دانشمندان به سرنخ های جدید درباره تولید سلولهای بنیادین در مغز دست یافتهاند. پژوهشگران آلمانی در مطالعات خود کلیدی کشف کردهاند که وقتی این مولکول به سلولهای "آستروسیت" اضافه میشود آنها را وادار به تولید سلولهای عصبی مینمایند. زیست شناسان در این تحقیق با آزمایش "سلولهای شعاعی گلیال" موش مادر دریافتند زمانی که این گروه از سلولها به سلولهای زمینه ساز مرسوم به "پاکسا ها" متصل می شود، شروع به تولید سلول های عصبی می کنند. آن ها امیدوارند این کشف راهی برای ترمیم سلولهای از دست رفته در مبتلایان به سکته و برخی ضایعات مغزی پیشروی آنها قرار میدهد.
اثر جزر و مد بر تنه درختان
دانشمندان پی بردهاند که قطر تنه درختان با ریتم جزر و مد ، کم و زیاد میشود. نیروی جاذبه ماه به وضوح جریان آب را در داخل درختان تحت تاثیر قرار میدهد. محققان همزمان با نوسانات جاذبه ماه ، ضخامت درختان متفاوت را دقت شرایط یکسان از نظر نور و دما بررسی کردهاند. آنها پی بردهاند که قطر تنه درختان در طول گردش ماه (تقریبا 25 ساعت) تا حدود 10 میلیمتر کم و زیاد میشود که علت آنرا تبادل آب بین سلولهای زنده چوب و نسوخ مرده از دیواره سلولی ذکر کردهاند.
پیازهایی که اشک تولید نمیکنند.
دانشمندان ژاپنی در هفته نامه انگلیسی "Nature" نوشتهاند، آنچه باعث اشک ریزی هنگم خرد کردن پیاز میشود، آنزیمی به به نام "سینتاز" است. این آنزیم در طعم پیاز نقش ندارد. ماده دیگری به نام "تیوسولفینات" است که به طعم آن طعم میدهد. پژوهشگران با تکیه بر دستاوردها ، محتاطانه پیش بینی میکنند که شاید زمان تولید ابرپیازی فرا رسیده باشد که طعم پیاز را داشته باشد اما چشم زا نسوزاند.
به گفته کارشناسان ، میتوان ژنهای پیاز را بگونهای دست کاری کرد که آنزیم عامل سوزاندن چشم را نداشته باشد. اما میزان تیوسولفینات آن که تعیین کننده ارزش غذایی و طعم پیاز است بیش از پیازهای عادی باشد.
بزرگترین مار در جهان کدام است؟
پیتون بزرگترین ماری است که تاکنون شناخته شده و طول این مار 11 متر میباشد که در شبه جزیره مالایا ، برمه ، هند ، چین و جزایر فیلیپین یافت میشود.
آناکوندا: این مار در مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی زیست میکند و طولش 8 متر است.
پیتون هندی و پیتون صخرهای: که اولی در شبه جزیره مالایا و دومی در آفریقا زیست میکند طولشان به 5.7 متر میرسد.
پیتون الماسی: که به سرزمین استرالیا و گینه نو تعلق دارد و تا 7 متر رشد میکند.
کبرا: که بزرگترین مار زهری دنیاست و طولش 6 متر است.
بوآ: که محل زیست این جانور در مکزیک - جنوبی- آمریکای مرکزی و امریکای جنوبی است و طولش حدود 5 متر است.
به لحاظ وزن آناکوندا سنگینترین مار است که حدود 170kg وزن دارد، یعنی 50kg سنگینتر از پیتون.
آنزیم کلیدی تبدیل کننده کلسترول به پیش ساز پلاکهای عروقی کشف شد.
دانشمندان کارولینای شمالی آنزیمی را یافتهاند که کلسترول را به یکی از پیش سازهای پلاکهای مسدود کننده عروق تبدیل میکند. به گزارش پایگاه اینترنتی medlineplus.com ، این یافته سنگ بنایی برای درمان تصلب شرایین یا آترواسکلروز محسوب میشود. کلسترول یکی از اساسیترین مواد ساختمانی پوشش اعصاب ، یکی از اصلیترین چربیهای غشای سلولی و همچنین ماده پیش ساز هورمونها محسوب میشود. بدن به خودی خود کلسترول مورد نیاز خود را میسازد با وجود این کلسترول موجود در مواد غذایی با مسدود کردن عروق خونی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند. هنوز روشن نیست چگونه کلسترول موجود در مواد غذایی به پلاکهای مسدود کننده عروق وارد میشود.
دانشمندان دانشکده پزشکی وابسته به دانشگاه ویک فارست با دستکاری الگوی ژنتیکی موشها آنزیم ACAT2را از بدن آنها حذف کردند. این آنزیم با ایجاد تغییرات ساختمانی در کلسترول انتقال آن را به داخل سلول تسهیل میکند. در این موشها میزان بروز بیماری تصلب شرایین 85 درصد کمتر از موشهایی بود که این آنزیم را داشتند. نتایج این مطالعه در ششمین کنفرانس سالانه انجمن متخصصان قلب آمریکا در واشنگتن ارائه شد.
زیست - عصب شناسان موسسه روان شناسی لندن در تازهترین بررسیهای خود دریافتهاند خوردن بستنی سبب تحریک همان بخشی از مغز میشود که مسوول پردازش اطلاعات مربوط به شادی و سرخوشی در افراد است. در این بررسیها روشن شد خوردن بستنی بلافاصله بر ناحیه موسوم به قشر چشمی پیشانی مغز تاثیر میگذارد. این آزمایش با حمایت مالی یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده بستنی در اروپا انجام شده است. محققان با کمک دستگاه اسکنر ، نحوه عمل بخشهای مختلف مغز داوطلبان را در هنگام خوردن بستنی بررسی کردند.
نتایج تحقیق اخیر که در کنفرانس متخصصان زیست عصب شناسی در شهر کاردیف مرکز کلان در "ویلز" انگلیس ارائه شده ، بخشی از تحقیقات گستردهتری است که در زمینه شناسایی مراکزی از مغز که احساسات مختلف را در اشخاص بوجود میآورد، در دست انجام است. محققان امیدوارند بتوانند جایگاه احساساتی نظیر ناامید شدن و سرخوردگی و یا احساس تنهایی را مشخص سازند. به نوشته روزنامه گاردین یک محقق انگلیسی به نام پیتر هالیگان که استاد علوم زیست - عصب شناسی در دانشگاه لندن است بزودی با یک بودجه دوازده میلیون پوندی نخستین تحقیقات را در حوزه نوظهور زیست - عصب شناسی اجتماعی به اجرا در خواهد آورد.
یکی از اهداف این طرح استفاده از اطلاعات بدست آمده از تصاویر اسکنرها برای تشخیص این نکته است که کدام یک از کارمندانی که بابت بیماری مرخصی استحقاقی تقاضا میکنند، واقعا دچار بیماری هستند و کدام دسته تمارض میکنند. این محقق با بهرهگیری از این نوع اسکنها توانسته است ناحیهای از مغز را که در هنگام تقلب و فریبکاری فعال میشود مشخص کند.
تغذیه با شیر مادر از ابتلا به ایدز پیشگیری میکند.
تحقیقات انجام شده در زیمبابوه نشان میدهد در صورتی که مادر آلوده به ویروس ایدز نوزاد خود را منحصرا با شیر خود تغذیه کند احتمال انتقال ویروس این بیماری کاهش مییابد. به گزارش پایگاه اینترنتی medlineplus.comاز بالتیمور ، دانشمندان دانشگاه جانز هاپکینز ، دانشگاه زیمبابوه و گروه بهداشت حراره در زیمبابوه رژیم غذایی ، میزان ابتلا به ایدز و مرگ و میر را در دوهزار کودک از زمان تولد تا دو سالگی بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که شیر مادر در پیشگیری از ایدز بسیار موثر است.
این تحقیق نشان داد خطر مرگ به دنبال ابتلا به ایدز در کودکانی که با ترکیبی از غذاهای جامد و شیر حیوانی تغذیه میشوند تا سه برابر بیشتر از کودکانی است که فقط شیر مادر میخورند. تغذیه با شیر مادر حتی احتمال مرگ را در کودکان مبتلا به ایدز کاهش میدهد. تاخیر در شروع تغذیه با غذاهای جامد تا سه ماهگی در کاهش آلودگی به ویروس ایدز موثر است.
