||__سرکه__ ، مایع ترشی است که از اکسید شدن ((الکل صنعتی|اتانول)) موجود در __آب سیب__ ، __ماء الشعیر__ و موادی از این قبیل بدست میآید. معمولاً 3 تا 5 درصد از حجم سرکهها، ((اسید سیتریک)) میباشد. البته سرکههای طبیعی، __اسید تارتریک__ و __اسید سیتریک__ کمتری دارند.||
{img src=img/daneshnameh_up/7/71/vinegar mnother.jpg}
|
مادر سرکه
|
!تولید سرکه
معمولاً با اضافه نمودن ~~green:مادر سرکه~~ به __آب سیب__ یا امثال آن ، سرکه تهیه میکنند. عمل ((اکسیداسیون-احیا|اکسید شدن)) را باکتری ((اسید استیک)) انجام میدهد. این باکتری در سال __1864__ میلادی توسط ((لویی پاستور)) کشف شد.
!استفاده از سرکه در پخت و پز
برای طعم و مزه دادن به انواع غذاها از سرکه بعنوان نوعی چاشنی استفاده میکنند. در تهیه انواع __ترشی__ هم این ((ماده)) بسیار کاربرد دارد.
!سرکه مالت
این نوع سرکه را با __مالت کردن__ ((جو)) درست میکنند. در فرایند مالت کردن ، ((نشاسته)) موجود در دانه جو به ((مواد قندی طبیعی|قند)) تبدیل میشود. سپس از این قند ، __آب جو__ پدید میآید که با گذشت زمان ، این ماده تبدیل به سرکه میشود. روشی دیگر ، استفاده از محلول 4 ـ 8 درصدی اسید استیک است که با استفاده از __کارامل__ ، آن را ((رنگ|رنگی)) کرده اند.
مردمان آمریکایی و انگلیسی معمولاً از __سرکه مالت__ همراه با غذای ((ماهی)) و سیب زمینی سرخ کرده استفاده میکنند.
{img src=img/daneshnameh_up/2/2c/vinegar.jpg}
|
سرکه
|
!سرکه سفید
این نوع سرکه را با ((تقطیر)) __سرکه مالت__ تهیه میکنند. البته میتوان آن را تنها با مخلوط نمودن اسید استیک با ((آب)) هم تهیه نمود.
!سرکه حنایی رنگ
این نوع سرکه بسیار معطر است که مواد تشکیل دهنده آن را باید مدت زیادی بگذارند بماند تا این نوع سرکه تولید شود. __سرکه حنایی رنگ__ در کشور ایتالیا تهیه میشود.
!سرکه برنج
مردمان ژاپن دوست دارند که سرکه خود را با ((برنج)) تهیه کنند. این سرکه ، خوشمزه است و با انواع غذاها مصرف میشود. سرکه برنج از ((تخمیر)) __شراب برنج__ که مردم ژاپن از آن استفاده میکنند، تهیه میشود و مزه غذا را دلچسبتر میکند. رنگ آن طلایی است و نسبت به سرکههای اروپایی ، طعم ملایمتری دارد.
!خاصیت پاککنندگی
سرکه ، نوعی ماده __پاک کننده__ خنثی و ارزان قیمت است که به ((محیط زیست)) هم هیچ آسیبی نمیرساند (بر خلاف برخی مواد پاک کننده). معمولاً از سرکه سفید برای پاک کردن استفاده میشود. برای مثال ، __مخلوط آب و سرکه__ (یک قسمت سرکه و چهار قسمت آب) قادر است تا ((شیمی شیشه|شیشههای)) پنجره را بخوبی تمیز کند. اگر احساس میکنید که پس از تمیز کردن شیشهها با سرکه ، شیشهها ((چربی|چرب)) شدهاند، نصف قاشق غذاخوری ((صابون|صابون مایع)) به مخلوط اضافه کنید. این صابون مایع ، هر گونه لک و چربی شیشه را از بین میبرد.
لوله ها را میتوان با استفاده از مخلوط __سرکه سفید__ و ((جوش شیرین)) تمیز کرد. پس از مدت زمان معین ، چند گالن آب داخل لوله بریزید تا اثر سرکه و جوش شیرین کاملاً از بین برود.
{img src=img/daneshnameh_up/e/e6/alohaacvinegar.jpg}
|
سرکه
|
!مصارف دارویی
از سرکه در کشور چین بعنوان نوعی ((دارو|داروی)) خانگی استفاده میشود. معمولاً سرکه را برای جلوگیری از پخش ((ویروس|ویروس سارس)) و __ذات الریه__ مورد مصرف قرار میدهند. بنابراین سرکه خاصیت ضد ویروسی دارد. همان طور که میدانید، ((هیدروژن)) ، برای نابود کردن باکتری و ویروسهای مواد غذایی پیش از نگهداری غذا در یخچال به کار میرود. برای تهیه اسپریهایی که بمنظور کنترل بیماری ذات الریه ، معمولاً در قاره آسیا مورد استفاده قرار میگیرند، __5 درصد__ اسید استیک و __3 درصد__ هیدروژن را با هم مخلوط میکنند.
!مباحث مرتبط با عنوان
*((اسید استیک))
*((اسید سیتریک))
*((اسید کربوکسیلیک))
*((اکسیداسیون-احیا))
*((الکل))
*((الکل صنعتی))
*((باکتری))
*((شیمی آلی))