منو
 کاربر Online
935 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  پنج شنبه 03 مرداد 1392 [06:22 ]
  حرکات در آسمان، حرکت روزانه
 

حرکت روزانه: هر روز خورشید در افق شرق طلوع می کند، آسمان را از شرق به غرب طی می کند و در شامگاه در افق مغرب فرو می رود. اگر شبها به ستاره ها دقت کنیم، خواهیم دید که آنها هم از خورشید پیروی می کنند. ستاره ای که هم اکنون در شرق آسمان دیده می شود، چند ساعت بعد به بالای سر می رسد و پس از آن در افق غربی ناپدید می شود. اگر در یک شب تاریک به دور از نورهای مزاحم شهر، دوربینی را رو به شمال آسمان قرار دهیم و دیافراگم آن را به مدت چندین ساعت باز بگذاریم، عکسی بدست می آید که رد ستارگان را در حرکت روزانه نشان می دهد. (تصویر زیر)


تصویر
تصور از: Ipi



ظاهرا همه ستاره ها و سیارات در هر شبانه روز یک دور به دور نقطه ای در کنار ستاره جدی(ستاره قطبی) می چرخند. اگر در چند ساعت به طور مداوم به دب اکبر و ستاره قطبی نگاه کنیم این حرکت دورانی را به خوبی می بینیم. به این حرکت، حرکت روزانه گویند.(تصویر زیر)



تصویر




حرکت روزانه بازتاب حرکت دورانی زمین به دور محورش است. زمین هر24 ساعت یک بار به دور خود می چرخد. ما که روی این سیاره زندگی می کنیم، تصور می کنیم که آسمان به دور ما می چرخد. ستاره ها یکی پس از دیگری در افق شرقی آسمان ظاهر می شوند که به این پدیده طلوع می گویند. به همین ترتیب ستاره هایی که در غرب آسمان هستند، پس از مدتی در افق غرب ناپدید می شوند. این پدیده غروب نامیده می شود.
اگر به شمال آسمان بنگریم، می بینیم ستاره هایی که نزدیک جدی هستند (مثلا ستاره های دیگر صورت فلکی دب اصغر) در حرکت روزانه خود هرگز به زیر افق نمی روند. یعنی هرگز طلوع و غروب نمی کنند. به این ستاره ها ستاره های دور قطبی می گویند. (عین همین وضعیت در نیمکره جنوبی زمین وجود دارد. ستاره های دورقطبی جنوبی برای ناظران نیمکره جنوبی طلوع و غروب نمی کنند). (تصویر زیر)



تصویر


تعداد ستاره های دور قطبی بستگی به عرض جغرافیایی ناظر دارد. برای ناظری که روی استوا زندگی می کند هیچ ستاره ای دور قطبی نیست. از نظر او همه ستاره های آسمان طلوع و غروب دارند. در صورتی که برای ناظری که رو قطب است همه ستارگان دور قطبی هستند و هیچکدام طلوع و غروب ندارند. وضعیت کسانی که در عرضهای جغرافیایی میانه هستند بین این دو می باشد.

  امتیاز: 0.00