این یافته نشان داد تاخیر در شروع تغذیه کمکی یا جایگزین به جای شیر مادر در نوزادان مادران مبتلا به ایدز خطر مرگ و میر و حتی ابتلا به ویروس ایدز را کاهش میدهد. این یافتهها از این جهت که بیشتر مادران آفریقایی نمیتوانند جایگزین مطمئن و سالمی بجای شیر خود بیابند با اهمیت است.
داروی جدید remicadeدر درمان کودکان مبتلا به التهاب مفاصل که به درمانهای رایج پاسخ نمیدهند، بسیار موثر است. به گزارش پایگاه اینترنتی ، medlineplus.comتزریق این دارو با نام علمی infliximabبه همراه متوترکسات باعث بهبود علائم این بیماری در کودکان میشود. در این تحقیق در 24بیمار جوان مبتلا به التهاب مفاصل از این دارو استفاده شد.
نحوه استفاده از این دارو به این ترتیب بود که اولین تزریق در بدو درمان ، تزریق بعدی دو هفته بعد ، و تزریق بعدی شش هفته بعد ، و سپس هر هشت هفته یک بار تزریق انجام شد. به همه بیماران هفتهای یک بار متوترکسات تزریق میشد. بعد از اولین تزریق بسیای از بیماران بطور کلی بهبود یافتند. درد ، خشکی صبحگاهی ، و خستگی آنها بسیار کم شد. با وجود این در 12بیمار علائمی از عوارض جانبی دارو گزارش شد. این عوارض در هنگام تزریق دارو ایجاد شده بود و فاقد اهمیت بود.
بعد از دو هفته درمان تعداد مفاصل ملتهب از 6مفصل در بدو درمان به دو مفصل کاهش یافت و بعد از شش ماه درمان به صفر رسید. پیگیری دراز مدت بیماران نشان داد یک سوم بیماران بطور کامل بهبود یافتند. نتایج این مطالعه در نشریه arthritis and rheumatismبه چاپ رسید.
روباتهای یک میلیمتری زنده که با نیروی ماهیچه کار میکنند
محققان موفق به ساخت روباتهای زنده یک میلیمتری شدند که با نیروی ماهیچهای کار میکنند. محققان دانشگاه کالیفرنیا در گزارش خود بیان کردهاند که این ابزارها از طریق رشد دادن سلولهای موش صحرایی بر روی تراشههای سیلیکونی میکروسکوپی ساخته شدهاند. این روباتهای بسیار ریز با طول کمتر از یک میلیمتر میتوانند بدون استفاده از هرگونه منبع انرژی خارجی ، حرکت کنند که این کار ، مثالی رویایی از پیوند زیست فناوری با دنیای کوچک است.
در فناوری نانو ، محققان برای کارهای خود اغلب از طبیعت الهام میگیرند، اما پروفسور مونت ماگنو از دانشگاه کالیفرنیا ، از طبیعت نو برای ایده گرفتن ، بلکه به عنوان مواد اولیه استفاده میکند. وی در گذشته از پروتئینهای طراحی شده ژنتیکی برای تولید نانوموتورهای چرخشی استفاده کرده است و در حال حاضر ، بافتهای ماهیچهای را بر روی اسکلتهای روباتیکی ریز رشد میدهد.
تیم مونت ماگنو از سلولهای قلب موش برای ایجاد ابزارهای ریزی استفاده کردند که هنگام انقباض سلولها ، حرکت میکنند، وسیله دیگری که آنها ساختند شبیه یک جفت پای ریز قوراغه میباشد. وی میگوید: استخوانهایی که ما بکار بردیم پلاستیکی یا بر پایه سیلیکون بودند، بنابراین ما این ساختارهای واقعا ریز را به نحوی ساختهایم که دارای لولا بوده و توان حرکت و خم شدن را داشته باشند.
وی اظهار میدارد: سپس از طریق کنترل شیمی سطح در مقیاس نانو ، سلولهای ماهیچهای را به نقطه خاصی هدایت میکنیم تا به آن نقطه متصل شوند و از اتصال به نقاط دیگر خودداری نمایند.
