گاهی افراد و به ویژه نوجوانان پس از پایان ماه رمضان دچار اختلالاتی در سلامت میشوند که این امر به علت تغذیه نامناسب و شیوه غلط زندگی، به خصوص در این ماه است.
- کمی مصرف میوه، سبزی و سالاد از جمله مشکلات تغذیهای در ماه رمضان، کمبود مصرف سبزیها و میوههای تازه و سالاد است. معمولاً نوجوانان ترجیح میدهند با غذای خود، نوشابههای گازدار استفاده کنند که این امر نه تنها برایشان مفید نیست، بلکه زیانهای زیادی نیز در بردارد.
از اشکالات مهم نخوردن سبزیها و میوههای تازه این است که ویتامین و مواد معدنی به میزان کافی به بدن نمیرسد و در نتیجه عوارضی از قبیل کاهش مقاومت در برابر بیماریها، یبوست، ریزش مو و اختلالات بیشمار دیگری که سلامت نوجوانان را به خطر میاندازد، بروز میکند.
- نخوردن سحری چنانچه وعده سحری از برنامه غذایی ماه رمضان حذف شود به علت گرسنه ماندن شخص در زمانی طولانی، مشکل کاهش قند خون پیش میآید که پیامد آن، عوارض عصبی از قبیل احساس خستگی و کوفتگی، بیحوصلگــــی، عصبانیــت، پرخاشــگری، افسردگی، سردرد و سرگیجه میباشد.
- افطار کردن با غذای سنگین و مفصل افرادی که در ماه رمضان تغذیه صحیح ندارند و به خصوص آنهایی که وعده سحری را از برنامه غذایی خود حذف مینمایند، در ساعات روزهداری بسیار گرسنه میشوند و به این دلیل به هنگام افطار، با غذای اصلی که معمولاً شامل مواد سرخکرده، چرب و سنگین است تغذیه خود را شروع میکنند. یکی از اشکالات این فرم تغذیه این است که موجب تجمع چربی در بدن و چاقی میشود.
بهتر است وعده افطار را با آب ولرم، چای، شیر با کمی عسل یا خرما و مقداری نان و پنیر کم نمک و ترجیحاً یک تا دو عدد گردو آغاز کنید.
- افراط در مصرف مواد شیرین در وعده افطار یکی از شایعترین عادات نامناسب تغذیهای در بین روزهداران، مصرف زولبیا، بامیه و سایر مواد شیرین به مقدار زیاد در وعده افطار و در مهمانیهای ماه رمضان است.
به طور کلی مصرف مواد شیرین از عوامل بسیار مهم بروز چاقی است، همچنین افراط در مصرف انواع شیرینی موجب افزایش چربیهای نامطلوب خون شده و زمینه بدن را جهت ابتلا به اختلالات قلبی- عروقی فراهم میسازد.
- ریزهخواری در فاصله بین افطار و شام بعضی از افراد تصور میکنند اگر در طول روز به علت روزهداری غذا میل نمیکنند، میتوانند بعد از افطار تا هنگام خواب، به طور مداوم ریزهخواری نمایند. این کار منجر به بروز اختلالات زیادی از جمله چاقی، ناراحتیهای گوارشی و سوء تغذیه به علت نخوردن غذای کافی و با کیفیت تغذیهای بالا میشود.
مصرف چنین مواد غذایی به علت دارا بودن قند یا چربی بالا، جلوی اشتها را برای مصرف غذای اصلی گرفته و در نتیجه انسان را مبتلا به سوء تغذیه مینماید. این امر به خصوص برای نوجوانان اهمیت زیادی دارد.
- حذف مواد نشاستهای از برنامه غذایی یکی از عاداتی که معمولاً بین خانم ها، به خصوص در ماه رمضان رواج دارد حذف نان، برنج، سیبزمینی، ماکارونی و سایر مواد نشاستهای از برنامه غذایی است. این افراد به علت ترس از چاقی، یکی از مهمترین مواد مغذی مورد نیاز روزانه خود را از الگوی غذایی حذف میکنند. نتیجه آن، نرسیدن انرژی کافی به سلولهای عصبی و در نتیجه بروز عوارض عصبی است که تحمل آن برای افراد روزهدار مشکل میباشد.
ضمناً افرادی که مواد نشاستهای را از برنامه غذایی خود حذف میکنند به علت نیاز سلولهای عصبی به انرژی، تمایل زیادی به مصرف مواد قندی از خود نشان میدهند و در مصرف این مواد افراط میکنند که این امر موجب بروز چاقی، پوسیدگی دندانها و افزایش چربیهای نامطلوب خون میشود.
چند توصیه:
وعده سحری هرگز فراموش نشود.
در وعده سحری نباید در مصرف گوشت، نمک و چای افراط شود، زیرا موجب تشنگی در طول روز خواهد شد.
مصرف مقدار کافی آب (6 تا 8 لیوان) در فاصله افطار تا سحری ضروری است.
مصرف سبزیها و میوههای کافی و سالاد با آب لیموترش تازه و روغن زیتون جهت حفظ سلامت، پیشگیری از یبوست، افزایش مقاومت بدن و پیشگیری از خستگی، ضعف و سستی برای نوجوانان مفید است.
از افراط در مصرف زولبیا و بامیه و ... پرهیز شود.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!