منو
 صفحه های تصادفی
خردل سیاه
رابطه امامان با قرآن
به قانون تشخیص ضرورت عمل کنید
کمیت های نرده ای و برداری
رونویسی در پروکاریوتها
صنایع فضایی روسیه
برندگان جایزه نوبل شیمی
شار الکتریکی
عنکبوت شناسی
مارمولک یالدار
 کاربر Online
978 کاربر online
 : تاریخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبير گروه تاريخ 3 ستاره ها ارسال ها: 204   در :  یکشنبه 22 اسفند 1389 [09:23 ]
  آثار دوره ساسانی
 

آثار ساسانی در سروستان

کاخ ساسانی است به فاصله 9 کیلومتری جنوب غربی سروستان که آثار بهرام گور است که پادشاهان دیگر ساسانی آن را تعمیر کرده‌اند.

آثار ساسانی در فسا

فسا در جنوب‌شرقی سروستان به مسافت 80 کیلومتری آن قرار دارد. به گفته مورخین کلمه فسا از «پارساگرد» گرفته شده و در لوح‌های تخت‌جمشید «باشی» (باشی یا) خوانده می‌شده‌است. در فاصله 28 کیلومتری شمال شرقی فسا در محل تنگ کریم، آتشکده عصر ساسانی وجود دارد که از سنگ گچ ساخته شده‌است.

آثار ساسانی در داربگرد

دارابگرد نام قدیم یبوده نام شهر کنونی آن داراب است که در فاصله یکصدو یازده کیلومتری جنوب شرقی شهر فسا قرار دارد و مسافت آن تا شیراز در حدود 275 کیلومتر است. محل اصلی درابگرد، در پنج کیلومتری جنوب شرقی داراب فعلی است. آثار چهارگانه دوره ساسانی داراب عبارتند از 1- قلعه دحیه، نقش رستم، مسجد سنگی و آتشکده.

قلعه دحیه چه بوده‌است؟

این بنا در پنج کیلومتری جنوب داراب و یک قلعه ساسانی است که دایره شکل است که مصالح اصلی آن سنگ، آجر و گچ است. در وسط این قلعه کوهسار مخروطی شکلی در آن قرار دارد.

نقش رستم داراب درچه موردی بوده است؟

این نقش رستم غیر از نقش رستم سابق الذکر است. در این نقش رستم، پیروزی شاپور اول بر والدین امپراتو رروم دوباره حجاری شده‌است. سرداران ایرانی د راین نقش برجسته پشت سر شاپور ایستاده‌اند.

مسجد سنگی چه اهمیتی داشته‌است؟

این مسجد در واقع کوه تراشیده ایست که به نام مسجد سنگی خوانده می شود کمی بالاتر از این مسجد کاخ شاپور اول وجود داشته‌است این کوه تراشیده کاخ شاپور اول در دوره اسلامی تبدیل به مسجد شده‌است و در دو فرسنگی شمال داراب بنای گنبدی آجری دیده می‌شود که ارتفاع آن 12 متر است و به نام آتشکده آذر جو معروف است.

آثارساسانی در شهرستان جهرم

معروف‌ترین اثر دوره ساسانی «آتشکده کاریان»است. آتشکده کاریان که همان آتشکده موبدان و آذرفرنبع بوده و یکی از سه آتشکده بزرگ ایران در عهد ساسانی به شمار می‌رفته. از این آتشکده، آتش را به آتشکده فسا و نیریز و از آنجا به هندوستان می‌برده‌اند. این عمل زمانی انجام گرفته که عده‌ای از زرتشتیان تحت عنوان پارسیان به هند مهاجرت کرده‌اند. آقای پروفسور «واندنبرک بلژیکی» prof vander berghe در کتابی که در 1330 هجری شمسی درباره آتشکده‌ کاریان نوشته چنین می‌نگارد: «کاریان ویرانه‌های آتشکده‌ای را که بقایای آتشکده آذرفرنبغ یک یاز سه آتش بزرگ ایران باستان است دیدیم بدبختانه امروز چیز مهمی از این آتشکده معظم باقی مانده‌است»

