خورشيد اين توده ی عظیم گازی نزديكترين ستاره به ما و تنها سرچشمه نور و انرژي براي ادامه حيات موجودات زنده روی زمين است. خورشيد مانند همه ستارگان عالم خود توليد كنندهي نور و انرژي است. اما اين انرژي عظيم از كجا سرچشمه ميگيرد؟ به گفتهي دانشمندان تنها نيرويي كه می تواند چنين انرژي عظيمي را براي ما به ارمغان بياورد، انرژي توليد شده از واكنش هم جوشي هستهاي در مركز خورشيد و ستارهها است. انرژي و فشار حاصل از اين انفجارهاي هستهاي به حدي است كه با وجود نيروي گرانش بسيار بسيار زياد جرم ستاره ، مانع از فروريختن ستاره به درون خودش خواهد شد. اين نور و انرژي بدست آمده از مركز خورشيد است كه پس از رسيدن به سطح خورشيد و ترك آن، به زمين ميرسد. این تابش سرچشمه نور و گرما و انرژي براي حفظ و ادامه زندگي موجودات زنده بر روي زمين است.
خورشيد ما با آن كه شعاعي در حدود يكصد برابر زمين و جرمی تقريبا 300،000 برابر جرم زمين دارد و با وجود اهميتي كه براي ما و حیات موجودات زنده دارد، در طبقه بندی ستاره ها، ميان ميلياردها ستاره ديگر عالم ما، ستارهاي متوسط و «معمولي» است.
خورشيد ما در فاصله 6/149 ميليون كيلومتري از زمين قرار دارد كه اين فاصله، يك واحد نجومي (AU) نامیده ميشود( اين فاصله در دي ماه، حدود 5 كيلومتر كمتر است). سایر ستارهها هم آن قدر از ما دورند كه حتي اگر با قويترين تلسكوپهاي دنيا به آنها نگاه كنيم، باز هم آنها را به صورت نقطهاي درخشان خواهيم ديد. بدلیل نزديكي ما به خورشيد، نه تنها قادریم سطحش را به راحتي با تلسكوپي ساده ببينيم، بلکه ميتوانیم ويژگيهاي فيزيكي آن مثل دما، حجم، جرم، چگالي و حتی ميزان شدت فعاليتهاي مغناطيسي و حركت دوراني بخشهاي مختلف آن را با دقت بسيار زياد اندازهگيري كنيم. با بررسي همين و تجزيه طيف نور خورشيد، امروزه ميدانيم 71% از جرم خورشيد را هيدروژن و 27% جرم آن را هليوم تشكيل ميدهد و فقط 2% جرم آن از عناصر سنگين نظير كربن و آهن و ... است.
در مقابل ستارههاي غولپيكري كه با مرگي پرشكوه به اجرامي غريب مانند ستاره نوتروني يا سياهچاله تبديل ميشوند، خورشيد ما پس از طي حياتي طولاني و كم هيجان، به آرامي به غولي سرخ تبديل ميشود و پس از آن به صورت كوتولهاي سفيد در ميآيد و به تدريج به جرمي تيره و تار در مكان خلوت و آرام در عالم، تبديل خواهد شد.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
ناشناس
در : یکشنبه 20 دی 1388 [10:24 ]
در باره خورشید
سلام من دانش آمور راهنمایی هستم به نجوم خیلی علاقه دارم اگه میشه در مورد خورشید بیشتر توضیح بدهید .رحمانی
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
سلام دانش آموز محترم رحمانی
ما برنامه ریزی کرده بودیم تا در آینده ای البته نزدیک چند مطلب درباره خورشید در سایت قرار دهیم ولی با توجه درخواست شما در همین چند روزه تعدادی از ویژگی های خورشید را در بخش انجمن نجوم شبکه رشد قرار خواهیم داد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!