تئوری آزمایش
ترکیات خاصی با اسیدها و یا بازها واکنش میکنند و موادی با رنگهای مخصوص تولید میکنند. از این ترکیبات یا معرفها ، میتوان برای تعیین ویژگیهای اسیدی یا بازی مواد خانگی یا غذاها استفاده کرد. در این آزمایش ، شما ، اثر اسیدها و بازها را روی معرفهایی که در خانه خواهید یافت، تعیین میکنید.
هدف آزمایش
تعیین اثری که اسیدها و بازها روی رنگ جوهر کلم قرمز دارند.
مواد لازم
- آب مقطر
- آمونیاک
- چهار عدد ظرف شیشهای
- عصاره کلم قرمز
- غذای بچه ( دهانه گشاد )
- قلم نشانه گذاری
- سرکه سفید
- دو عدد قطره چکان
روش کار
مواظب باشید:
آمونیاک را با دقت جابجا کنید و در محلی که هوای آن بخوبی تهویه میشود ، کار کنید؛ زیرا آمونیاک سمی است و بخاری که متصاعد میکند ، به پوست ، مخاط بینی ، دهان و چشم صدمه میرساند.
- ظرف شیشهای را تا نیمه از جوهر کلم پر کنید.
- شیشه را از آب مقطر پر کنید، به حدی که شفاف شود، ولی رنگ آن صورتی کمرنگ بماند.
- با قلم ، عبارت (معرف کلم) را روی یک قطره چسب بنویسید و آن را روی ظرف شیشهای بچسبانید.
- دو ظرف غذای بچه را تا یکچهارم با محلول رقیق شده جوهر کلم ( که از مرحله دوم بدست آمده است ) پرکنید.
- یک ظرف غذای بچه دیگر را تا یکچهارم از سرکه پر کنید و برچسبی را که روی آن کلمه اسید نوشته شده است، روی آن بچسبانید. همچنین یکی از قطره چکانها را داخل آن قرار دهید.
- چند قطره از محلول اسید را با قطره چکان ، قطره قطره به یک ظرف کوچک معرف کلم اضافه کنید و بعد از هر بار اضافه کردن اسید ، محلول را هم بزنید. این عمل را تا مشاهده یک تغییر رنگ مشخص ادامه دهید.
- چند قطره از محلول باز را به ظرف کوچک دیگر که حاوی معرف کلم است اضافه کنید و ظرف را بعد از افزودن هر قطره هم بزنید. این عمل را تا مشاهده یک تغییر رنگ مشخص ادامه دهید.
نتایج آزمایش
- آمونیاک که یک باز است، رنگ معرف کلم را سبز میکند و سرکه که یک اسید است، رنگ آن را صورتی مایل به قرمز برمیگرداند.
- چرا؟
معرف ، ترکیبی است که در حضور اسید یا باز تغییر رنگ میدهد. رنگ هر ماده ، بستگی به عناصر شیمیایی دارد که آن ماده را تشکیل میدهد و این عناصر روی طول موجهای نور اثر میگذارد و آنها را جذب یا منعکس میکنند. محلولهای بازی شامل یونهای -OH هستند که این یونها ساختمان شیمیایی ( جوهر کلم ) را به گونه ای تغییر میدهند که بیشتر موجهای نور سبز را انعکاس میدهد.
محلولهای اسیدی شامل یون هیدروژن +H هستند که این یونها ساختمان ( جوهر کلم ) را به گونه ای تغییر میدهند که بیشتر طول موجهای نور قرمز رنگ منعکس میشوند. به سبب این تغییرات رنگی ویژه ، میتوان از کلم قرمز برای تشخیص اسیدها و بازها استفاده کرد.