فیروز آباد و آثار تاریخی دوره ساسانی در آن

بیرون شهر فیروز آباد در جانب شمال غربی آن محوطه وسعی است که بناهای سنگی و آجری دوره ساسانی وجود دارد که در آن مناره‌ای وجود دارد که د رآن مناره‌ای هم وجود دارد. در فاصله کمی از مناره ویرانه‌های آتشکده فیروز آباد باقی است که از سنگ‌های تراشیده بزرگ ساخته شده‌است. ویرانه‌های شهر قدیم فیروزآباد یا گور قدیم جزیی از قدیم‌ترین فهرست آثار ملی است که از دوره ساسانی مانده‌است. نام اصلی و قدیمی فیروز‌آباد «گور» است که به فرمان اردشیر بابکان آن را ساخته‌اند و بنا به نوشته کتاب آثار عجم، فیروز جد انوشیروان در آن‌جا بناهائی ساخت و در زمان سلطه مسلمانان امیر عضدالوله دیلمی غالباً برای تفریح به آن‌جا می‌رفت و چون نام گور خوشایندش نبود لذا آن را به نام فیروز آباد خواند (منبع آثار عجم چاپ محرم 1314 ص111 تا 113) بنا به گفته ابواسحاق استخری شهر گور به وسیله اردشیر در سرزمینی ساخته شد که آب راکد، آن را فراگرفته بود اردشیر نذرکرد که یک شهر و یک آتشکده در محلی که بر دشمن خود پیروز گردد بسازد و چون در سرزمین گور بر دشمن پیروز شد نذر خویش را ادا کرد. شهر گور مانند بسیاری از شهرهای ساسانیان به شکل دایره بنا شده و در مرکز شهر مناره چهار ضلعی که محل آتش افرئخته بود قرار داشت در کتاب شاهنامه فردوسی هم به آتشکده فیروز آباد و باغ‌ها و ساختمان‌های آن اشاره شده‌است.

نقش برجسته‌های اردشیر بابکان در کنار رودخانه تنگاب

به مسافت 18 کیلومتری پیش از رسیدن به فیروز آباد (از جانب اردشیر) در کوهستان کنار رودخانه تنکاب که آب آن به فیروز آباد می‌رود یک مجلس نقش برجسته از اردشیر بابکان در حالی که حلقه شهریاری را از اهورامزدا می گیرد حجاری گردیده است. پشت سر اردشیر نقش برجسته چهارنفر از کسان و خاصان وی دیده می‌شود که نفر اول آن‌ها طفلی بوده و به احتمال فرزند و ولیعهدش شاپور اول است. به مسافت یک کیلومتری و نیمی بعد از این نقش به جانب فیروز آباد بر بالای کوهستان نزدیک جاده در همان قسمت یعنی جانب راست رودخانه تنگاب محوطه کوچکی را مسطح نموده، نقش برجسته بزرگ دیگری از اردشیر بایکان را بر کوه کنده‌اند و این نقش صحنه پیروزی اردشیر را بر دشمنان نشان می‌دهد. اردشیر سوار بر اسب بر دشمن خود تاخته او را با نیزه از پای درآورده است.

در فیروز آباد چه آثار مهمی از دوران ساسانی کشف شده

در مجله باستان شناسی شماره اول، بهار و تابستان 1338 تحت عنوان گزارش اداره باستان شناسی فارس اطلاعات زیادی درباره آثار ساسانی در فیروز آباد می‌دهد. از 1310 تا 1316 هجری شمسی در بیرون از ویرانه‌های گور قدیم. کاخی از اردشیر بابکان کشف شده که بخش‌هایی از آن فرو ریخته کاخ اردشیر بابکان ذیل شماره 89 در تاریخ 15 دی ماه 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
از آثار مهم در فیروز آباد جاده عهد ساسانی بین فیروز آباد و خلیج فارس است. این جاده سنگ فرش است که سنگهای آن از صخره‌های اطراف تراشیده شده از دره‌های کنار سیاه، دهرام و میان دشت می‌گذرد. این جاده تا قرن دهم میلادی (قرن چهارم هجری) به بندر طاهری و سیراف می‌رسیده‌است. در این باره پروفسور واندنبرگ تحقیق کرده و طول این جاده را 250 کیلومتر نوشته‌است. علاوه بر این جاده، راهی بین فیروز آباد و داربگرد ایجاد شده‌است.
آ

نام آتشکده‌های ساسانیان در منطقه فارس

1- پل آبگینه و کازرون 2- آتشکده کازرون 3- آتشکده فراش بند 4- آتشکده جره (جره نام بلوک است و مرکز آن اشقایقان است)
نقش برجسته بهرام دوم درچه منطقه‌ای از فارس است؟
این نقش برجسته در منطقه سر مشهددر فاصله سی کیلومتری جره واقع است. این نقش برجسته به طور 5/4 متر و پهنای دو متر است و مشتمل بر تصویر بهرام دوم (276 تا 296 میلادی) پنجمین شهریار ساسانی است و صحنه پیکار این پادشاه را با دو شیر نشان می‌دهد.

  امتیاز: 0.40