بدین ترتیب سلولهای ماهیچهای کنار هم جمع میشوند و یک ماهیچه واقعی را شکل میدهند، حال شما وسیلهای دارید که دارای یک اسکلت و یک ماهیچه بوده و میتواند حرکت کند. در زیر میکروسکوپ میتوان قطعه دوپایی به نام Bio - Botsرا مشاهده کرد که به این طرف و آن طرف میخزد.
پروفسور مونت ماگنو اظهار میدارد: میتوان ماهیچههایی مانند اینها را بر روی ابزارهای میکروسکوپی مستقر کرد. وی ادامه میدهد: این ابزارها حتی برای به راه انداختن ژنراتورهای الکتریکی کوچک برای استفاده در تراشههای رایانهای کاربرد دارند. پروفسور مونت ماگنو میگوید: زمانی که سلولهای زیستی به سیلیکون متصل میشوند، کاملا زندهاند به این معنی که رشد یافته ، تکثیر و تجمیع پیدا میکنند و ساختار خود را خودشان تشکیل میدهند.
محققان دانشگاه دارتمون دریافتهاند قشر شنوایی در مغز که اطلاعات دریافت شده از گوشها را پردازش میکند، محل ذخیره نغمههای موسیقی در انسان نیز محسوب میشود. محققان با انجام آزمایشهایی مشاهده کردند هر بار که اشخاص به نغمهای گوش میدهند که برای آنها آشناست اگر بطور تصادفی قسمتهایی از موسیقی حذف شده باشد. بخش شنوایی مغز بطور خودکار قسمتهای حذف شده را از حافظه استخراج و به قطعهای که میشنوند اضافه میکند.
این پژوهشگران با استفاده از اسکنر ام.آر.آی (MRI) نحوه فعالیت مغز گروهی از داوطلبان را به هنگام گوش دادن به نغمههای موسیقی زیر نظر گرفتند و مشاهده کردند هر بار که قسمتی از موسیقی حذف میشود، مغز شخص بلافاصله از خود واکنش نشان میدهد.
به اعتقاد این محققان پژوهش آنان موید تحقیقات دیگری است که در مورد دادههای حسی مربوط به اطلاعات دیداری انجام شده بود. در آن آزمایشها نیز مشاهده شد بخشی از قشر مغز که اطلاعات دیداری را پردازش میکند به هنگام مشاهده یک تصویر آشنا که قسمتهایی از آن حذف شده است، با استفاده از حافظه بخشهای ناقص را تکمیل میکند.
این آزمایشها نشان میدهد در مغز آدمی بخشهایی که کار پردازش اطلاعات را برعهده دارند در عین حال کار ضبط اینگونه اطلاعات را نیز انجام میدهند. محققان در این آزمایشها مشاهده کردند مغز افراد در بازسازی قطعات حذف شده موسیقیهای مختلف به شیوههای متفاوت عمل میکند و این نحوه عمل تا حد زیادی به موسیقی که پخش میشود بستگی دارد. بطور نمونه زمانی که موسیقی بدون کلام پخش میشود بخش صوتی مغز برای بازسازی موسیقی به بخشی که در نقاط عقب مغز واقع شده رو میآورد در حالی که اگر موسیقی همراه با کلام باشد از قسمتهای جلویی مغز برای بازسازی کمک گرفته میشود.
تاکنون چنین رسم بود که محققان زمانی که میخواستند اجسام ذرهبینی را مشاهده کنند آن را در زیر میکروسکوپ قرار میدادند، اما اکنون یک گروه از محققان انگلیسی موفق شدهاند میکروسکوپی را تکمیل کنند که در ابعاد یک تک سلول آدمی است.
این میکروسکوپ با همکاری یک گروه بین رشتهای از محققان با بودجه شورای پژوهشهای علوم زیستی و شورای پژوهشهای علوم فیزیکی و مهندسی ، تکمیل شده است. اندازه این تراشه نوری در حد یک سلول است و میتواند برای تولید سریعتر داروهای جدید و انجام آزمایشهای پزشکی با سرعت زیاد مورد استفاده قرار گیرد.
