منو
 کاربر Online
948 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  شنبه 12 شهریور 1390 [15:15 ]
  چاندرای ناسا نزدیکترین جفت سیاه چاله ها را پیدا می کند
 

اخترشناسانی که از رصدخانه اشعه X چاندرای ناسا استفاده می کنند، موفق به کشف اولین جفت سیاه چاله های ابر سنگین در یک کهکشان مارپیچی شبیه به کهکشان راه شیری شدند. با فاصله تقریبی 160 میلیون سال نوری از زمین این جفت نزدیکترین دو سیاه چاله با چنین شرایطی هستند.
سیاهچاله ها در نزدیکی مرکز کهکشان مارپیچی NGC3393 قرار دارند. این دو سیاه چاله که احتمالا بقایای یکی شدن دو کهکشان با وزنهای متفاوت در یک میلیار سال پیش یا بیشتر است، تنها در فاصله 490 سال نوری از یکدیگر واقع شده اند.
پپی فابیانو از مرکز هاروارد_اسمیتسونین برای اخترفیزیک (CfA) در کمبریج مس (Mass) می گوید: ` اگر این کهکشان تا این حد به ما نزدیک نبود شانس اینکه این دو سیاه چاله را به طور مجزا از هم تشخیص دهیم را نداشتیم. از آنجایی که بر طبق استانداردهای کیهانی این کهکشان درست جلوی چشمان ما بود، ما را به این فکر می اندازد که چند تا از این جفت سیاه چاله ها را از دست داده ایم`.
رصدهای قبلی در اشعه X و طول موج های دیگر نشان داده است که یک سیاه چاله منفرد در مرکز NGC3393 وجود دارد. اگرچه با نوردهی طولانی مدت چاندرا این امکان برای محققان فراهم شد تا یک مجموعه دو تایی از سیاه چاله ها را آشکار و به طور جداگانه از هم تفکیک کنند. هر دو سیاه چاله به طور فعال رشد می کنند و همچنان که گاز به درونشان سقوط کرده و داغ تر می شود اشعه X منتشر می کند.
اخترشناسان فکر می کنند در نتیجه یکی شدن دو کهکشان مارپیچی با وزن یکسان، جفت سیاه چاله و یک کهکشان با ظاهر نامنظم که فعالیتهای تولید ستاره در آن شدید است به وجود می آید. یک نمونه شناخته شده آن جفت سیاه چاله های ابرسنگین در NGC6240 است که در فاصله 330 میلیون سال نوری از زمین واقع شده است.
اما، NGC3393 یک کهکشان مارپیچی کامل بوده و برآمدگی مرکز آن پر از ستاره های پیر است. اینها برای کهکشانی که جفت سیاه چاله دارد غیر عادی است. ممکن اس NGC3393 نخستین نمونه ای باشد که در آن یکی شدن یک کهکشان بزرگ با یک کهکشان بسیار کوچکتر که دانشمندان آن را ترکیب ناقص نامیده اند، موجب به وجود آمدن جفت سیاه چاله ها می شود. در حقیقت، طبق بعضی از تئوری ها ترکیب ناقص یا Minor mergers باید متداول ترین راه برای تشکیل جفت سیاه چاله ها باشند، اما کاندیداهای خوب سخت پیدا می شوند، چون انتظار می رود که کهکشان هایی که یکی می شوند از یک گروه و شبیه به هم باشند.
دستیار این رصد خانه می گوید: ` دو کهکشان بدون هیچ رد پایی از برخورد اولیه به جز دو سیاه چاله با هم یکی شده اند. اگر دو کهکشان از نظر اندازه متفاوت بوده اند جای تعجب نیست که کهکشان بزرگتر بدون اینکه آسیبی دیده باشد باقی مانده باشد`.
اگر این یکی شدن ناقص بوده است، پیش از اینکه کهکشان های میزبانشان با هم برخورد کنند سیاه چاله کهکشان کوچک باید جرم کمتری نسبت به سیاه چاله کهکشان بزرگتر داشته باشد. هنوز تخمین خوبی از جرم هر دو سیاه چاله برای آزمایش این ایده در دست نیست، همچنین رصدها نشان می دهد که هر دو سیاه چاله بیش از یک میلیون برابر خورشید جرم دارند. اگر فرض کنیم که ترکیب ناقص رخ داده است، سیاه چاله ها باید در نهایت پس از حدود 1 میلیارد سال با هم یکی شوند.
هر دو سیاه چاله به شدت با گاز و غبار تیره و تار شده اند، که دیدن آن ها در نور مرئی را دشوار می کند. چون پرتوهای X بسیار پر انرژی هستند، می توانند به درون این مواد تیره کننده نفوذ کنند. طیف های اشعه X چاندرا به طور واضح نشانه های جفت سیاه چاله ابر سنگین را نشان می دهد.
کشف NGC3393 شباهتهایی با سیاه چاله های پرجرم احتمالی که به تازگی توسط جولی کامرفورد از دانشگاه تگزاس آستن (با استفاده از داده های چاندرا) کشف شد دارد. دو منبع اشعه X ممکن است به خاطر وجود دو سیاه چاله در یک کهکشان که در فاصله حدود 2 میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد، باشد، که در فاصله حدود 6500 سال نوری از یکدیگر قرار دارند. مانند NGC3393، این کهکشان هم نشانه ای از ظاهر نامنظم یا فعالیت شدید تولید ستاره ندارد. اما هیچ ساختاری از هیچ نوعی، شامل ویژگی های مارپیچی در این کهکشان مشاهده نشده است. همچنین، یکی از منبع ها که دارای جت است به این معناست که تنها یک سیاه چاله ابر سنگین در این کهکشان وجود دارد.
گوئیدو ریزالیتی از انستیتو ملی اختر فیزیک فلورانس ایتالیا می گوید:` برخوردها و یکی شدن ها، یکی از راههای مهم برای رصد کهکشان ها و سیاه چاله هاست. کشف یک جفت سیاه چاله در یک کهکشان مارپیچی سر نخ مهمی، برای تلاش ما در درک بهتر چگونگی این پدیده است`.
منبع خبر: NASA


تصویر

  امتیاز: 0.00