کلیات گیاه شناسی
هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می روید . وطن آن
هندوستان می باشد و حدود 80% مصرف هل دنیا از هندوستان صادر می شود این گیاه پایا و علفی است که ریزوم آن ساقه های هوائی مانند برگ بهم پیچیده گاهی تا ارتفاع 4
متر خارج می شود یک یا دو ساقه گل دهنده از قاعده ساقه های هوائی خارج می شود که دارای گل های کوچک برنگ سفید یا سبز روشن می باشدمیوه هل بیضی شکل ، مانند
قلب و برنگ زرد یا سبز روشن بطول 1-2
سانتیمتر است . دانه های معطر و مطبوعی برنگ قهوه ای مای به قرمز در آن وجود دارد که به مصرف اد.یه و خوشبو کردن مشروبات و غذاها یم رسد.
ترکیبات شیمیایی: هل دارای اسانس فرار و معطری در حدود 4% می باشد ضمنا این گیاه دارای مواد رزینی و چربی نیز است .
خواص داروئی: هل از نظر
طب قدیم ایران گرم و خشک است .
- چون هل بشکل قلب می باشد بنابراین تقویت کنده قلب است.
- بادشکن بوده و گاز معده و روده را خارج می سازد.
- تقویت کننده بدن است.
- ادرار آرو است .
- قاعده آور است.
- مقوی سیستم هضم است.
- باعث هضم غذا می شود.
- زخم های دهان را برطرف می کند بدین منظور دم کرده هل را در دهان مضمضه کنید .
- خوشبو کننده دهان است.
- برای تسکین گوش درد ، گرد هل را در گوش بریزید.
- برای برطرف کردن دل بهم خوردگی و تهوع ،از دم کرده هل استفاده کنید.
- اشتها آور است.
- تب را پائین می آورد.
- معالج سرماخوردگی است.
- برای تسکین درد رماتیسم مفید است.
- ترشی معده را برطرف می کند.
- ضد مسمومیت است.
- برای رفع بیماریهای چشم مفید است .
طرز استفاده: دم کرده : مقدار 30
گرم هل کوبیده را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید بمدت 10 دقیقه دم بکشد سپس صاف کرده و بنوشید . هل را همچنین می توان به چایی یا دیگر مشروبات الکلی اضافه کرد .
مضرات : مقدار مصرف زیاد هل برای روده ها مضر است . برای رفع این اشکال آنرا باید با
کتیرا خورد .