محققان برای تولید میکروسکوپ جدید از این تصور که میکروسکوپ چیزی است که اجسام ریز را در زیر آن قرار میدهند تا قابل روئیت شوند، صرف نظر کردند و فکر نو تراشههای نوری را بسط دادند که نمونههای زیستی ریز میتوانند در درون آنها جای گیرند. در این حال مقادیر اندکی مواد شیمیایی فلوئورسان که موجب میشود نمونه زیستی از خود نور ساطع کند، به مجموعه اضافه میشود و آنگاه با استفاده از یک پرتو لیزر کار تحلیل سلول آنچه که درون آن جای گرفته انجام میشود. محققان میتوانند با استفاده از این فناوری، موقعیت ساختار درونی سلولها را مورد بررسی قرار دهند و درباره وجود یا عدم وجود بیماریهای گوناگون در تراز سلولی به کاوش بپردازند.
در عین حال این روش امکان میدهد نحوه واکنش بدن را به داروهای مختلف در سطح سلولی مورد مطالعه قرار داد و شیوههای درمان موثری را ابداع کرد. این فناوری جدید همچنین این امکان تازه را بوجود میآورد که یک آزمایشگاه مینیاتوری در ابعاد یک کارت اعتباری کوچک بوجود آورد که با کمک آن میتوان نمونه سلولهای بدن بیمار را در خانه مورد آزمایش قرار داد و نیاز به حضور در بیمارستان را برای انجام آزمایشها از میان برد. تحقیقات اولیه این گروه از پژوهشگران تا آنجا موفق بوده که این گروه یک شرکت تجاری به نام "بایو استیتوس" به منظور عرضه فناوری جدید برپا کردهاند. این شرکت همچنین فناوری دستگاه بررسیکننده نور فلوئورسانی را که از نمونه بدست میآید، تکمیل کرده است.
این فناوری امکان تحلیل نمونههای زیستی بسیار پیچیده را فراهم میآورد. به گفته پروفسور "پل اسمیت" که سرپرستی گروه پژوهشگران را برعهده دارد، تحقیقات این گروه میتواند انقلابی در عرصه بررسی و تحلیل نمونههای زیستی بوجود آورد. گام بعدی این گروه تکمیل دستگاههای کوچک و سادهای است که قادر به تشخیص بیماریها و عوارض مختلف هستند. در آینده با کمک این فناوری میتوان دستگاههای کوچکی در اختیار افراد قرار داد تا با استفاده از آن بطور شخصی خود را چک -آپ و معاینه پزشکی کنند. تحقیق جدید که در دانشکده پزشکی ویلز در انگلستان انجام شده از همکاری محققانی از دانشگاههای کاردیف، بنگور (هر دو در ایالت ویلز) ، موسسه سرطان شناسی گری در لندن ، دانشگاه واریک در انگلستان و برخی از آزمایشگاهها در آمریکا برخوردار بوده است.
اثر تداخلی گیاهان دارویی با شیمی درمانی سرطان سینه
تحقیقات جدید نشان میدهد مصرف نوعی داروی گیاهی در زنان مبتلا به سرطان سینه با تغییر نحوه پاسخ به درمان سلولهای سرطانی سینه پاسخ درمانی به شیمی درمانی را در بعضی موارد تشدید میکند. به گزارش پایگاه اینترنتی medlineplus.com ، این گیاه که گیاه کرک نام دارد برای کاهش علایم یائسگی در زنان یائسه مصرف میشود. محققان دانشکده پزشکی ییل بر این باورند که مصرف هم زمان این گیاه با داروهای شیمی درمانی در درمان سرطان سینه تاثیر داروهای شیمی درمانی را در کشتن سلولهای سرطانی تغییر میدهد.
مصرف همزمان این دارو با دو دارو از چهار داروی شیمی درمانی باعث تقویت اثر این داروها در کشتن سلولهای سرطانی و با یکی از این چهار دارو باعث کاهش اثر آن دارو میشود. مصرف این دارو به همراه پرتو درمانی و داروی چهارم هیچ تغییری در تاثیر آنها ایجاد نمیکند. این مطالعه نشان داد میتوان از داروهای گیاهی مانند گیاه کرک بدون ترس از عوارض یا تداخل اثر آنها با داروهای شیمی درمانی بهره برد.
از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد