منو
 کاربر Online
765 کاربر online
تاریخچه ی: گلوسید

تفاوت با نگارش: 2

Lines: 1-125Lines: 1-107
-
 
-
 
-
 
- 
-
 
-{picture file=img/daneshnameh_up/cellu.2.jpg} 
- 
-
 
-
 
- 
-
 
- 
-سلولز ، یک پلی‌ساکارید 
- 
- 
- 
-
 
-
 
 !نگاه کلی !نگاه کلی
 گلوسیدها مواد آلی هستند که در ترکیبشان اغلب سه عنصر ((کربن)) ، ((هیدروژن)) و ((اکسیژن)) و گاهی عناصر دیگر مثل ((نیتروژن|ازت)) ، ((فسفر)) و مانند آن وجود دارد. فرمول عمومی آنها __Cn(H2O)m__ است و به همین دلیل در گذشته آنها را ((کربوهیدراتها|هیدراتهای کربن)) نامیده‌اند. این مواد ، منبع انرژی برای سلولهای گیاهی و جانوری هستند. همچنین در ساختمان دیواره بسیاری از سلولهای گیاهی به عنوان بخش محافظت‌کننده شرکت دارند.

بافتهای جانوری ، اغلب گلوسید کمتری از بافتهای گیاهی دارند. تقسیم بندی گلوسیدها در زیر آمده است.
 گلوسیدها مواد آلی هستند که در ترکیبشان اغلب سه عنصر ((کربن)) ، ((هیدروژن)) و ((اکسیژن)) و گاهی عناصر دیگر مثل ((نیتروژن|ازت)) ، ((فسفر)) و مانند آن وجود دارد. فرمول عمومی آنها __Cn(H2O)m__ است و به همین دلیل در گذشته آنها را ((کربوهیدراتها|هیدراتهای کربن)) نامیده‌اند. این مواد ، منبع انرژی برای سلولهای گیاهی و جانوری هستند. همچنین در ساختمان دیواره بسیاری از سلولهای گیاهی به عنوان بخش محافظت‌کننده شرکت دارند.

بافتهای جانوری ، اغلب گلوسید کمتری از بافتهای گیاهی دارند. تقسیم بندی گلوسیدها در زیر آمده است.
 !مونوساکاریدها !مونوساکاریدها
 مونوساکاریدها قندهای ساده‌ای هستند که از کربن ، اکسیژن و هیدروژن ساخته شده‌اند و فرمول عمومی آنها __(Cn(H2O__ است. این نوع ((مواد قندی طبیعی|قند)) در آب ، محلول و در ((اتر)) نامحلولند. قابلیت ((تبلور)) دارند و در ساختمانشان اغلب یک عامل ((اکسیداسیون-احیا|احیا کننده)) وجود دارد. قندهای ساده را بطور کلی به دو گروه ~~green:آلدوزها~~ و ~~green:ستوزها~~ تقسیم می‌کنند.

مهمترین آلدوزها و ستوزها که در اعمال زیستی نقش عمده‌ای دارند شامل __ریبوز__ ، __دزوکسی ریبوز__ که در ساختمان ((اسید نوکلوئیک|اسیدهای نوکلوئیک)) (RNA و DNA) واردند، __ریبولوز__ (از ستوزها) که در ((فتوسنتز)) اهمیت دارد، __((گلوکز))__ که به عنوان مهمترین منبع انرژی سلولی محسوب می‌شود، __گالاکتوز__ که در شیر و در ترکیب ((لاکتوز)) وارد است و __فروکتوز__ یا __لولز__ که در ترکیب ((ساکارز)) وجود دارد، می‌باشد.
 مونوساکاریدها قندهای ساده‌ای هستند که از کربن ، اکسیژن و هیدروژن ساخته شده‌اند و فرمول عمومی آنها __(Cn(H2O__ است. این نوع ((مواد قندی طبیعی|قند)) در آب ، محلول و در ((اتر)) نامحلولند. قابلیت ((تبلور)) دارند و در ساختمانشان اغلب یک عامل ((اکسیداسیون-احیا|احیا کننده)) وجود دارد. قندهای ساده را بطور کلی به دو گروه ~~green:آلدوزها~~ و ~~green:ستوزها~~ تقسیم می‌کنند.

مهمترین آلدوزها و ستوزها که در اعمال زیستی نقش عمده‌ای دارند شامل __ریبوز__ ، __دزوکسی ریبوز__ که در ساختمان ((اسید نوکلوئیک|اسیدهای نوکلوئیک)) (RNA و DNA) واردند، __ریبولوز__ (از ستوزها) که در ((فتوسنتز)) اهمیت دارد، __((گلوکز))__ که به عنوان مهمترین منبع انرژی سلولی محسوب می‌شود، __گالاکتوز__ که در شیر و در ترکیب ((لاکتوز)) وارد است و __فروکتوز__ یا __لولز__ که در ترکیب ((ساکارز)) وجود دارد، می‌باشد.
 
 
 
 
  
 
 
 {img src=img/daneshnameh_up/9/94/055734.jpg} {img src=img/daneshnameh_up/9/94/055734.jpg}
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 شیر ، دارای دی‌ساکارید ((لاکتوز)) است. شیر ، دارای دی‌ساکارید ((لاکتوز)) است.
  
  
  
 
 
 
 
 !هولوزیدها !هولوزیدها
 هولوزیدها شامل کلیه ترکیباتی هستند که از دو یا چند ((مولکول)) قند ساده ساخته شده ، در اثر ((هیدرولیز)) ، دو یا چند مولکول قند ساده بوجود می‌آورند. فرمول عمومی آنها __C6H12O6)n,(n-1)H2O)__ است و بر حسب تعداد __n__ ، ترکیبات مختلف زیر را می‌سازند:

 هولوزیدها شامل کلیه ترکیباتی هستند که از دو یا چند ((مولکول)) قند ساده ساخته شده ، در اثر ((هیدرولیز)) ، دو یا چند مولکول قند ساده بوجود می‌آورند. فرمول عمومی آنها __C6H12O6)n,(n-1)H2O)__ است و بر حسب تعداد __n__ ، ترکیبات مختلف زیر را می‌سازند:

 #__n=2__ را __((دی‌ساکاریدها))__ یا __((دی‌ساکاریدها|دی‌هولوزیدها))__ می‌گویند که دارای فرمول __C12H22O11__ هستند.

 #__n=2__ را __((دی‌ساکاریدها))__ یا __((دی‌ساکاریدها|دی‌هولوزیدها))__ می‌گویند که دارای فرمول __C12H22O11__ هستند.

 #__n=3__ را __تری‌هولوزیدها__ می‌گویند که دارای فرمول __C18H32O16__ هستند.

 #__n=3__ را __تری‌هولوزیدها__ می‌گویند که دارای فرمول __C18H32O16__ هستند.

 #__n=4__ را __تتراهولوزیدها__ می‌گویند که دارای فرمول __C24H42O21__ هستند.

 #__n=4__ را __تتراهولوزیدها__ می‌گویند که دارای فرمول __C24H42O21__ هستند.

 #__n=5__ یا بیشتر را __((پلی‌ساکاریدها|پلی‌هولوزیدها))__ یا __((پلی‌ساکاریدها))__ می‌نامند. #__n=5__ یا بیشتر را __((پلی‌ساکاریدها|پلی‌هولوزیدها))__ یا __((پلی‌ساکاریدها))__ می‌نامند.
 !دی‌ساکاریدها !دی‌ساکاریدها
 فرمول عمومی آنها __C12H22O11__ است که از ترکیب دو مونوساکارید ساخته شده‌اند و در اثر هیدرولیز به دو مولکول قند ساده تبدیل می‌شوند. نمونه‌های مهم آن ، __ساکارز__ ، __تری‌لوز__ ، __لاکتوز__ و __مالتوز__ است. ساکارز در بسیاری از گیاهان بخصوص در ساقه نیشکر وجود دارد. هیدرولیز ساکارز ، موجب ایجاد یک مولکول گلوکز و یک مولکول لولز می‌شود.

