منو
 کاربر Online
729 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 01 دی 1388 [04:49 ]
  چزا بعد از شب یلدا خورشید دیر تر طلوع می کنه؟
 

سلام به همه ی دوستان عزیز
می خاستم بدونم که چرا تا اوایل بهمن؛خورشید به جای اینکه زود تر طلوع کنه ،دیر تر طلوع میکنه؟(روز ها باید شروع به طولانی شدن کنن.یعنی خورشید باید زود تر طلوع و دیر تر غروب کنه.ولی تا اوایل بهمن دیر تر طلوع می کنه)
ممنون میشم اگه بهم کمک کنید.فقط اگه میشه کامل توضیح بدید و اگه میشه یه کم سریع.
خیلی ممنون و متشکر.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  پنج شنبه 03 دی 1388 [04:20 ]
  شب يلدا
 

سلام ناشناس امیدوارم مقاله زیر پاسخ به سوالت باشه.
دیر زمانی است که مردمان ایرانی و بسیاری از جوامع دیگر، در آغاز فصل زمستان مراسمی‌ را برپا می‌دارند که در میان اقوام گوناگون، نام‌ها و انگیزه‌های متفاوتی دارد. در ایران و سرزمین‌های هم‌فرهنگ مجاور، از شب آغاز زمستان با نام «شب چله» یا «شب یلدا» نام می‌برند که همزمان با شب انقلاب زمستانی است. به دلیل دقت گاهشماری ایرانی و انطباق کامل آن با تقویم طبیعی، همواره و در همه سال‌ها، انقلاب زمستانی برابر با شامگاه سی‌ام آذرماه و بامداد یکم دی‌ماه است. هر چند امروزه برخی به اشتباه بر این گمانند که مراسم شب چله برای رفع نحوست بلندترین شب سال برگزار می‌شود؛ اما می‌دانیم که در باورهای کهن ایرانی هیچ روز و شبی، نحس و بد یوم شناخته نمی‌شده است. شب چله، همچون بسیاری از آیین‌های ایرانی، ریشه در رویدادی کیهانی دارد.
خورشید در حرکت سالانه خود، در آخر پاییز به پایین‌ترین نقطه افق جنوب شرقی می‌رسد که موجب کوتاه شدن طول روز و افزایش زمان تاریکی شب می‌شود. اما از آغاز زمستان یا انقلاب زمستانی، خورشید دگرباره بسوی شمال شرقی باز می‌گردد که نتیجه آن افزایش روشنایی روز و کاهش شب است. به عبارت دیگر، در شش‌ماهه آغاز تابستان تا آغاز زمستان، در هر شبانه‌روز خورشید اندکی پایین‌تر از محل پیشین خود در افق طلوع می‌کند تا در نهایت در آغاز زمستان به پایین‌ترین حد جنوبی خود با فاصله 5/23 درجه از شرق یا نقطه اعتدالین برسد. از این روز به بعد، مسیر جابجایی‌های طلوع خورشید معکوس شده و مجدداً بسوی بالا و نقطه انقلاب تابستانی باز می‌‌گردد. آغاز بازگردیدن خورشید بسوی شمال‌شرقی و افزایش طول روز، در اندیشه و باورهای مردم باستان به عنوان زمان زایش یا تولد دیگرباره خورشید دانسته می‌شد و آنرا گرامی ‌و فرخنده می‌داشتند.
بسیاری از ادیان نیز به شب چله مفهومی ‌دینی دادند. در آیین میترا (و بعدها با نام کیش مهر)، نخستین روز زمستان به نام «خوره روز» (خورشید روز)، روز تولد مهر و نخستین روز سال نو بشمار می‌آمده است و امروزه کارکرد خود را در تقویم میلادی که ادامه گاهشماری میترایی است و حدود چهارصد سال پس از مبدأ میلادی به وجود آمده؛ ادامه می‌دهد. فرقه‌های گوناگون عیسوی، با تفاوت‌هایی، زادروز مسیح را در یکی از روزهای نزدیک به انقلاب زمستانی می‌دانند و همچنین جشن سال نو و کریسمس را همچون تقویم کهن سیستانی در همین هنگام برگزار می‌کنند. به روایت بیرونی، مبدأ سالشماری تقویم کهن سیستانی از آغاز زمستان بوده و جالب اینکه نام نخستین ماه سال آنان نیز «کریست» بوده است. منسوب داشتن میلاد به میلاد مسیح، به قرون متأخرتر باز می‌گردد و پیش از آن، آنگونه که ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه نقل کرده است، منظور از میلاد، میلاد مهر یا خورشید است. نامگذاری نخستین ماه زمستان و سال نو با نام «دی» به معنای دادار/خداوند از همان باورهای میترایی سرچشمه می‌گیرد.
امروزه می‌توان تولد خورشید را آنگونه که پیشینیان ما به نظاره می‌نشسته‌اند، تماشا کرد: در دوران باستان بناهایی برای سنجش رسیدن خورشید به مواضع سالانه و استخراج تقویم ساخته می‌شده که یکی از مهمترین آنها چارتاقی نیاسر کاشان است که فعلاً تنها بنای سالم باقی‌مانده در این زمینه در ایران است. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که این بنا بگونه‌ای طراحی و ساخته شده است که می‌توان زمان رسیدن خورشید به برخی از مواضع سالانه و نیز نقطه انقلاب زمستانی و آغاز سال نو میترایی را با دقت تماشا و تشخیص داد. چارتاقی نیاسر بنایی است که تولد خورشید بگونه‌ای ملموس و قابل تماشا در آن دیده می‌شود. این ویژگی را چارتاقی «بازه هور» در راه نیشابور به تربت حیدریه و در نزدیکی روستای رباط سفید، نیز دارا است که البته فعلاً دیواری نوساخته و الحاقی مانع از دیدار پرتوهای خورشید می‌شود.
در زمان ابوریحان بیرونی به دی ماه، «خور ماه» (خورشید ماه) نیز می‌گفتند که نخستین روز آن خرم روز نام داشت و ماهی بود که آیین‌های بسیاری در آن برگزار می‌شد. از آن جا که خرم روز، نخستین روز دی ماه، بلندترین شب سال را پشت سر دارد پیوند آن با خورشید معنایی ژرف می‌یابد. از پس بلندترین شب سال که یلدا نامیده می‌شود خورشید از نو زاده می‌شود و طبیعت دوباره آهنگ زندگی ساز می‌کند و خرمی‌ جهان را فرا می‌گیرد.


