رژیم غذایی مناسب
انسان برای ادامه حیات, رشد و نمو و تندرستی خود به غذا احتیاج دارد. از این رو مقدار غذای مصرفی انسان باید برای تامین احتیاجات متابولیک بدن کافی باشد.
ترکیب غذای انسان شامل پروتئین ها,
چربی ها,
کربوهیدرات ها,
مواد معدنی و
ویتامین ها می باشد که حفظ تعادل بین آنها ضروری بوده تا سیستمهای متابولیک بدن قادر به انجام اعمال حیاتی خود باشند.
چگونگی تامین مواد غذایی و رفع احتیاجات انسان به غذا بر حسب عادات, اعتقادات. سلیقه، ذایقه، آب و هوا و امکانات اقتصادی متفاوت است و از این رو طرح ریزی یک برنامه کلی برای تغذیه انسان که احتیاجات همه را برآورد امکان پذیر نمی باشد.
بدن انسان انرژی مورد نیاز خود را از واکنشهای شیمیایی، در تبدیل نهایی
کربن به
انیدرید کربنیک و
هیدرژون به
آب، حاصل می کند. مقدار انرژی که از سوختن هر گرم از مواد پروتینی، چربی و کربوهیدرات و تبدیل آنها به انیدرید کربنیک و آب حاصل می شود از 4 تا 9 کالری متفاوت است، به عبارت دیگر از سوخت هر گرم پروتئین و یا کربوهیدرات 4 کالری انرژی به دست می آید. در حالی که از سوخت هر گرم چربی 9 کالری انرژی آزاد می گردد.
مقداری انرژی لازم برای هر فرد با توجه به جنس. سن، و فعالیتهای مختلف متفاوت است و از 2500 کالری برای انجام کارهای سبک تا حدود 5000 تا 6000 کالری برای کارهای سنگین تغییر می کند.
کالری مورد نیاز انسان از سه نوع مواد غذایی یعنی
پروتئین،
کربوهیدارت و
چربی تامین می گردد و نمی توان کالری مورد احتیاج روزانه را از یکی از آنها به تنهایی به دست آورد.
مطالعت تجربی نشان داده است که اگر به سگها مدتی غذای فاقد پروتئین، اما دارای کالری لازم, خورانده شود اختلالات شدیدی در آنها حاصل شده و حتی به مرگ آنها منجر خواهد شد.
بنابراین تنها کالری نمی تواند راهنمای رژیم غذایی باشد و برقراری تعادل بین مواد غذایی ضروری و حایز اهمیت فراوان است.
بطور کلی اگر 10 تا 15 درصد کل انرژی از پروتئین ها، 30 تا 35 درصد از چربی ها و 50 تا 60 درصد از مواد قندی تامین گردد، رژیم غذایی متعادل خواهد بود.
انسان بر خلاف حیوانات وحشی که بر حسب غریزه خود دچار عدم تعادل غذایی نمی شوند، با غریزه طبیعی قادر به تشخیص نیازهای حیاتی خود نیست و باید از طریق علمی راهنمایی شود.
توجه به طعم و مزه غذا و تصفیه غذاها به منظور مطبوع کردن آنها و
جوشانیدن بیش از حد سبزیها و تغذیه از
نان سفید و برنج صاف کرده از جمله اشتباهات اساسی می باشد که سبب اختلالات و بروز عوارض متعددی شده و خواهد شد.انسان برای رشد و نمو و ترمیم و تندرستی خود به انواع مواد غذایی زیر احتیاج دارد.
گروههای غذایی
شیر و فرآورده های آن مانند
ماست و
پنیر که دارای
پروتئین،
چربی،
کلسیم و
ریبوفلاوین می باشد.
گوشت، ماهی و تخم مرغ که دارای پروتئین کافی حیوانی است و علاوه بر آن
چربی،
فسفر،
آهن،
منیزیم،
تیامین، نیاسین،
ویتامین B6 و
ویتامین B12 را نیز دارد.
میوه ها و سبزیها که بعضی از آنها مانند
پرتقال،
لیمو ترش،
گوجه فرنگی و
توت فرنگی مقدار زیادی اسید اسکوربیک دارند و برخی از آنها نیز مانند
هویج،
کلم و
کاهو و
ویتامین A داشته و بسیاری از آنها نیز دارای ویتامین و املاح لازم می باشند.
غلات (گندم، جو، برنج، و ذرت) که به شکل آرد درآمده و به صورت
نان،
ماکارونی و مانند اینها مصرف می شود دارای مقادیر زیادی مواد نشاسته ای بوده و منبع کالری میباشند.
کره،
مارگارین و سایر چربیها که مهمترین منبع حرارتی هستند و در عین حال مقدار زیادی ویتامین نیز با مصرف کره وارد بدن می شود.
حبوبات مانند
نخود،
لوبیا و
عدس که دارای پروتئینهای نباتی و نیز
کربوهیدرات می باشند و با مصرف آنها مقداری املاح نیز به بدن می رسد.
همچنین ببینیم: