منو
 کاربر Online
568 کاربر online
تاریخچه ی: تخمیر صنعتی



||فرایند ((تغییر شیمیایی)) است که بوسیله ارگانیسم‌ها یا محصولات آنها ایجاد می‌شود و معمولا همراه تولید حباب و گرما می‌باشد.||
!ریشه لغوی
__~~green:تکنولوژی تخمیری~~__ ، قدیمی‌ترین فرایند همه بیو تکنولوژری‌هاست. این واژه مشتق شده از فعل لاتین __fevere__ به معنای جوشیدن است. این به خاطر ظاهر عصاره های میوه‌ای تخمیر یافته می‌باشد که مثلا ایجاد ((الکل)) می‌کند.
!تاریخچه
از لحاظ تاریخی به 6000 سال قبل برمی‌گردد، یعنی از زمانی که انسان به این فکر افتاد تا بتواند محصولات اولیه‌ای چون پنیر ، ماست ، شراب و... تولید کند. اما اولین تولید صنعتی به صورت پیشرفته در 1980 صورت گرفته است.
!مفاهیم کلی
در بیو تکنولوژی ، مفهوم میکرو بیولوژیکال ((تخمیر)) اهمیت دارد، یعنی اینکه: هر فرایند تولید کننده محصول بوسیله یک توده محیط کشت از میکرو ارگانیسم‌ها. اما از نظر ((بیو شیمی|بیو شیمیت‌ها)) ، تخمیر به عنوان یک فرایند تولید کننده انرژی از ترکیبات ((شیمی آلی|آلی)) می‌باشد که این ترکیبات ، هم دهنده ((الکترون)) هستند و هم گیرنده الکترون آن. بنابراین تخمیر ، یک فرایند غیر هوازی است که انرژی تولید شده ، بدون شرکت ((اکسیژن)) یا گیرنده‌های الکترونی ((شیمی معدنی|معدنی)) دیگر صورت می‌گیرد.

چند گونه میکرو ارگانیسمی می‌توانند تخمیر انجام دهند:


*پروکاریوت: تک سلولی (باکتری‌ها ، سیانو باکتری‌ها) _ چند سلولی (سیانو باکتری‌ها)
*یوکاریوتها: تک سلولی (مخمرها ، جلبک‌ها) _ چند سلولی و پر سلولی (قارچها ، جلبک‌ها)


جانداران تک سلولی و میکرو ارگانیسم‌ها ، بندرت در تخمیر استفاده می‌شوند، در حالیکه سلولهای ایزوله شده جانوران چند سلولی ، بطور رایج استفاده می‌گردند.
!طراحی فرایند تخمیر صنعتی
نیاز به موارد زیر دارد:


*__محیط کشت خالص__ از ارگانیسم انتخاب شده در مقدار مناسب و در وضعیت ((فیزیولوژی|فیزیولوژیکی)) صحیح.
*__محیط کشت دقیق و استریلیزه__ برای رشد ارگانیسم.
*__فرمانتور__ (دستگاهی که تخمیر درآن صورت می‌گیرد) کوچک برای رشد و شروع فرایند در اندازه کوچک و بعد انتقال آن به فرمانتوز بزرگ.
*__فرمانتور تولید کننده__ یا مدل بزرگ که بتوانند حجم‌های وسیعی از ارگانیسم مورد نظر را جای دهد.
*__ابزارهای جهت:__


**طراحی محیط کشت در وضعیت پایدار
**جداسازی سلولها
**جمع آوری مواد شناور
**تخلیص محصول
**قسمت بیرون ریزنده


*همچنین __فرمانتورها__ و __بیو اکتورها__ (برای کشت سلولهای جانوری و گیاهی استفاده می‌شوند نه میکروارگانیسم ها) مجهز شده اند با یک هوا دهنده برای تامین اکسیژن در فرایندهای هوازی و نیز یک حرکت دهنده برای یکنواخت ساختن ((غلظت)) محیط کشت و یک ((ترموستات)) برای تنظیم ((دما)) و __دتکتور__ ((معرف PH|PH)) و وسیله‌های کنترلی مشابه دیگر.
!نیازمندی‌های محیط کشت
سیستم‌های زیادی امروزه بوسیله کامپیوتر کنترل می‌شوند که شرایط مناسب را برای رشد ارگانیسم‌ها تامین می‌کنند. از آن جمله ، ((ترکیبات شیمیایی)) خاص به عنوان ماده غذایی یا واسط رشدی ، PH ، دما ، خلوص ارگانیسم کشت رشد و... که در رشد کثیری و در نتیجه در تولید __بیو مس__ و نیز ترکیبات مختلف تاثیرگذار است. منابع غذایی برای تخمیر صنعتی صنعتی به صورت زیر می‌باشد:


