نگاه کلی
در طول
تاریخ شیمی مفاهیم مختلفی از
اسید و
باز ارائه شده است. از روی
خواص محلولهای آبی این مواد ، اسید به عنوان مادهای ترش مزه که رنگ
کاغذ تورسنل را قرمز و بازها را خنثی میکند، شناخته شده بود. باز هم به عنوان مادهای تلخ مزه که رنگ کاغذ تورسنل را آبی کرده و اسیدها را خنثی میکند، مشهور بود. بعدها نظریات مختلفی در مورد اسیدها و بازها ارائه شد.
آرنیوس اسید را مادهای تعریف کرد که در آب H
+<\sub> آزاد میکند و باز را مادهای که هنگام انحلال در آب OH-<\sub> آزاد میکند. مدل آرنیوس تنها هنگامی قابل کابرد است که از آب به عنوان حلال استفاده شود. در سال 1923 برونستد و لوری مفهوم گسترده تری از اسید و باز ارائه دادهاند. اسید مادهای است که پروتون آزاد میکند و باز مادهای است که پروتون را دریافت میکند.
تفکیک یک باز ضعیف در آب
بازها هم مانند اسیدها با توجه یه میزان تفکیکشان در آب به بازهای ضعیف و قوی تقسیم میشوند. بازهای قوی مانند اسیدهای قوی بطور کامل در آب تفکیک میشوند. اما بازهای ضعیف بطور جزیی تفکیک میشوند. یک باز ضعیف با آب وارد واکنش شده و با گرفتن پروتون آب ، اسید مزدوج ، باز ضعیف و OH-<\sub> ایجاد میکند و تفکیک اسیدها و بازهای ضعیف در آب یک تعادل شیمیایی مهم میباشد.
به عنوان مثال
در این تعادل شیمیایی NH3<\sub> یک باز ضعیف میباشد که با آب که یک اسید ضعیف است وارد واکنش شده و NH+<\sup>4<\sub> که اسید مزدوج آمونیاک میباشد، را تولید میکند. بنابر این آنیون حاصل از اسید ضعیف یک باز ضعیف بوده و کاتیون حاصل از باز ضعیف یک اسید ضعیف میباشد.
محاسبه POH یک باز ضعیف
یک باز به صورت زیر در آب تفکیک میشود.
Kb<\sub> ثابت تفکیک یک باز ضعیف میباشد. برای محاسبه POH می توان از Kb<\sub> استفاده کرد.
مباحث مرتبط با عنوان