منو
 صفحه های تصادفی
هیدرولیز
اقدامات امام علی علیه السلام پس از ورود به کوفه
بردباری امام علی علیه السلام
میکروفن
شمشیرهای آسمانی
مایکرو ویو در صنایع غذایی
مهارت تحقیقی
اگزیستانسیالیسم و اصالتهای انسانی
انواع کرم
طراحی پارچه و لباس
 کاربر Online
863 کاربر online
 : خلاقیت
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه خلاقيت ارسال ها: 224   در :  یکشنبه 10 مرداد 1389 [10:37 ]
  تکنیک پرسش های کلیدی
 

تکنیک پرسش های کلیدی مربوط به خلق و تولید ایده ها
برای تولید ایده های خلاق و برای تحریک کردن کنجکاوی ، باید سوالاتی طرح کرد که سودمند باشند و به خصوص مبتنی بر حل مساله باشند با این که به تولیدی بینجامند و تولیدات را رشد یا منجر به اختراعی شوند و یا این که ارتباطات بین فردی و انسانی را بهبود بخشند . طبعاً یک فهرست نوشته شده از سوالاتی را که تحریک کننده و برانگیزنده ی ذهنی هستند سودمند می باشد چرا که این سوالات در واقعیات وجود ندارند ولی همین ها می توانند وسیله ای باشند که امکانات فعلی مار ا دگرگون کنند و این امکان پذیر است . در اینجا 6 سوال مربوط به فعالیت روزنامه نگاری مطرح می شود که از این سوالات می توان در این راه استفاده کرد . این شش سوال در فعالیت دانشجویان این حرفه طرح می شوند تا آن ها بتوانند تمام حقایق مربوط به یک چیز را پوشش بدهند و برای یک فکر کننده ی خلاق این سوالات تحریک کننده ی فکری می تواند در مورد ایده طرح شوند تا حالت های گوناگون یک پدیده را بسنجد که شامل موارد ذیل می شود :

1- چه کسی؟ (عمل کننده ) این سوال ما را به سوی این که مساله چیست ، هدایت می کنند . به این ترتیب که : چه کسی آن را انجام داده یا انجام خواهد داد؟ چه کسی آن را به کار می برد؟ چه کسی از آن سود می برد؟ یا از آن ضرر می کند یا آسیب می بیند؟ چه کسی شامل آن می شود یا از حیطه ی آن بیرون است ؟

2- چه چیزی ؟ چه چیزی باید رخ دهد ؟ آن چیز چیست؟ چه چیزی لازم را انجام دهد یا باید انجام بدهد یا انجام نداده است ؟ اگر x اتفاق بیفتد چه انجام خواهد شد یا چه خواهد شد ؟ چه نتیجه ای در موفقیت دارد؟

3- چه وقتی ؟ آن ، چه وقتی رخ خواهد داد یا داده یا باید این اتفاق بیفتد؟آیا با شتاب رخ می دهد و یا این که تاخیر دارد و کند است؟ترجیح چیست؟این که آن چیز یا امر با زمان طولانی یا با تاخیر رخ دهد یا این که بهتر است زودتر وسریع تر اتفاق بیفتد؟چه وقتی باید زمان ببرد یا زمان لازم دارد تا xرخ دهد؟

4-کجا؟ کجا این اتفاق رخ خواهد داد یا داده یا باید رخ دهد؟ آیا جای دیگری هم هست که ممکن است رخ دهد؟ موضوع مشابه آن چیز در چه جای دیگری رخ داده یا باید رخ دهد ؟آیا مکان های دیگر د ررخداد آن تاثیر دارند ؟ آیا این موقعیت موجب تقویت آن می شود یا آن را به تاخیر می اندازد و مانع آن می شود؟ اثرات و نتایج این محل روی آن فرد عمل کننده یا عمل چیست؟
5- چرا؟ چرا این کار انجام شده یا می شود ؟ یا انجام نشده و غیر مجاز است ؟ چرا باید انجام شود؟ چرا باید انجام نشود و مانع آن شد؟ چرا آن فرد عمل کننده باید آن را انجام دهد یا این که چرا قبلاً آن را انجام داده است ؟ آیا تفاوت هایی برای یک عمل کننده یا یک فرد دیگر در یک زمان یا زمان دیگر یا مکان یا یک مکان دیگر یوجود دارد؟ چرا آن عمل خاص، آن نقش یا آن ایده ، راه حل .و... دارد و دیگری ندارد؟

