سم شناسی (Toxicology) درباره تاثیرات زیان آور عوامل شیمیایی و فیزیکی بر روی سیستمهای زنده بحث میکند. یا علم راجع به سموم تولید شده بوسیله گیاهان ، جانوران و باکتریهای پاتوژن را گفته میشود. این کلمه از ریشه یونانی کلمه Lagos و taxicon گرفته شده که به معنای مطالعه تاثیرات منفی مواد شیمیایی روی ارگانیسمهای زنده است. |
دید کلی
انسان در یک محیط شیمیایی زندگی میکند و بسیاری از این مواد شیمیایی را
تنفس میکند، میخورد و از راه
پوست جذب میکند. برآوردها حاکی از آنند که بیش از 60000 ماده شیمیایی مورد مصرف عموم بوده و گفته میشود در حدود 500 ماده شیمیایی جدید در هر سال ، وارد بازار میگردد. همراه با پیشرفتهای تکنولوژی آلودگی نیز توسعه یافته است. صنعتی شدن و ایجاد مراکز شهری بزرگ منجر به
آلودگی هوا ،
آلودگی آب و خاک شده است.
علل اصلی آلودگی مربوط به تولید و مصرف انرژی مواد شیمیایی صنعتی و افزایش فعالیت کشاورزی میباشد. در این میان علم سم شناسی ، با بررسی تاثیرات نامطلوب ایجاد شده در انسان در اثر این آلودگیها و مشخص نمودن ایمنی یا خطر ناشی از آنها ، راه را برای فعالیتهای درمانی این آلودگیها باز میکند. سم شناسی دارای شاخههای مختلفی میباشد.
سم شناسی شغلی
سم شناسی شغلی با مواد شیمیایی که در محیط کار یافت میشوند، سروکار دارند. کارگران صنعتی ممکن است در طی تهیه ، تولید یا بسته بندی این مواد یا به واسطه استفاده از آنها در محیط شغلی ، در معرض تماس با آنها قرار بگیرند. به عنوان مثال کارگران کشاورزی ممکن است در معرض مقادیر مضر حشره کش قرار گیرند. تاکید عمده سم شناسی شغلی در جهت شناسایی عوامل مسئول ، تعیین وضعیتهای منجر به مصرف بیخطر آنها و پیشگیری از جذب مقادیر مضر آنها می باشد. حدود تعیین کننده ای جهت مشخص نمودن غلظت های ایمن بسیاری از مواد شیمیایی در محیط کار طرح ریزی شدهاند تا حالات گوناگون تماس ، مشخص گردد:
- عبارتست از غلظت جهت کار روزانه معمولی 8 ساعته که کارگران میتوانند مرتبا در آن قرار گیرند بدون هیچ اثر منفی.
- غلظتی که فقط باید کمتر از 15 دقیقه در آن قرار گرفت و نه بیشتر.
- غلظتی که فقط میتوان یک لحظه در آن قرار گرفت.
سم شناسی محیطی
سم شناسی محیطی با تاثیرات بالقوه زیانبار مواد شیمیایی ، که به صورت
آلودگیهای محیط زیست به ارگانیسمهای زنده عرضه میشود، سروکار دارد. اصطلاح "محیط" همه مجاورتهای یک ارگانیسم را دربرمیگیرد، مخصوصا هوا ، آب و خاک. آلوده کننده مادهای است که در محیط وجود دارد و حداقل بخشی از آن نتیجه فعالیت انسان بوده و تاثیر زیانباری روی ارگانیسمهای زنده دارد. آلودگی هوا ، حاصل صنعتی شدن، توسعه تکنولوژی و افزایش شهرنشینی میباشد. همچنین انسان ممکن است در معرض مواد شیمیایی مورد استفاده در محیط کشاورزی قرار گیرد، مثل
حشره کشها یا مواد مصرفی در ساخت مواد غذایی به صورت باقیماندهها.
سازمان غذا و کشاورزی و
سازمان بهداشت جهانی ، میزان مصرف روزانه قابل قبول را چنین تعریف میکند: میزان مصرف روزانه یک ماده شیمیایی که در طی عمر کامل ، بر اساس کل حقایق مشخص شده در آن زمان ، ظاهرا فاقد خطر محسوس باشد. این سازمان پس از راه اندازی اطلاعات مرتبط ، میزان مصرف روزانه قابل قبول بسیاری از حشره کشها و افزودنیهای خوراکی را که ممکن است وارد زنجیره غذایی انسان شوند، در فهرست میآورد.