ترهالوز در بعضی ((قارچ|قارچها)) وجود دارد. هیدرولیز آن ، تولید دو مولکول گلوکز می‌کند. لاکتوز در شیر پستانداران وجود دارد. در اثر هیدرولیز ، تولید یک مولکول گلوگز و یک مولکول گالاکتوز می‌کند. مالتوز در جوانه‌های گیاهی و در برخی از سلولهای جانوری وجود دارد یا از هیدرولیز ((گلیکوژن)) و ((نشاسته)) ایجاد شده ، در اثر هیدرولیز به دو مولکول گلوکز تبدیل می‌شود.
 فرمول عمومی آنها __C12H22O11__ است که از ترکیب دو مونوساکارید ساخته شده‌اند و در اثر هیدرولیز به دو مولکول قند ساده تبدیل می‌شوند. نمونه‌های مهم آن ، __ساکارز__ ، __تری‌لوز__ ، __لاکتوز__ و __مالتوز__ است. ساکارز در بسیاری از گیاهان بخصوص در ساقه نیشکر وجود دارد. هیدرولیز ساکارز ، موجب ایجاد یک مولکول گلوکز و یک مولکول لولز می‌شود.

ترهالوز در بعضی ((قارچ|قارچها)) وجود دارد. هیدرولیز آن ، تولید دو مولکول گلوکز می‌کند. لاکتوز در شیر پستانداران وجود دارد. در اثر هیدرولیز ، تولید یک مولکول گلوگز و یک مولکول گالاکتوز می‌کند. مالتوز در جوانه‌های گیاهی و در برخی از سلولهای جانوری وجود دارد یا از هیدرولیز ((گلیکوژن)) و ((نشاسته)) ایجاد شده ، در اثر هیدرولیز به دو مولکول گلوکز تبدیل می‌شود.
 !تری‌ساکاریدها !تری‌ساکاریدها
 از ترکیب سه مولکول قند ساده ایجاد شده‌اند. نمونه مهم آنها را __فینوز__ (در ریشه چغندر) است.  از ترکیب سه مولکول قند ساده ایجاد شده‌اند. نمونه مهم آنها را __فینوز__ (در ریشه چغندر) است.
 !تتراساکاریدها !تتراساکاریدها
 از چهار مولکول قند ساده ساخته شده‌اند. نمونه آنها __استاکیوز__ است که اهمیت چندانی ندارند. از چهار مولکول قند ساده ساخته شده‌اند. نمونه آنها __استاکیوز__ است که اهمیت چندانی ندارند.
 !پلی‌ساکاریدها !پلی‌ساکاریدها
 از ترکیب تعداد زیادی مونوساکارید تشکیل شده‌اند. فرمول عمومی آنها (__n(C6H10O5__ در اثر هیدرولیز بوسیله ((آنزیم|آنزیمهای خاص)) یا تحت تاثیر ((اسید|اسیدها)) و حرارت ، ((واکنش تجزیه|تجزیه)) شده ، چند مولکول قند ساده می‌سازند. مهمترین آنها شامل موارد زیر است: از ترکیب تعداد زیادی مونوساکارید تشکیل شده‌اند. فرمول عمومی آنها (__n(C6H10O5__ در اثر هیدرولیز بوسیله ((آنزیم|آنزیمهای خاص)) یا تحت تاثیر ((اسید|اسیدها)) و حرارت ، ((واکنش تجزیه|تجزیه)) شده ، چند مولکول قند ساده می‌سازند. مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
 !!نشاسته  !!نشاسته
 قند ، ذخیره‌ای مهم در ((گیاهان)) است. بخصوص در دانه‌ها (گندم ، جو ، ذرت و مانند آن) و در غده‌ها (سیب زمینی) ذخیره می‌شود. نشاسته در آب بشدت نامحلول است و در آب گرم متورم می‌شود و چسب نشاسته می‌سازد. نشاسته که یکی از محصولات فتوسنتز است، خود از دو بخش __آمیلوز__ به صورت زنجیره خطی و __آمیلوپکتین__ که دارای انشعاب است، ساخته شده است. هیدرولیز نشاسته ابتدا تولید __دکسترین__ ، __مالتوز__ و در نهایت (هیدرولیز کامل) تولید مولکولهای گلوکز می‌نماید.  قند ، ذخیره‌ای مهم در ((گیاهان)) است. بخصوص در دانه‌ها (گندم ، جو ، ذرت و مانند آن) و در غده‌ها (سیب زمینی) ذخیره می‌شود. نشاسته در آب بشدت نامحلول است و در آب گرم متورم می‌شود و چسب نشاسته می‌سازد. نشاسته که یکی از محصولات فتوسنتز است، خود از دو بخش __آمیلوز__ به صورت زنجیره خطی و __آمیلوپکتین__ که دارای انشعاب است، ساخته شده است. هیدرولیز نشاسته ابتدا تولید __دکسترین__ ، __مالتوز__ و در نهایت (هیدرولیز کامل) تولید مولکولهای گلوکز می‌نماید.
 
