مواد مغذی مورد نیاز برای خونسازی قبل و بعد از اهدای خون
مواد مغذی مورد نیاز برای خونسازی قبل و بعد از اهدای خون
تغذیه سالم در اهدای خون موفق بسیار حائز اهمیت است، ولی باید توجه داشته باشید که فرایند خونسازی یک عمل ساده نیست که فقط در مدت زمانی کوتاه قبل و بعد اهدای خون به آن توجه شود.
مواد غذایی مورد نیاز برای خونسازی در فرآیند خونسازی مجموعهای از آنزیمها، ویتامینها و حتی مواد معدنی ایفای نقش میکنند، به طوری که نبود یا کمبود هر کدام میتواند باعث توقف یا کند شدن این فرآیند شود.
از مهمترین ویتامینهای مورد نیاز برای تولید سلولهای خونی میتوان به طور مستقیم از برخی ویتامینهای گروه B و به طور غیر مستقیم ویتامین C که در جذب آهن مورد نیاز برای ساخت هِم(آهن به کار رفته در هموگلوبین) کمک میکند، که عامل انتقال اکسیژن توسط گلبولهای قرمز است.
کمبود ویتامینهای فولات و B12 باعث نوعی از آنمی(کم خونی)میشود که در آن گلبولهای قرمز بزرگ میشوند و کارایی خود را از دست میدهند.
آب بنوشید برای جلوگیری از افت فشار خون و به دنبال آن احساس سرگیجه و ضعف، شب و صبح قبل از اهدای خون مقدار زیادی آب بنوشید.
مواد ادرار آور مصرف نکنید سعی کنید قبل از اهدای خون و بعد از آن از موادی که سبب افزایش ادرار هستند (مانند چای و قهوه) استفاده نکنید.
بلافاصله بعد از اهدای خون یک تکه میوه یا کیک پس از اهدای خون میتواند قندهای قابل هضم مورد نیاز برای جلوگیری از افت قند خون را تأمین کند.
مواد غذایی حاوی آهن بخورید در مدت زمانی قبل و بعد از اهدای خون از مواد غذایی که آهن نسبتاً بالایی دارند مثل گوشت، مرغ و ماهی بخورید چون درصد جذب بالاتری دارند و برای تأمین آهن مورد نیاز برای ساخت سلولهای قرمز خون لازم اند.
سریع بلند نشوید در نهایت توصیه میشود تا 15 دقیقه پس از اهدای خون از جای خود بلند نشوید و پس از آن کارهای روزمره خود را به آرامی شروع کنید. اگر پس از اهدای خون دچار سرگیجه شدید، سریع روی زمین دراز بکشید و پاهایتان را بالا قرار دهید.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!