محققان موفق به ساخت دیوارهای ضدصوتی شدهاند. در بسامد تشدید این دیواره٬ امواج صوتی فرودی چنان عبور میکنند که گویی تقریباً مانعی در برابر آنها وجود ندارد. در این طرح که در مجلهی فیزیکال ریویو لیترز توصیف شده از ساختارهایی که فراماده (metamaterial) نامیده میشود الهام گرفته شده است. چنان دیوارههایی که نسبت به امواج صوتی ویژهای «نامرئی» هستند را میتوان بعنوان یک فیلتر و یا حتی یک ذرهبین صوتی بکار برد.
از فرامواد میتوان در دستکاری کردن نور٬ نامرئیسازی و ساخت وسایل شگفتآور دیگر بهره برد. امواج نوری یا صوتی نمیتوانند از حفرههایی کوچکتر از طولموج خود عبور کنند. اما به تازگی عبور «غیرعادی» این امواج از دیوارههایی با حفرههای زیر طولموج با استفاده از اثرات تشدید مختلف امکانپذیر شده است. اخیراً آزمایشهای مختلفی انجام شده که نشان میدهد عبور نور از کانالهایی که با یک فراماده (با گذردهی نزدیک به صفر- معادل «مقاومت صفر» برای میدانهای الکتریکی) پرشده را میتوان بهبود بخشید.
اکنون جُنگ جین پارک (Jong Jin Park) در سئول کره جنوبی و همکارانش در پی بهبودبخشیدن به گذارهای فرامادهای در یک وسیلهی صوتی هستند. آنان از دیوارههای آلومینیومی با ضخامت ۵ میلیمتر که یک یا چند حفره (به قطر ۱۰ میلیمتر) در آن ایجاد شده٬ شروع کردند و به منظور دستیافتن به یک اثر «مقاومت-صفر» مشابه٬ این حفرهها را با لایهی پلاستیکی با ضخامت ۱۰ میکرون پر کردند.
در بسامد تشدیدِ این غشاء (۱۲۰۰ هرتز) هوا چنان در حفرهها حرکت میکند که گویی جرمش صفر است و این منجر به افزایش سرعت امواج صوتی متناظر میشود. چنین شتابی در ۸۰ درصد امواج صوتی گذرنده از دیواره (بدون توجه به زاویهی فرودی) رخ میدهد. غلظت صوت درون حفرهها را (به بزرگی ۵۰۰۰ برابر) میتوان برای بزرگنمایی یک سیگنال کوچک بکار برد؛ همچنانکه در ذرهبینهای اپتیکی میدان-نزدیک نیز انجام میشود.
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!