دید کلی
فناوری نوین پای
امواج مایکروویو را به دنیای مواد غذایی باز کردهاست. در صنعت مواد غذایی چیزی که مهم است گرم کردن آنهاست. با روشهای نوینی به کمک
انرژی ماکروویو امروزه این گرمایش صورت میگیرد.
ماکروویو در فعالیتهای روزمره
- نانوایی :
درجه حرارت دادن سریع باعث میشود که درجه حرارت نهایی مواد به سرعت دلخواه برسد. امواج مایکروویو را میتوان با امواج مادون قرمز یا هوای داغ توام کرد.
- تغلیظ :
میتوان مواد غذایی حساس به حرارت مانند مایعات را به سرعت غلیظ نمود.
- پختن :
با پخت مایکروویوی میتوان قطعات بزرگ مواد غذایی را بدون درجه حرارت گرادیانت که بین سطح و عمق در روشهای معمولی ایجاد میشود، حرارت داد.
- عمل آوردن :
میتوان لفافهای مختلف را که برای بسته بندیهای چند لایه به کار میروند. با این روش بوسیله چسب بهم متصل کرد.
- خشک کردن :
در روش مایکروویو چون فقط بطور مستقیم آب موجود در ماده غذایی گرم میشود، سایر ترکیبات کمتر در معرض حرارت مستقیم قرار میگیرند.
- خنثی کردن آنزیمها :
حرارت دادن سریع باعث میگردد که واکنشهای آنزیمی تحت کنترل درآیند. یکی از مزایای استفاده از مایکروویو برای خنثی کردن آنزیمها این است که میتوان سبزیها و میوهها را بدون تراوش مواد مغذی آنها که در روشهای معمولی وارد آب میشود و ضایعات زیادی دارد، حرارت داد. از سوی دیگر حرارت بیش از اندازه به قسمتهای سطحی محصول وارد نمیشود.
- خشک کردن نهایی :
اغلب بعد از اینکه تقریبا بیشتر آب ماده غذایی با روشهای معمولی جدا شد، از پرتو مایکروویو برای استخراج سریع باقیمانده آب استفاده میشود. مزیت این روش در این است که از سوختن مواد غذایی خشک به علت اینکه در لحظات نهایی حساسیت بیشتری پیدا میکند جلوگیری میشود.
- خشک کردن انجمادی :
قدرت انرژی مایکرو ویو در انتخاب کریستالهای یخ برای حرارت دادن آنها باعث میشود که مرحله نهایی خشک شدن خیلی سریعتر صورت گیرد.
- حرارت دادن :
اغلب مشکلات انتقال حرارت را میتوان با استفاده از مایکروویو به علت سرعت انتشار آن برطرف نمود.
- _پاستوریزه کردن :__
میتوان با حرارت دادن سریع و یکنواخت از مشکلات سوختن سطحی جلوگیری کرد.
- پیش پخت کردن :
از مایکروویو میتوان برای پختن مواد غذایی و تولید غذاهای آماده به نحو احسن استفاده نمود. مصرف کنندگان با حرارت دادن این فرآوردهها در منزل بعد از چند لحظه قادرند که غذاهای آماده را مصرف کنند.
- پف کردن و ایجاد کف :
حرارت دادن با مایکرو ویو باعث میگردد که بین خروج بخار و ورود حرارت عدم توازن به وجود آید. وقتی میزان انتقال حرارت بیش از میزان خروج بخار شود قسمت داخلی محصول شروع به پف کردن میکند.
- استخراج حلال :
بسیاری از حلالها را میتوان با پرتو مایکروویو در درجات حرارت پایینتری خارج کرد.
- استریلیزه کردن :
برای مواد غذایی اسیدی که زود به درجه حرارت لازم میرسند، میتوان با مایکروویو از سیستم درجه حرارت زیاد و زمان کم استفاده نمود. به علت قدرت انتخابی مایکروویو ، در حرارت دادن میکروارگانیزمهای حاوی رطوبت امکان استریلیزاسیون ظروف شیشهای و پلاستیکی که خود ظروف گرم نمیشوند وجود دارد. این کاربرد امواج مایکروویو باید به دقت مورد استفاده قرار گیرد زیرا بخار تبخیر شده از بدن میکروب ، قدرت انهدامی زیادی ندارد.
- مشروط کردن :
به علت اینکه اثر پرتو مایکروویو تقریبا برابر با میزان رطوبت می باشد ، بوسیله آن میتوان میزان رطوبت را در محصولی که یکنواخت خشک نشده متعادل نمود.
- ذوب کردن :
ذوب کردن سریع مواد غذایی یخ زده به آسانی به علت قدرت نفوذ سریع پرتو مایکروویو امکان پذیر میباشد.
مباحث مرتبط با عنوان