سویا نوعی لوبیا است که در صنعت، روغن آن گرفته و پروتئین آن استخراج شده و به آن شکل دادهشده است و از نظر تغذیهای جزو حبوبات است.
مقایسهی پروتئین سویا با پروتئین گوشت
حبوبات و از جمله سویا پروتئین زیادی دارند، طوری که سویا پس از پخت، چیزی حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد پروتئین دارد.
برخی اسیدهای آمینه که به طور طبیعی در بدن ساخته میشوند، به نام اسیدهای آمینه غیرضروری خوانده میشوند. در صورتی که به طور طبیعی در بدن برخی از اسیدهای آمینه ساخته نمیشوند، یعنی اگر در برنامه غذایی مصرف نشوند، علایم کمبود آن اسید آمینه در بدن ظاهر شده و عوارضی را به دنبال خواهد داشت، به آن دسته، اسیدهای آمینه ضروری میگویند.
پروتئین های حیوانی تقریبا کامل هستند و ترکیب اسیدآمینه آنها کمبودی ندارد، اما پروتئینهای گیاهی از نظر یک یا چند اسیدآمینه محدودیت دارند.
پروتئین سویا از نظر اسیدآمینه متیونین که ضروری هم هست، کمبود دارد، اما اگر ما پروتئینهای گیاهی مختلفی را همراه هم مصرف کنیم، میتوانند همدیگر را تکمیل کنند؛ مثلاً نان، گندم و برنج، اسیدآمینهی لیزین ندارد و اگر این غلات و حبوبات با هم مصرف شوند، اسیدهای آمینه آنها همدیگر را تکمیل میکنند.
مقایسهی آهن سویا با آهن گوشت
با وجود این که میزان آهن موجود در گوشت زیاد بالا نیست، اما قابلیت جذب فوقالعاده بالایی دارد، ولی آهن موجود در سویا، جذب پایینتری دارد با این وجود، چون میزان آهن موجود در آن بالا است، جذب پایینتر آهن سویا میتواند تأمین کننده آهن بدن باشد.
جایگزین کردن سویا با گوشت قرمز
اگر فردی رژیم غذایی متنوع و متعادلی داشته باشد، جایگزین کردن کامل سویا به جای گوشت برای او مشکلی پیش نخواهد آورد ولی میتوان آن را با یک دوم گوشت مخلوط کرد به خصوص برای افرادی که ذائقهی آنها مزهی سویا را نمیپسندد. فراموش نکنیم که پروتئین سویا در مقایسه با گوشت، از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.
هر گوشتی لااقل ۱۵ درصد چربی اشباع دارد و از این نظر، سویا در صورتی که درست طبخ شود، میتواند برای سلامت سیستم قلب و عروق مناسبتر از گوشت باشد.
در ضمن، به دلیل فیبر بالا برای کارکرد سیستم گوارش مفید بوده و سبب رفع یبوست میشود.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!