منو
 کاربر Online
737 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  سه شنبه 16 اسفند 1384 [06:28 ]
  محو شدن رنگها
 

سلام

به نظر شما چرا نور آفتاب باعث محو شدن رنگها می شود؟

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 21 اسفند 1384 [05:30 ]
  علت محو شدن رنگها
 

سلام

علت اصلي اين پديده ، تابش ماورا بنفش نور خورشيد (UV) است. يعني درست همان علتي كه باعث برنزه شدن پوست شما نيز مي شود (تابشهاي ماورابنفش خورشيد نسبت به تابشهاي مرئي آن، داراي انرژي بيشتري مي باشند.) البته اين دو پديده را نمي توان كاملا مشابه هم دانست. زيرا هنگامي كه تابشهاي ماورابنفش با پوست ما برخورد ميكنند، پوست را تحريك مي كنند و باعث مي شوند رنگدانه هاي حفاظتي بيشتري به سطح پوست بيابند و در آنجا تجمع كنند. اما در محصولات مصنوعي چنين نيست، زيرا رنگ آنها بخاطر وجود رنگدانه هاي مصنوعي و تركيبات شيميايي است. اين تركيبات شيميايي از گروههاي اتمي تشكيل يافته اند كه داراي آرايش و نظمي خاص مي باشند.

اين گروههاي اتمي "كروموفور" نام دارند. هنگامي كه يك شيئي (مانند فرش) ، براي مدتي طولاني در معرض نور آفتاب قرار مي گيرد، تابشهاي ماورا بنفش موجود در نور خورشيد، باعث شكسته شدن تركيبات رنگي موجود در آن شي مي شود. به عبارت ديگر كروموفورها تخريب مي شوند و هنگامي كه كروموفور از بين برود، رنگ نيز از ميان مي رود. ضمنا لازم است بدانيد كه شرايط محيطي مانند دما و يا رطوبت بالاي هوا باعث افزايش سرعت روند محو شدن رنگها مي شوند. براي جلوگيري از آن پديده، تركيبات شيميايي خاصي را به الياف و ديگر فرآورده هاي مصنوعي مي افزايند كه جاذب پرتوهاي ماورابنفش خورشيد مي باشند. درست همانطور كه كرمهاي ضد آفتاي پوست ما را از آفتاب سوختگي محافظت مي كنند، تركيبات جاذب پرتو ماورا بنفش نيز كروموفورهاي موجود در محصولات رنگي را از تخريب شدن حفظ مي كند.


  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 26 آذر 1385 [14:33 ]
  تشخیص رنگهای غیر قابل مشاهده برای انسان
 

محققان وسیله جدیدی با ابعاد مشابه دوربینهای معمولی تولید کرده‌اند که می‌تواند تغییرات رنگها را با حساسیتی بسیار بالاتر از چشم انسان، ثبت کند. به گزارش سایت اینترنتی `نیوساینتیست`، این وسیله با نام `طیف‌سنج انعکاس تصویری(‪ (IRIS‬توسط محققان دانشگاه `هریوت-وات` انگلیس ساخته شده‌است و می‌تواند برای مصارف پزشکی و نظامی مورد استفاده قرار بگیرد.

سلولهای گیرنده نور در شبکیه چشم انسان تنها به بخشهای معینی از طیف نور مریی حساس هستند که عبارتند از نورهای قرمز، سبز و آبی. تمامی سایر رنگهایی که انسان مشاهده می‌کند در واقع ترکیبی از همین سه رنگ اصلی هستند و حتی دوربینهای دیجیتالی نیز به همین شکل و با استفاده از سه حسگر نورهای قرمز، آبی و سبز را دریافت کرده و سپس با یکدیگر ترکیب می‌کنند.

دستگاه جدید `آی‌آرآی‌اس` به محدوده بسیار گسترده‌تری از طیف نور مریی حساس بوده و به جای سه رنگ اصلی، قادر به تشخیص ‪ ۳۲‬رنگ متمایز است. این وسیله هر تصویر را به ‪ ۳۲‬تصویر فوری(‪ (Snapshot‬مربوط به بخشهای مختلف از طیف نوری تقسیم می‌کند و به همین دلیل قادر به دریافت ویژگی‌هایی در تصاویر است که مشاهده آن ویژگی‌ها توسط انسان ممکن نیست.

این ‪` ۳۲‬تصویر فوری` به یک ردیاب ویژه منتقل می‌شوند و در آنجا به صورت هم زمان مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرند و سپس با دستگاه به رنگهای مریی برای چشمان انسانها در می‌آیند و بدین‌ترتیب دستگاه ویژگی‌هایی از هر تصویر را که در اصل برای انسان قابل رویت نیست دریافت کرده و سپس با رنگهای مریی برای انسانها نمایش می‌دهد.

به گفته `هاروی` محقق دانشگاه `هریوت-وات`، در گذشته این قبیل تصویربرداری تنها با بررسی پی در پی تصاویر گرفته شده در طیفهای نوری مجزا ممکن بود، اما با روش جدید بررسی سریع تصاویر در طیفهای نوری که چشمان انسان آنها را نمی‌بیند، ممکن می‌شود.

دستگاه `آی‌آرآی‌اس` می‌تواند به طور مثال از جنبه نظامی برای شناسایی نیروهای دشمن که در جبهه استتار کرده‌اند و از جنبه پزشکی برای تشخیص میزان اکسیژن موجود در خون یک بافت از طریق بررسی رنگ آن، مورد استفاده قرار گیرد.

  امتیاز: 0.00