منو
 صفحه های تصادفی
شورش زنج
فلسفه حضور مردم در صحنه اجرای حدود الهی
خفاشان خون آشام
مدافع آزاد
علی علیه السلام برگزیده خداوند در زمین
نفوذ قرآن در ادبیات فارسی
پروتئین C آرابینوز دارای 2 نقش فعال کننده و سد کننده است
شیمی آلی
تشخیص عفونت ویروسی
فرمانروایان علویان
 کاربر Online
270 کاربر online
 : تاریخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبير گروه تاريخ 3 ستاره ها ارسال ها: 204   در :  شنبه 14 فروردین 1389 [09:12 ]
  کاخ های دیگر تخت جمشید
 

کاخ آینه یا کاخ تچر

این قصر در جنوب غربی کاخ سه دروازه و در جنوب کاخ آپادانا قرار دارد و بنای آن را به داریوش بزرگ نسبت می‌دهند و چون سنگ‌هائی که در ساختن آن به کار رفته بسیار صیقلی و شفاف است، به عمارت آینه معروف شده‌است و علاوه بر این چون از سه طرف آفتاب به آنان می‌تابیده‌است، کاخ زمستانی خوانده شد. کاخ تچر شامل یک تالار مربع شکل و یک ایوان جنوبی و یک ایوان شمالی و تعدادی اطاق های کوچک و پراکنده بوده‌است. کاخ مزبور دارای دو ردیف پله های دو طرفی است یک یدر سمت مغرب و دیگری در سمت جنوب. بر دیوار پله ها نمایندگان ملل تابعه که برای اهدا پیشکش‌ها مشغول بالا رفتن از پله‌ها هستند دیده می‌شود. در قسمت جرزهای تالار آینه ، تصاویر گوناگونی از داریوش بزرگ و جانوران قوی هیکل و شیر بالدار در چند سنگ نوشته به خط میخی پارسی (از داریوش بزرگ و خشایارشا) حجاری شده است

کاخ سه دروازه

این کاخ در گوشه جنوب غربی کاخ صد ستون واقع است و داریوش بزرگ بنیانگذار آن بود. طرفین این قصر دو ردیف پله ساخته شده که به ایوان شمالی کاخ متصل می‌گردد. بر سطح خارجی این پله ها تصاویری در کمال ظرافت و زیبایی حجاری شده که یکی از آن‌ها تصویر داریوش بزرگ است که روی تخت قرار گرفته و ولیعهد او یعنی خشایارشا پشت سر او ایستاده و بر بالای این مجلس نقش فروهر دیده می شود. در مجاورت ایوان شمالی، تالاریست مربع شکل که طول هر ضلع آن 15/5 متر و سقف آن بر روی چهار ستون قرار داشته‌است. این تالار دارای سه در شرقی و غربی و شمالی و وجه نسمیه آن به همین مناسبت است.

بارگاه (کاخ) صد ستون

ساختمان بارگاه صد ستون که در مشرق تالار عام واقع است توسط خشایارشا آغاز گردید و سر انجام به وسیله اردشیر دراز دست پایان پذیرفت. این بنا از یک تالار و یک ایوان تشکیل شده و در مراسم پذیرایی و بارعام مورد استفاده قرار می‌گرفت. تالار صد ستون به شکل مربع است و طول هر ضلع آن 69 متر و به طوری که از اسم آن پیداست، دارای یکصد ستون در ده ردیف بوده‌است که امروز فقط پایه‌های آن بر سطح زمین استوار است. تالار مزبور دارای هشت در و 36 پنجره بوده است. در قسمت بالای درگاه های شمالی صد ستون حجاری‌های بسیار استادانه و زیبا در 6 طبقه بنیان گرفته بود. در طبقه بالا تصویر پادشاه هخامنشی دیده می شود که بر روی تخت سلطنت جلوس کرده‌است. دو عود سوز در مقابل اوست. یکی از بزرگان در برابر پادشاه ایستاده و مشغول گزارش می‌باشد پشت سر پادشاه دو نفر از رجال مملکت ایستاده و یکی از آن‌ها چتری بر بالای سر شاه نگهداشته‌است. در هر یک از طبقات زیرین تصویر پنجاه نفر نگهبان پارس و مادی دیده می شوند . در درگاه های شرقی و غربی و جنوبی تصاویر متعددی از شاه دیده می شد که با گاو کوهی و شیر بالدار در حال نبرد می باشد و هم چنین نقوشی از نمایندگان ملل تابعه که کرسی سلطنت را بر روی دست های خود گرفته اند حجاری شده‌است.

کاخ کوچک خشایارشا یا کاخ هدیش

این کاخ در جنوب شرقی «تچرا» قرار دارد و از بناهای خشایارشا می‌باشد و چون این کاخ محل سکونت بوده « هدیش» نام داشته‌است. این قصر شامل یک ایوان و سه تالار (مرکزی، شرقی و غربی) است و در جرزهای درگاه‌های شرقی و غربی و شمالی کتیبه‌هائی به سه خط پارسی، عیلامی و بابلی از داریوش بزرگ و خشایارشا به چشم می خورد. تالار مرکزی مربع شکل و هر ضلع آن در حدود 37 متر و دارای چندین در و پنجره و 36 ستون در 6 ردیف بوده‌است.

خزانه

در پشت دیوار جنوبی صد ستون «خزانه» قرار دارد. خزانه ساختمان بزرگی بوده که به خیابان های پهن از بقیه بناها جدا می‌شده‌است. ساختمان خزانه در دوره داریوش شروع شده و خشایارشا آن را گسترش داده‌است. تالارهای خزانه دیوارهای خشتی و عریض و بدون پنجره داشته‌است. خزانه محل نگهداری گنجینه‌های و اسناد بوده است. به نوشته پلوتارک تاریخ‌نویس یونانی، اسکندر در حمله به تخت جمشید، اموال خزانه تخت جمشید را بر پشت بیست‌هزار قاطر و پنج هزار شتر به غارت برد. در 1312 ه.ش از بنای خزانه که زیر خاک و خاکستر پنهان بود حدود سی هزار لوح گلی به دست آمده که شش هزار لوح آن در اثر آتش سوزی پخته شده و به همین سبب سالم مانده‌بود. از ترجمه این لوحه‌ها مشخص شد که کارگران، بناها، معماران و حجاران و کلیه دست‌اندر کاران ساخت، تخت جمشید در قبال مزد کار می‌کردند و مانند آثار بابلی و مصری توسط بردگان ساخته نشده‌است.

  امتیاز: 0.00