6- چگونه ؟ آن موضوع یا عمل یا ... چگونه بوده است ؟ چگونه می توانسته باشد؟ چگونه باید انجام شود؟ چگونه باید مانع آن شد؟ چگونه ساخته می شود ؟ چگونه خراب می شود؟ چگونه می توان آن را تغییر داد یا آن را بهبود بخشید ؟ چگونه آن چیز توصیف می شود یا فهمیده و درک می شود ؟ چگونه شروع می شود ؟ چگونه نتیجه می دهد ؟
هم چنین سوالاتی که در همین بخش خواهند آمد و به آن ها اشاره خواهد شد برا ی تولید و خلق ایده ها و برای رشد یا تغییر آن یا برای بهبود بخشیدن به کیفیت امور مناسبند و به نوعی باعث می شوند که ذهن از مسیر تکاملی شکل گیری امور بیرون بیاید و به صورت اساسی و با یک روش انقلابی به اصل و منظور و مقصد ایده ها و راه حل های آن برسد به این معنا که به ریشه های مساله بر می گردیم تا به خلق یک ایده جدیدتری برسیم که شامل سوالات ذیل می باشند :

الف- جوهر و اصل موضوع : آن چیست؟ موضوع است یا شی یا مفهوم است ؟
آیا کارکرد آن چیز مفید است یا مضر است؟ آن چیز به چه چیزی دلالت دارد ؟ ما را به طرف چه چیزی هدایت می کند و می کشاند؟ آیا آن چیز اثرات و نتایج آشکار دارد یا اثرات و نتایج پنهان هستند ؟ آیا آن چیز همان کارکردی را که برای آن طراحی یا سخته شده است را هنوز هم دارد و انجام می دهد ؟ آیا آن چیز غیر از کارکرد و وظیفه ی اصلی اش کارکرد دیگری هم دارد ؟

ب-سرچشمه و منبع:آن چیز از کجا می آید؟چگونه ساخته شده است؟یا می توان آن را ترقی داد؟چه چیزی سبب آن شده است؟چه چیزی آن را تولید می کند،نشر می دهد یا آن را ترکیب می کند؟چه کسانی از آن منفعت می برند و آیا آن چیز هنوز هم اعتبار دارد؟اگر ندارد چرا؟

ج-منظور و مقصد:آن چیز برای چه ساخته شده است؟چگونه آن کار را انجام می دهد؟آیا هنوز هم وظیفه یا کارش را انجام می دهد؟ آیا کارکرد آن چیز مفید است؟آن چیز ما را به طرف چه چیزی هدایت می کند؟آیا بجز کارکرد اولیه اش کارکرد دیگری هم دارد؟

د- اهمیت :آیا معنی و کارکرد کلی آن چیست؟ برای انسان یا محیط طبیعی یابرای فرضاً تفریح و سرگرمی و امنیت و غیره چه کارکردی دارد؟ آیا آن چیز برای زندگی امروزی ، برای هستی آدمی یا برای مکان ها دیگر عنصر مهم و کلیدی است ؟ آیا اصلاً آن چیز را لازم داریم؟ آیا خوب و مطلوب است ؟...

ی- درباره ی آن چه فکر می کنید؟ فرضیات اساسی شما درباره ی آن چه هست ؟ دربارهی آن چه افکار دیگری دارید ؟ آیا در آن شما هنوز هم احساس رضایت دارید؟ آیا هماهنگی در آن می بینید یا عدم هماهنگی را؟ در نظر سایرین آن چیز در عمل آیا خوب است ، بد است ، مفید است یا مضر است ؟
آیا شما می توانید تفاوت آن را در بین دو مرز واقعیت و ایده ، مشخص کنید و آن را به طور واقعی درآورید؟ آیا امکان تغییر یا اصلاح یا حذف آن وجود دارد ؟

  امتیاز: 0.00