مقدمه
فراورده های
لبنی به آن دسته از
مواد غذایی اطلاق می شود که همگی از
شیر تولید می شوند. معمولاً ماده اولیه تولید انواع
لبنیات، شیر
گاو است. اما گاهی از شیر سایر
پستانداران همچون
بز،
گوسفند،
اسب و... هم استفاده می شود.
انواع فراورده های لبنی
- شیر که پس از پاستوریزه و هموژنیزه شدن با مقادیر متفاوت از چربی در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.
- خامه، چربی شیر است که به سرشیر هم معروف است.
- خامه ترش، خامه ایست که به وسیله باکتری تخمیر و ترش شده است.
- شیر خشک، با حذف آب شیر به دست می آید.
- شیر غنی شده، شیری است که با تبخیر آب آن، غلیظ شده است و معمولاً به آن شکر هم اضافه می کنند.
- کره، همان چربی شیر است که از هم زدن خامه حاصل می شود.
- پنیر را از راه جامد کردن شیر تهیه می کنند. سپس این بخش جامد را از آب پنیر جدا کرده و می گذارند تا عمل بیاید. این کار معمولاً توسط باکتری یا مایه پنیر صورت می گیرد.
- ماست، شیری است که بوسیله باکتری استروپتوکوک ترش شده است.
- بستنی، خامه ایست که به آرامی یخ بسته است.
- کاسترد یخی
آیا تخم مرغ جزو لبنیات محسوب می شود؟
اغلب فرهنگ لغت ها، لبنیات را از فراورده های شیر عنوان می کنند که طبیعتاً
تخم مرغ شامل آنها نمی شود. اما هنگام به کار بردن لغات، گاهی تخم مرغ را هم جزو لبنیات به حساب می آورند. در صورتی که لبنیات منبع خوب
کلسیم بوده و تخم مرغ منبع
پروتئین محسوب می شود. معمولاً لبنیات فروشی ها بجز شیر، ماست، پنیر، کره و...، تخم مرغ هم می فروشند.
این ها همه دال بر این است که عموم مردم، تخم مرغ را جزو فراورده های
لبنی به حساب می آورند.