تئوری آزمایش
هر دانهای که روی زمین بیفتد یا کاشته شود، نمیروید. به نظر میرسد بسیاری از گیاهان در جایی رشد میکنند که
آب به مقدار کافی وجود داشته باشد. آیا وجود آب ، برای رویش دانه ضروری است؟ در این آزمایش ، شما تاثیر مقادیر متفاوت آب را روی رویش دانه ، آزمایش خواهید کرد.
هدف آزمایش
تعیین چگونگی تاثیر آب بر رویش دانه
مواد لازم
- گلدان کوچک پلاستیکی 150 میلیلیتری و زیر گلدانی
- نوار چسب کاغذی
- خاک گلدان
- آب مقطر
- دانههای تربچه
- مداد و ماژیک
روش کار
- گلدانها را تا نیمه از خاک گلدان پر کنید.
- دانههای تربچه را روی خاک هر گلدان بپاشید.
- روی دانهها را تا حدود 2.5 سانتیمتر با خاک بپوشانید.
- با ماژیک ، روی سه تکه نوار چسب کاغذی به ترتیب کلمههای خشک ، تر و مرطوب را بنویسید و روی هر گلدان بچسبانید.
- گلدانی که روی آن کلمه تر نوشته شده ، از آب مقطر پر کنید. سطح آب باید بالای سطح خاک باشد.
- با استفاده از یک میخ در نزدیکی کف گلدانی که روی آن کلمه مرطوب را نوشتهاید، چندین سوراخ ایجاد نمایید.
- به گلدان مرطوب آنقدر آب مقطر اضافه کنید تا از کف آن ، آب به بیرون جریان یابد.
- هر سه گلدان را به مدت 10- 7 روز در جای گرمی قرار دهید بطوری که به آنها آسیب نرسد.
- هر روز سطح خاک در هر گلدان را بررسی کنید و هر گونه نشانه رشد گیاه را در هر گلدان ثبت کنید.
نتیجه آزمایش
دانهها در شرایطی جوانه میزنند که رطوبت کافی ،
اکسیژن و دمای مناسب وجود داشته باشد. در این آزمایش خاک نرم دارای مقدار کافی اکسیژن است و هوای گرم اتاق ، گرمای مناسب برای رویش دانه را فراهم میکند. عاملی که وجود ندارد یا مقدار آن مناسب نیست، آب است. گلدان خشک رطوبت ندارد و گلدان تر دارای آب زیاد است. بدون آب ، دانهها قادر به به هضم غذای موجود در بافتهایشان نیستند و بدون انجام این فرایند قادر به رویش نیستند.
به عبارت دیگر رویش دانهها نیاز به رطوبت دارد، اما نه به اندازهای که خاک از آب اشباع شود. آب اضافی در خاک جایگزین اکسیژن میشود. دانهها نمیتوانند بدون اکسیژن جوانه بزنند. در گلدان تر که بدون اکسیژن است، باکتریها به دانهها حمله میکنند و سبب مرگ آنها میشوند یا اگر بعدها جوانه بزنند بطور غیر طبیعی رشد میکنند.
آزمایش طراحی کنید
- چگونه میتوان تاثیر نور را بر روی رویش دانهها ، اثبات کرد.
- چگونه میتوان تاثیر عمق کاشت دانه را بر روی رویش دانه اثبات کرد.
پرسشها
- تاثیر مواد ذخیرهای در طول مدتی که دانه توانایی رویش خود را در دوران خفتگی حفظ میکند چگونه است؟
- درباره انتشار دانهها و تاثیر شرایط محیطی بر انتشار آنها چه اطلاعاتی دارید؟
- درباره دمای متناسب رویش دانهها چقدر میدانید؟
همچنین ببینید