منو
 صفحه های تصادفی
بیلر یا ماشین پرس علوفه
پیتون فرشی
مرکز ثقل مثلث
آشنایی با شیمی صنعتی
طراحی مدارات منطقی
ساز و کار صوت
نشانه گذارى (نگارشی)
نظامی
یبوست در کودکان
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران فصل دوازدهم، صدا و سیما
 کاربر Online
651 کاربر online

آزمایش معلق کردن حباب

تازه کردن چاپ
علوم طبیعت > فیزیک > عجایب و سرگرمیهای فیزیک
(cached)

حباب های صابون در محفظه ی گاز دی اکسید کربن شناور می شوند.
img/daneshnameh_up/c/c0/ov08.jpg

این آزمایش جالب خاصیت شناوری و نیمه تراوایی را نشان می دهد.

وسایل مورد نیاز

  • یک آکواریوم کوچک
  • یخ خشک
  • محلول کف صابون
  • دستکش

شرح آزمایش

ابتدا یک قطعه یخ خشک را در انتهای آکواریوم قرار دهید (احتیاط کنید: برای حمل یخ خشک باید از دستکش استفاده شود. یخ خشک به هیچ عنوان نباید با پوست برهنه تماس پیدا کند ). چند دقیقه صبر کنید تا لایه ای از گاز دی اکسید کربن در ته آکواریوم انباشته شود.
حباب ها را به درون آکواریوم بدمید تا در آن شناور شوند. حباب ها پایین آمده و سپس روی لایه ی غلیظی از دی اکسید کربن متوقف می شوند. توجه کنید که پس ازچند دقیقه حباب ها منبسط شده و پایین می روند. به رنگ های روی حباب ها نگاه کنید. ملاحظه کنید که چگونه بعضی از حباب ها روی یخ خشک منجمد می شوند.

چه اتفاقی در حال وقوع است؟

هنگامی که یخ خشک از جامد به بخار تبدیل می شود (تصعید می شود) ، گاز دی اکسید کربن تولید می شود . دی اکسید کربن از هوا چگال تر است و به صورت بک لایه در ته آکواریوم قرار می گیرد.
درون یک حباب پر از هواست به همین دلیل در لایه ی گاز دی اکسید کربن شناور می ماند (همانند بالون هلیوم که در هوا شناور می ماند). ممکن است توقع داشته باشید که وقتی حباب نزدیک یخ خشک است ، هوای درونش سرد و منقبض شده و باعث انقباض حباب شود. اما چنین نیست. نه تنها حباب منقبض نمی شود بلکه کمی هم منبسط می شود. چرا چنین اتفاقی می افتد؟
مولکول های دی اکسید کربن می توانند از دیواره های حباب عبور کنند ولی مولکول های هوا نمی توانند. در ابتدا غلظت گاز دی اکسید کربن در درون حباب کم و در بیرون آن زیاد است.
کم کم دی اکسید کربن طی فرآیندی که "اسمز" نامیده می شود ، درون حباب پخش می شود. غشاء حباب یک پرده ی نیمه تراواست (سطحی که بعضی از مواد می توانند از آن بگذرند ، در حالیکه بعضی دیگر نمی توانند). سلول های بدن شما هم چنین خصوصیتی دارند. آب و اکسیژن و دی اکسید کربن به راحتی می توانند وارد بعضی سلول ها شوند ، در حالیکه مولکول های دیگر نمی توانند. افزایش دی اکسید کربن در حباب باعث چگال تر شدن آن شده در نتیجه حباب کم کم ته نشین می شود.
لازم به ذکر است که دی اکسید کربن که در پایین آکواریوم قرار دارد ، به اندازه ی کافی برای منجمد کردن حباب سرد است.



تعداد بازدید ها: 15343


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..