کلیات گیاه شناسی
ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک
متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد : 1- ترب سیاه که معمولا در
پائیز برداشت می شود .2-تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .
ترکیبات شیمیایی
طعم تند ترب مربوط به ماده ای است بنام
سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده ای بنام
کلراید Malvin Chloride است .در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است :
آب | 90 گرم
| پروتئین | 1 گرم
| چربی | 0/1 گرم
| مواد نشاسته ای | 3/5 گرم
| کلسیم | 30 میلی گرم
| فسفر | 30 میلی گرم
| پتاسیم | 330 میلی گرم
| آهن | 1 میلی گرم
| سدیم | 18 میلی گرم
| ویتامین آ | 10 واحد
| ویتامین ب 1 | 0/03 میلی گرم
| ویتامین ب 2 | 0/03 میلی گرم
| ویتامین ب 3 | 0/03 میلی گرم
| ویتامین ث | 25 میلی گرم |
|
خواص داروئی: ترب از نظر
طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .
- ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .
- ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .
- ترب برای درمان نقرس و رماتیسم مفید است .
- برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .
- آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .
- ترب برای درمان یرقان مفید است .
- تخم ترب درد را تسکین می دهد .
- در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاک می کند .
- برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .
- دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بکار می رود .
- تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .
- اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطوریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .
- دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .
- برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :
در یک ترب بزرگ حفره ی ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقدایر
شکر در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .
- خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .
- خوردن ترب رنگ چهره را باز می کند.
- جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .
- تخم ترب اشتهاآور است.
- برای از بین بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .
- تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود .
مضرات : اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای
دندان و گلو مضر است .