 
 
 
  
 
 
 {img src=img/daneshnameh_up/4/45/glycogen4-1.jpg} {img src=img/daneshnameh_up/4/45/glycogen4-1.jpg}
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 ساختمان ((گلیکوژن)) ساختمان ((گلیکوژن))
  
  
  
 
 
 
 
 !!گلیکوژن !!گلیکوژن
 قسمت اعظم قند ذخیره‌ای در سلولهای جانوری است و به خصوص در سلولهای عضلانی و کبدی ذخیره می‌شود. ((گلیکوژن)) در آب ، محلول و در ((الکل)) ، نامحلول است و به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید. ساختمان کلی آن شبیه نشاسته است، ولی تعداد گلوکزهای موجود در آن کمتر است. در ساختمان مولکولی آن ، حدود سی‌هزار گلوکز وجود دارد. گلیکوژن در سلولهای زنده قابل مشاهده نیست، ولی بعد از تثبیت بافتها در سلولها رسوب می‌کند و قابل تشخیص می‌گردد. از هیدرولیز کامل آن ، گلوکز تولید نمی‌شود.  قسمت اعظم قند ذخیره‌ای در سلولهای جانوری است و به خصوص در سلولهای عضلانی و کبدی ذخیره می‌شود. ((گلیکوژن)) در آب ، محلول و در ((الکل)) ، نامحلول است و به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید. ساختمان کلی آن شبیه نشاسته است، ولی تعداد گلوکزهای موجود در آن کمتر است. در ساختمان مولکولی آن ، حدود سی‌هزار گلوکز وجود دارد. گلیکوژن در سلولهای زنده قابل مشاهده نیست، ولی بعد از تثبیت بافتها در سلولها رسوب می‌کند و قابل تشخیص می‌گردد. از هیدرولیز کامل آن ، گلوکز تولید نمی‌شود.
 !!سلولز !!سلولز
 در گیاهان بویژه در ساختمان سلولهای گیاهی وجود دارد. در آب و حلالهای مواد آلی حل نمی‌شود. حلال آن __محلول شوایتزر__ است و پس از حل شدن در این حلال در محیط اسیدی رسوب می‌کند. هیدرولیز ممتد ((سلولز)) در نهایت تولید مولکولهای گلوکز می‌کند.  در گیاهان بویژه در ساختمان سلولهای گیاهی وجود دارد. در آب و حلالهای مواد آلی حل نمی‌شود. حلال آن __محلول شوایتزر__ است و پس از حل شدن در این حلال در محیط اسیدی رسوب می‌کند. هیدرولیز ممتد ((سلولز)) در نهایت تولید مولکولهای گلوکز می‌کند.
 !!مانان‌ها  !!مانان‌ها
 پلی‌ساکاریدهایی هستند که در خرما و گیاهان تیره پروانه آسا وجود دارند. در اثر هیدرولیز به کمک اسیدها تولید __مانوز__ می‌کند.  پلی‌ساکاریدهایی هستند که در خرما و گیاهان تیره پروانه آسا وجود دارند. در اثر هیدرولیز به کمک اسیدها تولید __مانوز__ می‌کند.
 !هتروزیدها یا قندهای ناجور !هتروزیدها یا قندهای ناجور
