منو
 کاربر Online
732 کاربر online
 : زمین شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زمین شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 513   در :  جمعه 23 آذر 1386 [18:26 ]
  ماهواره‌ای برای تعقیب مرتفع‌ترین ابرها
 

یک ماهواره آژانس فضایی آمریکا(ناسا)، تصاویر خارق العاده‌ای از مرتفع‌ترین و اسرارآمیزترین ابرهای زمین تهیه کرده است.


به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، ابرهای «براق در شب» در آسمان گرگ و میش غروب به صورت لایه های نازک در حدود 80 کیلومتری از سطح زمین پدیدار می شوند.


فضاپیمای AIM اکنون نخستین عکس های واقعا جهانی از این پدیده را - که به نظر می رسد وسعت و موارد وقوع آنها درحال افزایش باشد - ارسال کرده است.


دانشمندان می گویند رصدهای آنها نشان می دهد که این ابرها چگونه با سرعت زیاد، ساعت به ساعت و روز به روز عوض می شوند.


آنها امیدوارند مطالعاتشان عوامل اصلی در شکل‌گیری این ابرها و علت ظاهری تحول این عوامل در درازمدت را آشکار کند.


جیمز راسل از دانشگاه همپتون در ایالت ویرجینیای آمریکا گفت: «این ابرها با گذر زمان درحال روشن تر شدن هستند، بیشتر دیده می شوند و همچنین در ارتفاعات پایین تر مشاهده می شوند.»


وی به بی بی سی گفت: «اینها چیزهایی است که ما درک نمی کنیم و همگی نشانه وجود ارتباطی با تغییرات جهانی است؛ و ما باید این ارتباط و معنی آن برای کل اتمسفر را بفهمیم.»


دکتر راسل، محقق اصلی این ماموریت موسوم به «ای آی ام» (Aeronomy of Ice in the Mesosphere) است؛ ماهواره ای 195 کیلوگرمی که در ماه آوریل سال جاری پرتاب شد.


این ماهواره در فاصله 600 کیلومتری زمین از موقعیتی عالی برای مطالعه ابرهایی برخوردار است که گاه از آنها به عنوان «ابرهای مسوسفری قطبی» یاد می شود.


این ماهواره دیدی جهانی از وضعیت این ابرها به دست می دهد


این ابرها در عرض‌های بلند جغرافیایی در طول فصل تابستان در هوای بسیار خشک، سرد (منهای 160 درجه سانتیگراد) و کم فشار شکل می گیرند.


دکتر راسل گفت که سه ابزار ماهواره AIM چشم انداز کاملا تازه ای از ابرها در اختیار دانشمندان گذاشته است.


از تصاویر این ماهواره پیداست که این ابرها بسیار روشن تر از آن هستند که تاکنون تصور می شد. همچنین مشاهدات بی سابقه‌ای از اتفاقات پیش از تشکیل این ابرها انجام شده است: تشکیل کریستال‌های یخی ریز به اندازه 5 تا 8 نانومتر (یک میلیاردم متر).


لازمه تشکیل این ابرها دمای پایین، حضور بخار آب و کمی ذرات غبار خاک است که بخار روی آنها میعان شده و به تشکیل کریستال های یخی منجر شو.


ظاهرا در سال‌های اخیر چیزی در این ترکیب تغییر کرده است.


تیم AIM می گوید مطمئن است که این ماهواره به درک بهتر از عوامل کلیدی در این فرآیند کمک خواهد کرد.

  امتیاز: 0.00