منو
 صفحه های تصادفی
جامعه شناسی تربیتی
بادیان رومی
رابطه های ترتیبی در هیات اعداد مختلط
نوش
قطب شمال
روانشناسی مشاوره
تاریخچه جامعه ‏شناسی دین
رنیریت
ذلت پذیری
علم غذا
 کاربر Online
270 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 11 خرداد 1389 [11:39 ]
  داغ ترین و کم عمرترین سیاره شناخته شده در کهکشان راه شیری
 

داغ ترین سیاره شناخته شده در کهکشان راه شیری احتمالا کم عمر ترین نیز خواهد بود. بر طبق مشاهداتی که به کمک ابزارهای جدید تلسکوپ فضایی هابل اسپکتوگرف مبدا کیهان COS انجام شده ستاره مادر، این سیاره را می بلعد. احتمالا تنها 10 میلیون سال تا بلعیده شدن کامل آن باقی مانده است.
این سیاره که WASP_12b نام دارد در فاصله کمی از ستاره خورشید مانندش قرار دارد که این امر موجب می شود سیاره تا دمای 2800 درجه فارنهایت یا 1500 درجه سلسیوس گرم شود و به دلیل نیروهای کشندی (جزر و مد) کشیده شده و به شکل یک توپ فوتبال درآید. اتمسفر این سیاره تا فاصله ای به شعاع تقریبی سه برابر شعاع مشتری گسترده شده است و ماده از سیاره به ستاره منتقل می شود و 40 درصد سنگین تر از مشتری است.
معمولا پدیده جابجایی ماده از یک جرم به جرم دیگر در سیستم ستاره های دوتایی رخ می دهد ولی این اولین باری است که چنین چیزی به طور واضح در مورد یک سیاره مشاهده می شود.
کرل هوس ول از دانشگاه آزاد بریتانیای بزرگ می گوید: `ابر عظیمی از ماده را می بینیم که سیاره را احاطه کرده، این ماده از سیاره گریخته و به دام ستاره می افتد. عناصر شیمیایی که در این مجموعه تشخیص داده شده هرگز پیش تر در خارج از منظومه خورشیدی دیده نشده بود.`
تئوری که به صورت مقاله توسط `شو_لین لی` از دیپارتمان اخترشناسی دانشگاه پکینگ _بینجینگ_ در فوریه گذشته منتشر شد، پیش بینی کرد بر اثر گرانش ستاره، سطح سیاره باید دچار کجی و اعوجاج شده باشد و همچنین نیروهای کشندی دمای درونی سیاره را آنقدر بالا می برند که موجب پراکنده شدن اتمسفر سیاره می شود و این پیش بینی ها به وسیله هابل تایید شده است. WASP_12 ستاره کوتوله زردی است که در فاصله تقریبی 600 سال نوری از ما و در صورت فلکی Auriga جای دارد.
این سیاره فرا منظومه خورشیدی در سال 2008 توسط WASP_ Wide Area Search for Plane انگلستان کشف شد.بررسی های خودکار در جستجوی کم نور شدن های دوره ای ستاره ها که بر اثر گذر سیاره ها از جلوی آنها رخ می دهد هستند. که این پدیده اختفا نامیده می شود. این سیاره داغ آنقدر به خورشید خود نزدیک است که هر 1.1 روز یک بار به دور آن می گردد.
حساسیت فرابنفش بی سابقه COS توانایی اندازه گیری کاهش نور ستاره مادر بر اثر عبور سیاره را به ما می دهد. رصد این در طیف فرابنفش نشان می دهد که خطهای جذبی آلومینیوم، قلع، منگنز به همراه عناصر دیگر به هنگام اختفا واضح تر است و به این معناست که همانند خود ستاره این عناصر در اتمسفر سیاره هم یافت می شوند.
کشف چنین مشخصه هایی بر روی سیاره دلیل محکمی است برای اینکه اتمسفر سیاره به دلیل داغ بودن آن به شدت گسترده شده است. اسپکتروسکوپی UV همچنین به منظور محاسبه منحنی نور برای اینکه نشان داده شود چقدر از نور ستاره در زمان اختفا بلاک می شود به کار برده شد. با توجه به عمق منحنی نور تیم COS توانستند به طور دقیق شعاع سیاره را محاسبه کنند. آنها دریافتند که گستردگی جو خارجی جذب UV این سیاره بسیار بیشتر از سیاره نرمالی با جرم 1.4 برابر جرم مشتری است.
این گستردگی به اندازه ای است که شعاع سیاره از Roche lobe آن فراتر رفته است. _ هر ماده ای خارج این محدوده، برای همیشه از اتمسفر سیاره جدا می شود.
مریم نقدی
دانشجوی دانشکده فنی شریعتی
منبع: Astronomy.com

تصویر

  امتیاز: 0.00