منو
 کاربر Online
693 کاربر online
 : زیست شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  یکشنبه 27 آبان 1386 [16:35 ]
  چسب‌های طبیعی
 

برخی صدف‌های دوکفه‌ای هنگام مدهای بزرگ به کمک چسب محکمی مانع سرگردان شدن خود در موج‌های دریا می‌شوند. این چسب موکوس لزجی است که از مقدار زیادی پروتئین‌های کوتاه زنجیر و درصد کمی کربوهیدارت درست شده است. این چسب یک عامل پروتئینی دارد که باعث درهم تنیدن کربوهیدارت‌ها و پروتئین‌ها می‌شود.
این چسب طبیعی برخلاف بیش تر چسب‌هایی که با از دست دادن آب موجود در ترکیبشان سخت می‌شوند، در شبکه‌ی پروتئینی خود مقدار زیادی آب به دام می‌اندازد و نود درصد چسبندگی خود را از همین آب به دست می‌آورد.
از دیگر ویژگی‌های این چسب این است که پس از فروکش‌کردن مد، چسبندگی خود را از دست می‌دهد و مانع کندوکاو جانور در دریا نمی‌شود. هنوز ساز و کار این چسب موقتی به درستی روشن نیست. اما به نظر می‌رسد عامل پروتئینی که درهم تنیدن پروتئین‌ها و کربوهیدارت‌های سازنده‌ی این چسب را تحریک می‌کند، نقش اصلی را در عملکرد آن دارد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه زیست شناسی 3 ستاره ها ارسال ها: 164   در :  سه شنبه 29 آبان 1386 [01:52 ]
  چسب‌های نجات‌بخش
 

برخی گونه‌های خیار دریایی برای محافظت از خود در برابر شکارچیان با بیرون ریختن رشته‌های چسبنده‌ی ظریفی، آن‌ها را گرفتار می‌کنند. این رشته‌ها که از دو لایه‌ی سلولی بیرونی و درونی تشکیل شده‌اند، پیش از آن که بیرون بریزند، چسبناک نیستند و طول کمی دارند. اما هنگامی که خیار دریایی آن‌ها را بیرون می‌ریزد، لایه‌ی سلولی بیرونی از بین می‌رود و لایه‌ی درونی مانند فنر باز می‌شود و در نتیجه طول رشته‌ها افزایش می یابد. در همین زمان سلول‌های درونی پروتئین‌های نامحلولی ترشح می‌کنند که به هم می‌چسبند و به هر چیزی که با آن‌ها برخورد کند نیز متصل می‌شوند.

  امتیاز: 0.00