سم شناسی محیط زنده (اکو توکسیکولوژی)
این شاخه از سم شناسی اخیرا به عنوان تعمیم شاخهای از سم شناسی محیط ، مشخص شده و مربوط به تاثیرات سمی عوامل فیزیکی و شیمیایی بر روی ارگانیسمهای زنده مخصوصا در جمعیتها و جوامع با
اکوسیستمهای مشخص میباشد. این شاخه همچنین ، مسیرهای جایی شدن این عوامل و اثرات متقابل آنها محیط را نیز ، بررسی میکند. احتمال دارد یک حادثه محیطی که تاثیرات شدیدی روی ارگانیزمهای مجزا اعمال میکند، هیچ تاثیر مهمی روی جمعیتها یا یک اکوسیستم نداشته باشد. بنابراین نمیتوان اصطلاحات سم شناسی و اکو توکسیکولوژی را بجای هم بکار برد.
راههای تماس با مواد سمی
راه ورود مواد شیمیایی به بدن در موقیعتهای تماس مختلف فرق میکند. در شرایط صنعتی ، استشمام راه اصلی ورود میباشد و راه پوستی نیز کاملا مهم است اما مصرف خوراکی ، راه نسبتا فرعی میباشد. در نتیجه ، معیارهای پیشگیری کننده عمدتا جهت حذف جذب از طریق استشمام یا از طریق تماس موضعی ، طرح ریزی میشوند. مواد آلوده کننده
اتمسفر از طریق استشمام وارد میشوند، در حالی که در موارد آلوده کنندههای آب و خاک ، مصرف خوراکی راه اصلی تماس در انسان است.
طول مدت تماس
واکنشهای سمی ممکن است بسته به طول مدت تماس از لحاظ کیفی متفاوت باشند. یک تماس واحد یا تماسهای متعدد طی 1 یا 2 روز صورت میگیرد، نمایانگر تماس حاد (acute exposure) میباشد. تماسهای متعدد که طی دوره طولانیتری از زمان ادامه یابد، نمایانگر تماس مزمن است. در شرایط شغلی هر دو تماس حاد و مزمن ممکن است رخ دهد.
در حالی که در حدود مواد شیمیایی یافت شونده در محیط ، احتمال تماس مزمن بیشتر است. در تماسهای مزمن ، تاثیرات سمی ممکن است تا چندین ماه بعد از تماسهای تکراری قابل مشاهده نباشد. تاثیرات زیانبار ناشی از تماس حاد یا مزمن ممکن است برگشت پذیر یا غیر قابل برگشت باشد. برگشت پذیری نسبی تاثیر سمی به خصوصیات قابلیت بهبود عضو آسیب دیده ، بستگی خواهد داشت.
حضور مخلوط مواد
انسان بطور معمول ، همزمان یا به شکل متوالی با چندین مواد شیمیایی مختلف تماس حاصل میکند. این امر ، ارزیابی موقعیتهای بالقوه خطرناک را دچار اشکال میکند. تاثیر بیولوژیک ناشی از تماس مرکب با چندین ماده را میتوان به صورت افزایش ، فوق افزایش (
سینرژیسم) ، یا تحت افزایش (
آنتاگونیسم) مشخص نمود. نوعی از فوق افزایش به نام قوت بخشی است که در این هنگام یکی از دو ماده ، هنگام تماس هیچ تاثیری اعمال نمیکند. اما وقتی تماس با هر دو ماده روی میدهد، تاثیر ماده فعال افزایش مییابد. همه انواع تداخل عمل در انسان مشاهده شده است.
اهمیت سموم محیطی
هنگامی که سم وارد
زنجیره غذایی شود. از آنجا که یک گونه از سایرین تغذیه میکند، جلویابی زیستی روی داده و موجب تغلیظ ماده شیمیایی میشود. مواد آلوده کننده ای که وسیعترین آثار محیطی را دارند، ضعیف تجزیه میشوند. و در آب ، خاک و هوا ، نسبتا دارای حرکتند و تجمع زیستی از خود نشان میدهند. بنابراین تلاشهایی صورت گرفته تا پتانسیل تجمع زیستی مواد شیمیایی آلی موجود در محیط برآورد گردد تا مقدمهای برای برخوردهای مناسب جهت مقابله یا رفع ، باشد.
چشم انداز بحث
با توجه به افزایش میزان مواد آلوده کننده به علت افزایش جمعیت ، افزایش میزان مصرف کنندگی ، افزایش تولید مواد شیمیایی ، کاهش منابع طبیعی و ... نیاز به علم سم شناسی بیشتر احساس میشود چرا که زمینه هر برخورد در جهت حذف آلودگیها ، نیاز به شناخت کامل آلودگی و تحلیل و بررسی مکانیسم مشکلزایی آلودگیهای دارد. در همین راستا ، برنامه های زیر جزء تغییرات ملزوم آیند به شمار میرود:
- تاسیس یک واحد مدیریت قوی
- تاسیس مرکز اطلاعات سم
- آزمایشگاه سم شناسی برای شناسایی سمهای معمولی
- مرکز اطلاعات سبب مرگ و میر مربوط به سم
- مرکز مشاهده تخلفات مربوط به سم
- تاسیس آموزشگاه سم شناسی
مباحث مرتبط با عنوان