سرکه ، مایع ترشی است که از اکسید شدن اتانول موجود در آب سیب ، ماء الشعیر و موادی از این قبیل بدست میآید. معمولاً 3 تا 5 درصد از حجم سرکهها، اسید سیتریک میباشد. البته سرکههای طبیعی، اسید تارتریک و اسید سیتریک کمتری دارند. |
|
مادر سرکه
|
تولید سرکه
معمولاً با اضافه نمودن
مادر سرکه به
آب سیب یا امثال آن ، سرکه تهیه میکنند. عمل
اکسید شدن را باکتری
اسید استیک انجام میدهد. این باکتری در سال
1864 میلادی توسط
لویی پاستور کشف شد.
استفاده از سرکه در پخت و پز
برای طعم و مزه دادن به انواع غذاها از سرکه بعنوان نوعی چاشنی استفاده میکنند. در تهیه انواع
ترشی هم این
ماده بسیار کاربرد دارد.
سرکه مالت
این نوع سرکه را با
مالت کردن جو درست میکنند. در فرایند مالت کردن ،
نشاسته موجود در دانه جو به
قند تبدیل میشود. سپس از این قند ،
آب جو پدید میآید که با گذشت زمان ، این ماده تبدیل به سرکه میشود. روشی دیگر ، استفاده از محلول 4 ـ 8 درصدی اسید استیک است که با استفاده از
کارامل ، آن را
رنگی کرده اند.
مردمان آمریکایی و انگلیسی معمولاً از
سرکه مالت همراه با غذای
ماهی و سیب زمینی سرخ کرده استفاده میکنند.
|
سرکه
|
سرکه سفید
این نوع سرکه را با
تقطیر سرکه مالت تهیه میکنند. البته میتوان آن را تنها با مخلوط نمودن اسید استیک با
آب هم تهیه نمود.
سرکه حنایی رنگ
این نوع سرکه بسیار معطر است که مواد تشکیل دهنده آن را باید مدت زیادی بگذارند بماند تا این نوع سرکه تولید شود.
سرکه حنایی رنگ در کشور ایتالیا تهیه میشود.
سرکه برنج
مردمان ژاپن دوست دارند که سرکه خود را با
برنج تهیه کنند. این سرکه ، خوشمزه است و با انواع غذاها مصرف میشود. سرکه برنج از
تخمیر شراب برنج که مردم ژاپن از آن استفاده میکنند، تهیه میشود و مزه غذا را دلچسبتر میکند. رنگ آن طلایی است و نسبت به سرکههای اروپایی ، طعم ملایمتری دارد.
خاصیت پاککنندگی
سرکه ، نوعی ماده
پاک کننده خنثی و ارزان قیمت است که به
محیط زیست هم هیچ آسیبی نمیرساند (بر خلاف برخی مواد پاک کننده). معمولاً از سرکه سفید برای پاک کردن استفاده میشود. برای مثال ،
مخلوط آب و سرکه (یک قسمت سرکه و چهار قسمت آب) قادر است تا
شیشههای پنجره را بخوبی تمیز کند. اگر احساس میکنید که پس از تمیز کردن شیشهها با سرکه ، شیشهها
چرب شدهاند، نصف قاشق غذاخوری
صابون مایع به مخلوط اضافه کنید. این صابون مایع ، هر گونه لک و چربی شیشه را از بین میبرد.
لوله ها را میتوان با استفاده از مخلوط
سرکه سفید و
جوش شیرین تمیز کرد. پس از مدت زمان معین ، چند گالن آب داخل لوله بریزید تا اثر سرکه و جوش شیرین کاملاً از بین برود.
مصارف دارویی
از سرکه در کشور چین بعنوان نوعی
داروی خانگی استفاده میشود. معمولاً سرکه را برای جلوگیری از پخش
ویروس سارس و
ذات الریه مورد مصرف قرار میدهند. بنابراین سرکه خاصیت ضد ویروسی دارد. همان طور که میدانید،
هیدروژن ، برای نابود کردن باکتری و ویروسهای مواد غذایی پیش از نگهداری غذا در یخچال به کار میرود. برای تهیه اسپریهایی که بمنظور کنترل بیماری ذات الریه ، معمولاً در قاره آسیا مورد استفاده قرار میگیرند،
5 درصد اسید استیک و
3 درصد هیدروژن را با هم مخلوط میکنند.
مباحث مرتبط با عنوان