 در ساختمان این گروه از مواد گلوسیدی ، علاوه بر یک یا چند مولکول قند ساده ، __مواد غیر قندی__ نیز وجود دارند. به همین دلیل در اثر هیدرولیز ، یک یا n مولکول قند ساده و مواد غیر گلوسیدی تولید می‌کنند. هتروزیدها در تشکیلات مولکولی به خصوص به عنوان مواد بین سلولی اهمیت دارند. در گیاهان فراوانند و آنها را بر حسب نوع ماده غیر گلوسیدی که دارند، نامگذاری می‌کنند. نمونه‌های مهم آنها عبارتند از: در ساختمان این گروه از مواد گلوسیدی ، علاوه بر یک یا چند مولکول قند ساده ، __مواد غیر قندی__ نیز وجود دارند. به همین دلیل در اثر هیدرولیز ، یک یا n مولکول قند ساده و مواد غیر گلوسیدی تولید می‌کنند. هتروزیدها در تشکیلات مولکولی به خصوص به عنوان مواد بین سلولی اهمیت دارند. در گیاهان فراوانند و آنها را بر حسب نوع ماده غیر گلوسیدی که دارند، نامگذاری می‌کنند. نمونه‌های مهم آنها عبارتند از:
 !!گلیکوپروتئینها !!گلیکوپروتئینها
 ترکیباتی مرکب از ((پروتئین|پروتئین‌ها)) و یک گروه پیشگام گلوسیدی هستند و به دو گروه عمده درون سلولی و ترشحی تقسیم می‌شوند. گلیکوپروتئینهای درون سلولی ، در غشای سلول وجود دارند و اعمال مهمی را از نظر برهمکنش و تشخیص سلولها بر عهده دارند. گلیکوپرتئینهای پلاسما از جگر ، تیروگلوبولینها از غدد تیروئید و بطور کلی بخش گلوسیدی گلیکوپروتئینها در ایجاد خواص فیزیکی و شیمیایی آنها نظیر لغزنده ساختن غشای مخاطی دیواره لوله گوارش و اعمال متقابل مولکول غشا و در اعمال متقابل غشا – غشا یعنی تماس سلولها با یکدیگر اهمیت زیادی دارد.  ترکیباتی مرکب از ((پروتئین|پروتئین‌ها)) و یک گروه پیشگام گلوسیدی هستند و به دو گروه عمده درون سلولی و ترشحی تقسیم می‌شوند. گلیکوپروتئینهای درون سلولی ، در غشای سلول وجود دارند و اعمال مهمی را از نظر برهمکنش و تشخیص سلولها بر عهده دارند. گلیکوپرتئینهای پلاسما از جگر ، تیروگلوبولینها از غدد تیروئید و بطور کلی بخش گلوسیدی گلیکوپروتئینها در ایجاد خواص فیزیکی و شیمیایی آنها نظیر لغزنده ساختن غشای مخاطی دیواره لوله گوارش و اعمال متقابل مولکول غشا و در اعمال متقابل غشا – غشا یعنی تماس سلولها با یکدیگر اهمیت زیادی دارد.
 !!موکو پلی‌ساکاریدها  !!موکو پلی‌ساکاریدها
 هتروزیدهایی هستند که علاوه بر قندهای ساده ، در ترکیبشان ، __هگزوزآمین__ نیز وجود دارد. __هپارین__ که ماده‌ای __ضد انعقاد__ است و __کیتین__ که در ساختمان پوشش حشرات فراوان است، از این دسته‌اند. بعضی موکو پلی‌ساکاریدها به صورت ترکیب با پروتئین‌ها ، آنتی‌ژنهای گروههای خونی را می‌سازند.  هتروزیدهایی هستند که علاوه بر قندهای ساده ، در ترکیبشان ، __هگزوزآمین__ نیز وجود دارد. __هپارین__ که ماده‌ای __ضد انعقاد__ است و __کیتین__ که در ساختمان پوشش حشرات فراوان است، از این دسته‌اند. بعضی موکو پلی‌ساکاریدها به صورت ترکیب با پروتئین‌ها ، آنتی‌ژنهای گروههای خونی را می‌سازند.
 
