مواد و وسایل لازم
- یک لیوان
- یک تخم مرغ سالم و تازه
- مقداری نمک
- یک قاشق سوپخوری
روش آزمایش
مرحله اول:
نصف لیوان را آب کنید .
تخم مرغ را در داخل لیوان قرار دهید .
مشاهده می شود که تخم مرغ به ته آب می رود .
مرحله دوم:
با قا شق تخم مرغ را از لیوان بیرون بیاورید .
حداقل دو قاشق سوپخوری نمک به آب لیوان اضافه کنید . آب را بهم بزنید تا نمک درآب حل شود .
تخم مرغ را به آرامی درآب نمک قرار دهید .
مشاهده می شود که تخم مرغ در آب شناور می شود .
مرحله سوم :
نصف فنجان آب تازه را در لیوان آب نمک بریزید به قسمتی که آب تازه و آب نمک با هم مخلوط نشوند . برای این کار می توانید یک قاشق بزرگ بالای سطح آب نمک و مقابل دیواره لیوان قرار دهید. آب تازه را ابتدا در قاشق بریزید و قاشق را به آرامی وارد آب نمک کنید حال قاشق را ازلیوان خارج کنید .
مشاهده می شود که تخم مرغ در مرکز مایع قرار می گیرد.
دانستنیها
هرگاه همه جسم یا قسمتی از آن در مایع یا گازی قرار گیرد از طرف مایع یا گاز نیرویی بر آن وارد می شود که برابر وزن مایع یا گاز جا به جا شده است. این نیرو جسم را سبک می کندواگرمقدار آن بیش از وزن جسم باشد جسم در مایع یا گاز غوطه ور می ماند .
این واقعیت که توسط ارشمیدس دانشمند یونانی کشف شد به نام (قانون ارشمیدس) معروف است و در علم فیزیک از اهمیت خاصی برخوردار است .
نتایج ازمایش
در مرحله اول آزمایش نیرویی که از طرف آب بر تخم مرغ وارد می شود از وزن تخم مرغ کمتر است. بنابراین تخم مرغ به ته آب می رود. برای شناسایی تخم مرغ تازه و سالم می توان از این روش استفاده کرد. تخم مرغ سالم در آب تازه به ته آب می رود و تخم مرغ فاسد به دلیل سبک بودن بر روی آب شناور می ماند.
در مرحله دوم آزمایش نیرویی که ا ز طرف آ ب بر تخم مرغ وارد می شود از وزن تخم مرغ بیشتر است بنابراین تخم مرغ بر روی آب شناور می ماند .
در مرحله سوم تخم مرغ بین آب شور و آب معمولی شناور می ماند چون در لایه های آب تازه فرو می رود ولی در سطح آب نمک که لایه سنگین تری دارد شناور می ماند .
به طورکلی برای آنکه جسمی در سیالی شناور شود باید نیرویی که از طرف سیال بر آن وارد می شود از وزن جسم شناور بیشتر باشد .