منو
 کاربر Online
709 کاربر online
 : کامپیوتر
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه کامپیوتر 3 ستاره ها ارسال ها: 1679   در :  یکشنبه 30 آبان 1389 [15:40 ]
  اجزای شبکه SMS
 

اجزای شبکه SMS

SMS یک فرآیند Store and Forward( نگهداری و ارسال ) یعنی به طور مستقیم از فرستنده به گیرنده نمی‌رسد بلکه این فرآیند توسط یک مرکز پیام ( SMSC ) انجام می‌شود. هر موبایل تحت SMS از یک یا چند SMSC جهت مدیریت پیام‌ها استفاده می‌کند.
همان طور که متوجه شدیم SMSC مسئول انتقال پیام‌هاست ولی چگونه و با کمک چه تجهیزاتی این کار را می‌کند؟ به شکل 1 دقت کنید.

شبکه SMS از اجزائی تشکیل شده است که هر کدام وظیفه خاصی را در انتقال اطلاعات بر عهده دارند.

SMSC : ایستگاهی است که کار نگهداری و فرستادن پیام‌ها را بر عهده دارد . تضمین می‌کند که پیام تحویل گیرنده شود البته تا زمانی که گیرنده در دسترس نباشد پیام درSMSC نگهداری می‌شود .

بدین ترتیب کاربر در هر زمانی که بخواهد می‌تواند پیام بفرستد یا بگیرد . ارتباط بین گوشی و SMSC می‌تواند از طریق پروتوکل‌های مختلفی انجام گیرد مانند SS7 یا TCP / IP هردو در چهاچوب استاندارد GSM MAP.

بر اساس محدودیت‌های این استاندارد است که هر پیام نمی‌تواند بیش از 1120بیت باشد یعنی 140 بایت یا 160 کاراکتر 7 بیتی یا 70 کاراکتر 16 بیتی و چون زبان‌هائی مانند فارسی ، چینی یا زاپنی ملزم به استفاده از کاراکترهای 16 بیتی
( UTF-16 / UCS-2 ) هستند ما نمی‌توانیم بیش از 70 حرف در پیام‌های فارسی‌مان داشته باشیم.

پیام‌های با بیش از سایز استاندارد به چندین پیام تقسیم می‌شود و اطلاعات مربوط به این تقسیمات در سرآیند پیام قرار می‌گیرد که به وسیله آنها موبایل مقصد قطعات را دوباره به هم می‌چسباند .

با اینکه به صورت تئوری این تعداد می‌تواند تا 256 عدد باشد در عمل بیشتر از 6 الی 8 پیام نمی‌توانند در مقصد یکی شوند و باقی به صورت پیام‌های مجزا در نظر گرفته می‌شوند.

SME :که می‌تواند یک جزء در شبکه ثابت و یا یک شبکه موبایل باشدکه پیام‌ها را در یافت و ارسال کند .

Bss یا Celltower : که با نام های‌ Cellular relay station یا Celltower نیز خوانده می‌شود ایستگاهی است که یک موبایل هنگام دریافت یا ارسال تماس توسط آن شناسائی می‌شود . Bss پاسخگوی اولیه انتقال اطلاعات و صدا بین موبایل ها و مرکز سوئیچ موبایل است همه انتقال ها به وسیلهBss اداره می شوند که مانند یک مشخص کننده برای ارتباطات بی سیم کار می کند.

MSC ( مرکز سوئیچ موبایل )

که یک مرکز خدمات رسانی الکترونیکی است و وظیفه سوئیچ کردن ارتبا طات بین ایستگاه های موبایل یا بین ایستگاه های موبایل و شبکه ثابت را دارد . توسط کامپیوتر کنترل می‌شود و به صورت اتو ماتیک عملیات شبکه در آن سازماندهی می‌شود .

Msc به طور اتوماتیک مشخصات تماس را کنترل ومکان یابی می کند و وظیفه مسیر یابی بین موبایلها را در منطقه تحت کنترل خود دارد. Msc به Base station از طریقLand line T1 یا کانال های میکرو ویو متصل می‌شود و به PSTN یا شبکه تلفن ثابت از طریق Land line متصل است .