سلام آقای رستگار نسب می دونم که شما چقدر به منبع اهمیت میدهید.ولی من نتونستم منبع این مقاله رو ببینم

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  پنج شنبه 03 دی 1388 [04:20 ]
  انقلاب زمستانی چیست؟
 

سلام- من این مطلب را از همشهری آنلاین برایتان فرستادم
انقلاب زمستانی کوتاه‌ترین روز سال در نیمکره شمالی است (اول دی ماه) و شروع رسمی زمستان محسوب می‌شود. خورشید در این زمان در پایین‌ترین ارتفاع در آسمان قرار دارد چرا که در این زمان جهت محور قطب شمال سیاره ما که نسبت به سطح مداریش دارای انحراف است، در جهت خورشید قرار ندارد.انقلاب زمستانی امسال به وقت تهران در ساعت 3:52 دقیقه صبح روز جمعه اول دی ماه رخ می‌دهد.
از هنگام انقلاب زمستانی به بعد روزها بتدریج بلندتر می‌شوند و در طول شش ماه زمین در طرف دیگر خورشید قرار می‌گیرد و ساکنان نیمکره شمالی انقلاب تابستانی را در بلندترین روز سال (اول تیرماه) تجربه خواهند کرد.
ندا شریفی

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  پنج شنبه 03 دی 1388 [04:20 ]
  شب یلدا
 

