کلیات گیاه شناسی
نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود 30
سانتیمتر می رسد .
ساقه این گیاهپ پوشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچک و دندانه دار می باشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار درد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک ،متورم و نوک تیز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد .
نخود یکی از حبوبات مغذی و
انرژی زا و پرمصرف است.
ترکیبات شیمیایی:
در صد گرم نخود موادزیر موجود است :
آب | 10 گرم
| پروتئین | 20 گرم
| نشاسته | 155 گرم
| کلسیم | 150 میلی گرم
| فسفر | 35 میلی گرم
| آهن | 7 میلی گرم
| سدیم | 25 میلی گرم
| پتاسیم | 780 میلی گرم
| ویتامین آ | 50 واحد
| ویتامین ب 1 | 0/3 واحد
| ویتامین ب 2 | 0/15واحد
| ویتامین ب 3 | 2 میلی گرم
| مواد روغنی | 5 گرم |
|
نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی
ارسنیک ،
اسید اگزالیک ،
اسید استیک و
اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بر ،
لیتیوم و
مس است . ضمنا دارای موادی مانند
لسیتین ،
گالاکتان ،
ساکاروز ،
دکستروز و
سلولز در نخود وجود دارد.
خواص داروئی:
نخود بعلت درا بودن اسید های آمینه مختلف ،
ویتامین ها و
مواد معدنی غذای بسیار خوبی است .
نخود از نظر
طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که درد نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
- نخود کمی ملین است.
- نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
- نخود کرم کش است .
- برای برطرف کردن درد سینه وریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
- روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید .
- روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
- روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
- روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است .
- افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
- نخود را می توان برای دفع رسوبات ادراری و درمان زردی بکار برد.
- نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
- نخود را بصورت در دارو روی رخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد.
یکی از غذاهای مغذی که سرشار از
پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران آن را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره
کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.
طرز استفاده:طرز تهیه هموس بقرار زیر است :
حدود 300
گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو
لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم کره کنجد و یک چهارم
سیر له شده و
جعفری و نمک و مقداری هم روغن
زیتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملامخلوط شود .
هموس را می توانید بصورت سرد برای
ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه می روند .
مضرات : مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .