دوغ یكی از سالمترین نوشیدنیهای سنتی ایران است كه مصرف آن خصوصا در فصول گرم سال بسیار توصیه میشود. این نوشیدنی برخلاف آبمیوههای صنعتی و نوشابههای گازدار برای كودكان بالای یك سال مناسب بوده و میتواند پروتئین، چربی، ویتامینهایB ، D، كلسیم و همچنین آب مورد نیاز بدن را تا حدودی تامین كند.
دوغ به دلیل طبیعت سرد، علائم گرمازدگی، خستگی و عطش را التیام بخشیده و مانند ماست، حاوی میكروارگانیسمهای زنده و مفیدی است كه از رشد و تكثیر بسیاری از باكتریهای مضر در دستگاه گوارش جلوگیری میكند.
البته دوغ صنعتی خالی از اشكال نیست. این نوشیدنی سرشار از نمك بوده و برای مبتلایان به فشار خون بالا، بیماران قلبی ـ عروقی و كسانی كه دچار نارسایی كلیوی هستند بسیار مضر است. بنابراین برای آن كه این افراد از مصرف این نوشیدنی مفید بیبهره نمانند، بهتر است در منزل و به صورت خانگی آن را تهیه كنند.
معمولا برخی افراد جهت ترش و گازدارشدن این نوشیدنی آن را در دمای محیط نگهداری میكنند. این روش نگهداری برای سلامت افراد مشكلی ایجاد نخواهد كرد. این نوشیدنی به طور طبیعی حاوی باكتریهای مولد اسید لاكتیك و همچنین مخمرهای مولد گاز است كه در دمای محیط فعالتر و باعث ایجاد طعم اسیدی و گازی میشوند.
اما بد نیست بدانید اگر در این روش نگهداری آنزیمهای تجزیهكننده پروتئین فعال شوند دوغ آلوده به كپك شده و بلافاصله تغییر رنگ و مزه داده و تاریخ انقضای آن سریعتر از آنچه روی بطری نوشته شده فرا میرسد كه استفاده از آن توصیه نمیشود.
بنابراین بهترین روش برای ماندگاری مطلوب دوغ نگهداری آن در دمای یخچال است. دوغ اگر به وسیله گاز CO2 گازدار شود مضرات گاز افزودهشده به آن مانند نوشابههای گازدار خواهد بود.
اغلب برای طعمداركردن دوغ از نعنا، پونه، كاكوتی یا گلبرگهای خردشده گلمحمدی و برخی عرقیات استفاده میشود كه علاوه بر ایجاد طعم خوشایند، بر خواص درمانی دوغ میافزاید.
ارزش تغذیهای این نوشیدنی به دلیل رقیقبودن كمتر از ماست بوده و نمیتوان آن را جایگزین این فرآورده كرد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!