موفقت همه ی دوستان فرهنگی!

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مهدیار نوید 3 ستاره ها ارسال ها: 500   در :  سه شنبه 11 بهمن 1384 [18:13 ]
  >تأملی بر اندیشه های سبز 3 (از طریق تماس با ما)
 

خانم نبی پور
با سلام.
ورود شما را به شبکه رشد خوشامد می گویم.
این شبکه با مشارکت شما و همه کاربران گسترش پیدا می کند. و کسانی مثل شما که به ترویج فعالیت های علمی و فرهنگی دارند را گردهم آورده است.
ورود و فعالیت شما و همه علاقمندان در پویایی و رشد این شبکه برای استفاده نوجوان و جوانان بسیار اهمیت دارد.
شما می توانید با شرکت در مباحث انجمن ها و ارسال مقاله هایتان با نام خودتان در این شبکه سهیم باشید.

با تشکر و عرض خوشحالی
و امید به اینکه این شبکه برای فعالیت شما مفید باشد.

  امتیاز: 0.00    نمایش یاسخ های این پست