SMS Gmsc : مدخلی مانند Msc است که مثل آن می‌تواند پیام‌های کوتاه را دریافت کند. Gmsc یک قسمت از یک شبکه موبایل است که با دیگر شبکه‌ها تماس برقرار می‌کند. SMSC بوسیلهGmsc با شبکه اینترنت ارتباط بر قرار می‌کند.

Gmsc در گرفتن پیام کوتاه از مرکز پیام کوتاه از شبکهSS7 برای بررسی و چک کردن موقعیت جاری ایستگاه موبایل نسبت به HLR استفاده می‌کند.

HLR : پایگاه داده اصلی از شبکه موبایل است . داده های مربوط به مشخصات مشترکان موبایل ؛ اطلاعات مسیر یابی خدمات رسان ، منطقه ای که موبایل مورد نظر در آن قرار دارد وغیره را نگهداری می کند به وسیله HLR ؛Gmsc مرکز سوئیچینگ درست را برای ارسال پیام تشخیص می‌دهد .

VLR : هرMSC را با اطلاعات کمکی درباره موبایل و داده‌هائی مثل مشخصات شناسائی موبایل و مکان جاری موبایل تطبیق می‌دهد. با استفاده داده هائی از VLR ؛MSC قادر است که اطلاعات یا همان پیام‌های کوتاه را با BSS منطبق سوئیچ کند.


پیام SMS ، همان طورکه توسط سازمان ( EtsiEuropean Telecommunications Standards Institute ) تعریف شده است( استاندارهای Gsm 03.40 و Gsm 03.38 ) میتواند حد اکثر 160کاراکتر داشته باشد که هر کاراکتر بر طبق استاندارد پیش فرض GSM شامل 7 بیت است .

علاوه بر این هر پیام دارای یک سری اطلاعات اضافه درباره فرستنده و درباره پروتکل ارتباطی می‌باشد .

نکته : لازم به توجه است که در موبایل های مبتنی برGSM ( Subscriber identify modules card ) ; یا همان Simcardقطعه الکترونیکی است که برای شناسائی کاربر، مشخصا ت تلفن ، محاسبه حق شارژ و ذخیره برخی اطلاعات کاربر در گوشی‌ها استفاده می‌شود.

پیام‌های 8 بیتی ( ماکزیمم 140 کاراکتر ) معمولاً توسط تلفن ها به صورت پیامهای متنی قابل مشاهده نیستند. در عوض این پیام‌ها در دیتا به عنوان مثال ، پیام دهی‌ هوشمند ( تصاویر و تن های زنگ تلفن ) و تدارکات OTA برای پیاده سازی مکانیزم Wap قابل استفاده هستند .. پیام 16 بیتی کلاسO در بعضی از تلفن ها به صورت پیام کوتاه فلش ( پیام کوتاه چشمک زن یا پیام کوتاه هشدار دهنده ) ظاهر میشوند .

برای ارسال و دریافت پیام‌های کوتاه( SMS )دوروش وجود دارد : مد متنی و مد PDU مد متنی که در بعضی از تلفن‌ها قابل دسترس نیست , فقط یک روش رمز گذاری رشته بیتی است که در مد PDU ظاهر می‌شود . در ادامه با تشریح یک مثال به تعریف PDU Mode که با هر نوع encoding سازگاری دارد می پردازیم.

فرمت PDU :

برای نمایش پیام‌های SMS ، حروف الفبا متفاوت است وروش های مختلف رمزگذاری وجود دارد. روش های متداول شامل Pccp437 ، Pcdn ، 8859-1 ، lra و GSM می‌باشد . زمانی که پیام در تلفن خوانده می‌شود ، تلفن یک روش رمز گذاری مناسب انتخاب می‌کند.

در این حالت اگر مد متنی استفاده شود به روش رمز گذاری که از قبل ست شده است ، محدود می‌شود پس در بعضی از مواقع ، این روش کافی نیست . اگر مد PDU استفاده شود ، هر روش رمز گذاری قابل پیاده سازی است .

