دید کلی
در نواحی گرم و استوایی بوته بادمجان گیاهی است دائمی ولی در نواحی معتدل و معتدل سرد در اثر حساس بودن به سرما در فصل زمستان بوته خشک میشود. این گیاه از
خانواده بادمجانیان و جنس ملونژنا میباشد.
برگ بوته بادمجان پهن و کشیده و کنار آن کمی دندانهای است گلها بطور خوشه و گاهی بطور تک گل در در
طول ساقه ظاهر میشوند.
اصل و قدمت گیاه
اصل این گیاه در هندوستان میباشد و قدمت آن را به 1500 سال قبل یعنی قرن پنجم میلادی تخمین میزنند. قبل از اسلام به ایران وارد شده است.
آب و هوای مطلوب بادمجان
بادمجان حساس به سرما میباشد بنابراین برای حداکثر برداشت باید این گیاه را در نواحی گرمسیری و یا مناطقی که دارای تابستان طولانی میباشند کاشت ولی با کاشتن بذر بادمجان در نواحی سرد معتدل نیز میتوان به کشت این گیاه اقدام کرد.
خاک مطلوب بادمجان
بادمجان را در هر خاکی میتوان کاشت. ولی بهترین زمین برای کاشت این گیاه زمینهای دارای
شن و
رس که PH آن کمتر از 5/6 نباشد میباشد. تنها دو عامل در انتخاب زمین در زراعت بادمجان مهم است یکی نمدار بودن خاک یا قدرت نگاهداری رطوبت است و دیگری حاصلخیزی زیاد آن.
کود مورد استفاده در بادمجان
بادمجان احتیاج به کود فراوان دارد. اگر کود دامی موجود باشد در حدود 30 تن کود در هکتار با شخم اول به زمین میدهند و با این مقدار کود دامی 320 تا 500 کیلومتر
سوپر فسفات 16 درصد اضافه میکنند. در صورتی که کود دامی موجود نباشد و یا استعمال آن از نظر قیمت مقرون به صرفه نباشد باید از کود شیمیایی به مقدار 50 تا 75 کیلوازت و 100 تا 150 کیلو
فسفر و به همین اندازه
پتاس برای تقویت زمین استفاده کرد. این مقدار کود شیمیایی همراه با کود سبز برای حفظ مواد آلی زمین بهترین نتیجه را میدهد.
کاشت بادمجان
بادمجان را بطور خطی میکارند و به طرز نشتی آبیاری میکنند. فاصله خطوط کاشت با نوع بادمجان تفاوت میکند. در زمین مرغوب نسبت به نوع کاشته شده فاصله خطوط 75 تا 100 سانتیمتر است و فاصله بین بوتهها روی خطوط در حدود 50 تا 60 سانتیمتر میباشد.
انواع بادمجان
بادمجان قلمی
بادمجان قلمی از قدیم در ایران کاشته میشده دارای میوههای باریک و بلند میباشد یعنی طول آن چندین برابر قطر میوه که از 3 تا 5 سانتیمتر تغییر میکند، میباشد.
بادمجان آمریکایی
بادمجان آمریکایی دارای 2 نوع است. در یکی که نوع معمولی است میوه قطور و طول آن تقریبا دو برابر قطر میوه میباشد و در دیگری قطر میوه خیلی زیاد و تقریبا برابر طول میوه است. در هر دو نوع بادمجان آمریکایی بوته کوتاه و پر شاخ و برگ است.
ازدیاد بادمجان
بادمجان را با کاشت بذر در خزانه زیاد میکنند. پس از آنکه بذر سبز شد و نهال جوان دارای 3 تا 4 برگ گردید آن را به محل اصلی منتقل میکنند. در نواحی سرد و یا نقاطی که فصل گرم برای حداکثر برداشت کوتاه است باید بذر یا بادمجان را دو تا دو ماه و نیم قبل از آنکه هوای بیرون به اندازه کافی گرم شود در
گلخانه گرم کاشت زیرا در این صورت میتوان انتظار محصول کافی از کاشت بادمجان در نواحی کوتاه فصل داشت.
خواص بادمجان
از این میوه در رژیم لاغری استفاده میشود. خاصیت درمانی بادمجان به علت باز کردن عروق است و به همین جهت رنگ رخسار را باز میکند. تقویت کننده
معده است. ادرار را بیشتر میکند. خوردن بادمجان بوی عرق را در بدن از بین میبرد. خاکستر بادمجان به صورت مخلوط با
سرکه برای معالجه زخمهای جلدی موثر است.
مضرات بادمجان
بادمجان به علت داشتن یک ماده سمی به نام
سولانین برای اشخاصی که سابقه حساسیت دارند خوب نیست. مخصوصا این افراد نسبت به نمونههای تخمدار بادمجان حساسیت داشته و بلافاصله بعد از خوردن دچار چشم درد شده و یا در بدنشان
جوش پیدا میشود و دستهای از افراد مبتلا به
کهیر میشوند.
مباحث مرتبط با عنوان