 
 
 
  
 
 
 {img src=img/daneshnameh_up/9/94/011685.jpg} {img src=img/daneshnameh_up/9/94/011685.jpg}
  
 
 
 
 
  
 
 
  
 قند ، دارای دی‌ساکارید ((ساکارز)) است. قند ، دارای دی‌ساکارید ((ساکارز)) است.
  
  
  
 
 
 
 
 !!گلوکوزیدهای ناجورحلقه اکسیژن‌دار  !!گلوکوزیدهای ناجورحلقه اکسیژن‌دار
 بخش غیرگلوسیدی آنها ، __کومارین__ است. نمونه مهم آنها ، __آنتوسیانین__ (مواد رنگی سمی) گلها است.  بخش غیرگلوسیدی آنها ، __کومارین__ است. نمونه مهم آنها ، __آنتوسیانین__ (مواد رنگی سمی) گلها است.
 !!گلوکوزیدهای سیانوژنی  !!گلوکوزیدهای سیانوژنی
 بخش غیرگلوسیدی آنها ،‌ __اسید سیانیدریک__ (HCN) و __مواد فسفردار__ است. نمونه مهم آنها __آمیگ آلین__ بادام تلخ است.  بخش غیرگلوسیدی آنها ،‌ __اسید سیانیدریک__ (HCN) و __مواد فسفردار__ است. نمونه مهم آنها __آمیگ آلین__ بادام تلخ است.
 !!گلوکوزیدهای گوگردی  !!گلوکوزیدهای گوگردی
 بخش غیرگلوسیدی آنها ، ترکیبات دارای ((گوگرد)) است. نمونه مهم آنها __سینیگروزیدها__ است که در __نعناع__ وجود دارد. بخش غیرگلوسیدی آنها ، ترکیبات دارای ((گوگرد)) است. نمونه مهم آنها __سینیگروزیدها__ است که در __نعناع__ وجود دارد.
 !مباحث مرتبط با عنوان !مباحث مرتبط با عنوان
 *((اسید نوکلوئیک)) *((اسید نوکلوئیک))
 *((بافت گیاهی)) *((بافت گیاهی))
 *((پلی‌ساکاریدها)) *((پلی‌ساکاریدها))
 *((دی‌ساکاریدها))  *((دی‌ساکاریدها))
 *((ساکارز)) *((ساکارز))
 *((سلولز)) *((سلولز))
 *((فتوسنتز)) *((فتوسنتز))
 *((کربوهیدراتها)) *((کربوهیدراتها))
 *((گالاکتوز)) *((گالاکتوز))
 *((گلوکز)) *((گلوکز))
 *((گلیکوژن)) *((گلیکوژن))
 *((لاکتوز)) *((لاکتوز))
 *((مواد قندی طبیعی)) *((مواد قندی طبیعی))
 *((نشاسته)) *((نشاسته))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 چهارشنبه 05 بهمن 1384 [19:29 ]   3   فیروزه نجفی      جاری 
 چهارشنبه 05 بهمن 1384 [16:40 ]   2   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 سه شنبه 30 فروردین 1384 [07:46 ]   1   حسین خادم      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..