نحوه کد شدن پیام از کاراکترهای 7 بیتی ( Septet) به octet های 8 بیتی:

همانطور که تا کنون متوجه شدیم هر پیام شامل قطعه های 8 بیتی است ولی ساختار بدنه پیام از کاراکترهای 8 بیتی تشکیل شده است , بنابراین بر طبق مکانیزمی این کاراکترها باید به Octet ( 8 بیتی )تبدیل شوند این روند را با مثال Hello hello ادامه میدهیم.

پیام Hello hello شامل 10 کاراکتر می‌باشد که وقتی هر کدام با 7 بیت نمایش داده می‌شود Septet نامیده می‌شود. برای انتقال SMS نیاز است که هر یک از این قسمت‌ها به Octet تبدیل شوند. جدول 5 فرم باینری 7 بیتی Hellohello را نشان می دهد.

روند انجام کار بدین گونه است که اولین کاراکتر ( H ) با اضافه کردن اولین بیت سمت راست دومین کاراکتر به سمت چپ آن به Octet تبدیل می‌شود که به صورت زیر در می آید :

1 + 1101000 = 11101000 ( E8 )


اولین بیت سمت راست کا راکتر دوم حذف می‌شود بنابراین کاراکتر دوم به 2 بیت از کاراکتر سوم احتیاج دارد تا یک Octet هشت بیتی ساخته شود قسمتهای زرد رنگ در جدول 5 این روند را نشان می‌دهد که به صورت نشان داده شده در جدول 6 کامل می‌شود .


پس 9 octet از پیام hellohello سطر آخر جدول 5 و 6 به صورت زیر و طبق روش بالا ایجاد می‌شوند:


E8 32 9B FD 46 97 D9 EC 37



1 + 1101000 = 11101000 ( E8 )



اولین بیت سمت راست کا راکتر دوم حذف می‌شود بنابراین کاراکتر دوم به 2 بیت از کاراکتر سوم احتیاج دارد تا یک Octet هشت بیتی ساخته شود قسمتهای زرد رنگ در جدول 5 این روند را نشان می‌دهد که به صورت نشان داده شده در جدول 6 کامل می‌شود .


پس 9 octet از پیام hellohello سطر آخر جدول 5 و 6 به صورت زیر و طبق روش بالا ایجاد می‌شوند:


E8 32 9B FD 46 97 D9 EC 37


مشخصات SMS

Delivery report : یکی از خصوصیات بارز SMS ارسال تأئیدیه مبنی بر ارسال پیام از طرف SMSC از طرف فرستنده است, بر خلاف سیستم‌های Paging که کاربر تنها می‌تواند امیدوار باشد که پیامش به مقصد خواهد رسید.
این قابلیت به صورت پیش فرض در موبایل‌ها غیر فعال است واگر مشترک آن را فعال نماید با پرداخت هزینه اضافه‌ای ( غالبا نصف حق شارژ هر SMS ) می‌تواند از رسیدن پیامش اطمینان حاصل کند.

برای فعال سازی Delivery Report در آکثر موبایل‌ها باید وارد گزینه Text Message Setting در قسمت Messaging گوشی شده و گزینه Delivery Report را on کنید.

Validity period : مشخص می کندکه تا چه زمانی SMSC نگهداری وتحویل پیام را گارانتی می کند بدین معنی که اگر گیرنده دردسترس نباشد پیام در مرکز نگهداری و به محض قرارگیری وی در شبکه SMS به او ابلاغ شود. این گزینه در اکثر شبکه ها بر روی 48ساعت تنظیم می‌شود‌.

اگر از میزان این زمان اطمینان ندارید در Text Message Setting گوشی می توانید این میزان را با انتخاب Network Maximum بر روی حداکثر قرار دهید.

Proirity : میزان اهمیت پیام را مشخص می کند که بسته به سرویس ارائه شده از سمت شبکه می توان از آن استفاده کرد.

Time-stamp-reporting : زمان تحویل پیام و آگاهی دادن به گوشی که چه تعداد پیام در راه است را مشخص می کند.

  امتیاز: 0.00