منو
 صفحه های تصادفی
اندازه زمین
قایم خلیفه عباسی
برگزیدگان الهی از زبان پیامبر اکرم
اپوتروپ
واژگان شیمی معدنی
خواهر شیلهه
گرایشهای فطری
قانون 20/80 را در همه امور به کار بگبرید
عدد اکسایشIV
توسعه روستایی چیست؟
 کاربر Online
1233 کاربر online
 : تاریخ
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبير گروه تاريخ 3 ستاره ها ارسال ها: 204   در :  دوشنبه 24 اسفند 1388 [05:54 ]
  تخت جمشید از ابتدای ساختمان آن تا پایان
 

در مقاله تخت جمشید مندرج در فرهنگنامه کودکان و نوجوانان جلد نهم که زیر نظر خانم توران میر هادی انتشار یافته و به علت غنی بودن این گفتار می‌توان گفت که این مقاله حتی برای بزرگسالان و اهل تحقیق نیز مفید است. در ص 141 جلد نهم می‌نویسد: «ساختن این مجموعه در 518 قبل از میلاد به دستور داریوش اول هخامنشی آغاز شد و در زمان خشایارشاه بیشتر آن ساخته شد و در زمان اردشیر اول (دراز دست) به پایان رسید.

داریوش اول هخامنشی در کتیبه تخت جمشید

تصویر


پادشاهان دیگر هخامنشی نیز اندکی بر آن افزودند و یا تغییر کوچکی در آن دادند. یکسانی و یکدستی بناهای تخت جمشید در طول 180 سال کار ساختمانی نشان می دهد که طراحی و شیوه مدیریت ساخت این مجموعه از آغاز برنامه‌ریزی شده و بسیار دقیق بوده‌است. داریوش اول و خشایارشا در کتیبه‌ها و لوح‌های گوناگون اطلاعات تاریخی فراوانی درباره چگونگی ساختن این مجموعه و نیز حوادث زمان خود ثبت کرده‌اند. آن طور که از مدارک تاریخی نشان می‌دهد، برای ساختن تخت جمشید، معماران، هنرمندان، بنایان، نجاران و سنگ تراشان از سراسر قلمرو وسیع حکومت هخامنشی به کار دعوت شدند. در این مجموعه سنگ، خشت (خشت‌ها را بین دو ردیف سنگ چین قرار می‌دادند) آجر، آجر لعابدار، قیر، گچ، آهک، چوب و عاج به کار رفته‌است. سنگ‌ها را از کوه‌ها و معدن‌های نزدیک به محل (که در استان فارس فعلی قرار دارد) می‌آوردند. سقف‌ها، درها و بعضی از ستون‌ها را با چوب درخت سدر (این چوب را از لبنان می‌آوردند) برای آرایش دیوارها، ستون‌ها و سقف‌ها، رنگ‌های طلایی‌، نقره‌ای، ارغوانی، آبی لاجوردی، سرخ، سفید و سبز به کار می‌بردند.
(طلا را از سارد و بلخ ، سنگ لاجورد را از خوارزم، عاج را از حبشه و هند می‌آوردند). تخت جمشید شامل بناهائی برای برگزاری آئین‌های ویژه مانند، جشن نوروز و دیدار پادشاه با مردم استان های مختلف و نمایندگان ملت های دیگر که تابعیت ایران را پذیرفته بودند و هم چنین نمایندگان ملیت های دیگر ساخته شده بود. شرق شناسان عقیده بر آن دارند که از نوروز به بعد اجتماع نمایندگان ملیت های مختلف در این مجموعه به صورت عمومی نمایندگان همه استان ها،ملیت های تابع دولت هخامنشی و حتی همسایگان امپراطوری ایران در نوروز به بعد تشکیل می‌شد و در آن از مشکلات موجود در سرزمین‌های مختلف بحث به میان می‌آمد و پادشاه هخامنشی دستورات کلی درباره رفع مشکلات را صادر می‌کرد. در 331 قبل از میلاد، اسکندر مقدونی در حمله به ایران، تخت جمشید را غارت کرد و سپس به آتش کشید. در این آتش سوزی، سقف‌ها و ستون های چوبی سوخت و از میان رفت.

  امتیاز: 0.00