از تقاطع مدار ظاهری خورشید با استوای سماوی دو نقطه پدید می آید. که در آن زمان طول شب و روز در تمام نقاط زمین با هم برابر می شوند.
این تقاطع سالی دو مرتبه صورت می گیرد و به نقاط حاصل از این دو برخورد در اصطلاح ، اعتدالین گفته می شود. خورشید هر سال حدود اول فروردین و اول مهر در این نقاط است.
انقلاب تابستانی (SUMMER SOLSTICE) از ابتدای زمستان نیمکره شمالی کم کم به سمت خورشید متمایل می شود تا اینکه پس از شش ماه، یعنی در ابتدای تابستان، میزان کج شدگی آن به بالاترین حد خود می رسد. در این روز ساکنان اطراف عرض جغرافیایی 5/23 درجه شمالی، خورشید را درست بالای سر خود می بینند. آغاز تابستان را انقلاب تابستانی می نامند روز اول تابستان ، طولانیترین روز سال در نیمکره شمالی است.
انقلاب زمستانی (WINTER SOLSTICE) پس از انقلاب تابستانی، نیمکره جنوبی اندک اندک به سمت خورشید تمایل می یابد و نیمکره شمالی، از خورشید دور می شود تا اینکه پس از شش ماه ، یعنی در ابتدای زمستان نیمکره شمالی، میزان کج شدگی نیمکره جنوبی به بیشترین مقدار خود می رسد. در این روز ساکنان عرض جغرافیایی 5/23 درجه جنوبی ، خورشید را هنگام ظهر درست بالای سر خود مشاهده می کنند . این روز کوتاهترین روز نیمکره شمالی و بلندترین روز نیمکره جنوبی است . به آغاز زمستان در اصطلاح انقلاب زمستانی گویند.
راحله منصوری
منبع خبر:کانون دانش

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  پنج شنبه 03 دی 1388 [04:20 ]
  پدیده انقلاب زمستانی در چار تاقی نیاسرکاشان ثبت شد
 

کاشان - پدیده طبیعی انقلاب زمستانی در نخستین روز زمستان در محل بنای تاریخی چارتاقی نیاسر در کاشان مشاهده و ثبت شد.
کارشناس رصدخانه دانشگاه کاشان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: خورشید در حرکت سالانه خود، در آخر پاییز به پایین‌ترین نقطه افق جنوب شرقی می‌رسد که موجب کوتاه شدن طول روز و افزایش زمان تاریکی شب می‌شود.
با شروع زمستان یا انقلاب زمستانی، خورشید باردیگر به سوی شمال شرقی باز می‌گردد که نتیجه آن افزایش روشنایی روز و کاهش شب است به گفته وی، بناهای چارتاقی در ایران به عنوان تقویم آفتابی یا شاخص اندازه‌گیری زمان با استفاده از تغییرات میل خورشید ساخته شده است.
وی اظهار داشت: در چارتاقی نیاسر به عنوان بنایی باستانی، تقویمی و نجومی ، می‌توان این پدیده نجومی را دید و ثبت کرد.
قدمت چارتاقی نیاسر به اواخر عصر اشکانی و یا اوایل عصر ساسانی باز می گردد و این بنا در شمار کهن‌ترین و بزرگترین نمونه‌های چارتاقی باقی مانده در ایران است.
بنا ی یاد شده با قاعده‌ای مربع شکل، در واقع ذوزنقه‌ای با اضلاع تقریبی ‪ ۱۲‬متر است که برای ساختن آن تنها از سنگهای آهکی رسوبی و ملات گچ استفاده شده است.
چهار سوی بنا همانند دیگر چارتاقی‌ها باز بوده و هیچگونه در یا پنجره و بازدارنده‌های دیگری برای ورود به آن وجود ندارد.
در اینگونه بناهای قدیمی و چهارتاقی‌ها با استفاده از اختلاف ناحیه طلوع خورشید، گاه شماری انجام می‌گرفته است
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی ‪۰۱/۱۰/۸۸

فرستنده خبر:علیرضا اولیایی

  امتیاز: 0.00