منو
 کاربر Online
713 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه فیزیک 3 ستاره ها ارسال ها: 2228   در :  جمعه 09 دی 1390 [18:15 ]
  یونش هوا ‌و تخلیه‌ی هاله‌ای
 

یونش هوا ‌و تخلیه‌ی هاله‌ای

با توجه به آن‌که پتانسیل الکتریکی بیشینه با شعاع متناسب است، حتی پتانسیل‌های به نسبت کوچک هم اگر به نوک‌های تیز در هوا اعمال شوند، درست در بیرون نوک میدان‌های آن چنان بزرگی ایجاد می‌کنند که برای بونیدن هوای اطراف و تبدیل آن به رسانا کفایت می‌کنند. جریان حاصل و تابان وابسته به آن (که در اتاق تاریک قابل دیدن است) هاله نامیده می‌شود. در چاپگرهای لیزری و ماشین‌های تکثیر (فتوکپی) از هاله‌ی مربوط به سیم‌های نازک برای افشاندن بار روی استوانه‌ی تصویرگر استفاده می‌شود.

در وضعیت‌هایی که در آن‌ها جلوگیری از هاله مهم است از رسانای با شعاع بزرگ استفاده می‌شود. برای نمونه گوی فلزی در انتهای آنتن رادیویی ماشین از نوفه‌هایی که توسط هاله ایجاد می‌شوند جلوگیری می‌کند. یک نمونه‌ی دیگر انتهای پهن‌شده‌ی برقگیر فلزی است (شکل زیر).

تصویر

اگر به‌گونه‌‌ای که در توفان تندری روی می‌دهد، بار اضافی در جو باشد مقدار قابل ملاحظه‌ای بار با علامت مخالف می‌تواند روی این انتهای پهن شده ایجاد شود. در نتیجه هرگاه که بار جوی بخواهد از طریق آذرخش تخلیه شود، آذرخش به جای آن‌که به سوی ساختارهای نزدیک که ممکن است آسیب ببینند برود به‌سوی برقگیر باردار ربوده می‌شود. (باری که به این صورت کسب می‌شود بدون آن آسیبی وارد کند از طریق سیم‌رسانایی که برقگیر را به زمین متصل می‌کند تلف می‌شود.) برقگیر با نوک تیز امکان برپایی بار کم‌تری را فراهم می‌کند و در نتیجه کارایی کم‌تری دارد.

  امتیاز: 0.00