!!منبع کربن
*((گلوکز)) (قند ذرت ، ((نشاسته)) ، سلولز)
*((ساکارز)) (قند نیشکر ، چغندر)
*((لاکتوز)) (شیر)
*((چربی)) (چربی‌های گیاهی)
*((هیدروکربن)) (ذره‌های ((نفت خام)))
!!منبع نیتروژن
*((پروتئین)) (ذرت ، شیره لوبیایی جوشیده همراه شیر)
*((آمونیاک)) (نمکهای آمونیاکی یا آمونیاک خالص)
*نیترات (نمکهای نیترواتی)
*هوا (نیتروژن)
!!منبع فسفر
*نمکهای فسفات
!انواع سیستم‌های کشتی در تخمیر صنعتی
!!batch (پردازش دسته‌ای)
در این روش ، در مرحله __stationary__ یا سکون ، محیط کشت تخریب می‌گردد تا __بیو مس__ (((سلول|سلولها)) ، ارگانیسم‌ها) و ترکیبات اضافه شده و جدید را برداشت کنند. بهترین جهت مثبت این روش ، سطح مناسب بازده است و نقطه منفی آن ، مواد زائد غذایی استفاده نشده توسط ارگانیسم‌ها می‌باشد.
!!continouse (مداوم)
در این روش ، محیط کشت بر اساس یک یا دو ترکیب محدود کننده طراحی می‌شود. زمانیکه مقدار اولیه این ترکیبات ، کم باشد، رشد متوقف نشده و به وضعیت سکون می‌رسد. اما رشد دوباره با افزودن ترکیب محدود کننده آغاز می‌گردد و چون این روش ، بوسیله ماده محدود کننده ، کنترل می‌شود، به این روش __کموستات__ هم می‌گویند.
!!fed-batch (روش پردازش دسته ای - تغذیه ای)
در این نوع ، یک تحریک کننده محیط کشت بطور مداوم یا یریودیک اضافه می‌گردد. در این روش ، __فمانتور__ برای حجم‌های بزرگی طراحی شده است. ((تولید صنعتی پنی سیلین|تولید پنی سیلین)) که یک متابولیت ثانویه است، با این روش صورت می‌گیرد که دارای دو مرحله است: یکی __فاز شروع__ که با __فاز ایدیوفاز__ دنبال می شود که در سطح پائین فنیل استات اسید بطور مداوم پنی سیلین تولید می‌گردد. اما در غلظت بالا ، فنیل استات اسید ، به عنوان ماده سمی برای ارگانیسم‌ها می‌باشد.
!تولید آنزیم‌ها توسط تخمیر صنعتی
تولید صنعتی ((آنزیم|آنزیم‌ها)) ، برای تولید اقتصادی غذا و نوشیدنی نیازمند است. آنزیمها همچنین در آنالیزهای صنعتی و تکنیکی استفاده می‌شوند و امروزه به پودرهای شوینده (مثل سلولاز ، پروتئاز ، لیپاز) افزوده می‌شوند. آنزیمهای تولید شده بوسیله محیطهای کشت جانوری یا گیاهی یا میکروبی یا در __فاز تروپوفاز__ مثل __آمیلاز__ و یا در __ایدیوفاز__ صورت می‌گیرد.
!محصولات غذایی در صنعت
یک دامنه وسیعی محصولات مثل کره ترش ، ماست ، پنیر ، نان ور آمده ، نوشیدنی‌های الکلی ، ((سرکه)) ، سبزیجات خشک شده ، ترشیجات و... ، از طریق فرایندهای تخمیر میکروبی تولید می‌شوند. رفته رفته ، از گونه‌های مناسب‌تر ارگانیسم‌ها و فرایندهای بهتر استفاده می‌شود تا محصولات به قیمت مناسب‌تر به فروش برسند.
!چشم‌انداز بحث
تکنولوژی DNA نوترکیب ، استفاده از ((ژن|ژنهایی)) انتقال یابنده از ارگانیسم به ارگانیسم دیگر و ایجاد __گونه‌های ترانژنیک__ را ممکن کرده است که بعدا برای تولید محصولات ژنی استفاده می‌گردند. مثلا __Ecoli__ ، __ساکارو مایسس سروزیا__ و مخمرهای دیگر ، حتی قارچهای میله‌ای برای تولید __اینتروفرون__ ، __((انسولین))__ ، __سرم انسانی__ و چند محصول دیگراستفاده می‌شوند.
!مباحث مرتبط با عنوان
*((باکتریو لوژی))
*((بیو تکنولوژی))
*((بیو شیمی))
*((پنی سیلین))
*((تولید صنعتی پنی سیلین))
*((زیست شیمی))
*((شیمی مواد غذایی))
*((صنعت غذایی))
*((مخمر نان))
*((میکرو بیولوژی))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 سه شنبه 01 آذر 1384 [07:09 ]   2   فیروزه نجفی      جاری 
 شنبه 28 آبان 1384 [07:47 ]   1   فیروزه نجفی      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..