منو
 کاربر Online
725 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  دوشنبه 31 اردیبهشت 1386 [06:16 ]
  امواج ماورای صوت
 

امواج ماورای صوت یا اولتراسوند (Ultra sound) ارتعاشی در محیط مادی می باشند که فرکانس آنها بیشتر از 20000 هرتز یعنی فرکانس حد شنوایی انسان است. این امواج فرمی از انرژی هستند که قادرند از نقطه ای به نقطه دیگر انتقال یابند. ماهیت این امواج مکانیکی بوده و از نوع طولی می باشند. به دلیل مکانیکی بودن دارای انرژی جنبشی و پتانسیل می باشند و سرعت این امواج در محیطهای مختالف به جنس محیط ، چگالی محیط ، درجه حرارت محیط ، فشارهای و فاز ماده (جامد ، مایع و گاز) بستگی دارد. و پزشکی ، فرکانس دستگاههای مولد ماورای صوت در تشخیص و درمان در محدوده (1-5 MHz) می باشد، مگر در مواردی مثل چشم پزشکی که تا 20MHz هم کاربرد دارد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 02 خرداد 1386 [09:10 ]
  تولید امواج ماورای صوت
 

گالتون نخستین دانشمندی بود که در تولید این امواج پیش قدم بود و بوسیله سوتکی قادر به تولید این امواج گردید. اما فرکانس حاصله از اصوات برای تشخیص و درمان پزشکی کافی نبود. روش دیگری که این امواج را تولید می کند خاصیت ماگنتواستیریکسون است که باز فرکانس قابلا استفاده برای مصارف پزشکی ندارد و بالاخره، استفاده ار خاصیت پیزوالکتریسیته است که این خاصیت ابتدا در کوارتز کشف شد. ولی بلورهای دیگری مانند تارتارات گالیم و سدیم نیز دارای این خاصیت هستند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  پنج شنبه 03 خرداد 1386 [12:11 ]
  ماگنتواسترایکسیون
 

ماگنتواسترایکسیون (Magneto striction)

این پدیده بدین طریق است که اگر یک میله فرومغناطیس (Ferromag net ique) را تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار دهیم، طول آن تغییر می کند و معمولا این تغییر طول بصورت کوتاه شدن ظاهر می شود. می توان این پدیده را با قرار دادن یک میله آهن یا نیکل در یک بوبین یا سیم پیچ و دیدن انتهای آن با میکروسکوپ مشاهده نمود. اگر دو سیم پیچ در اطراف میله قرار دهیم که از یکی جریان پیوسته و از دیگری جریان متناوب با فرکانس زیاد عبور کند، میله شروع به ارتعاش با همان فرکانس خواهد کرد و امواج صوتی را در محیطی که در آن قرار گرفته است ایجاد خواهد کرد. برای اینکه بازده خوب باشد باید میله وارد رزونانس شود، یعنی فرکانس جریان الکتریکی برابر با فرکانس اختصاصی میله گردد. اما چون نمی توان به طور نامحدود طول میله را کئوتاه کرد، تنها می توان فرکانسهای پایین را با روش ایجاد نمود. (دار عمل 30 تا 40 کیلوهرتز است) و هرگز نتوانسته اند از 175KHz تجاوز کنند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 06 خرداد 1386 [15:35 ]
  پیزوالکتریسیته
 

پیزوالکتریسیته (Piezo electricity)

در نتیجه اعمال فشار روی تیغه بلوری در امتداد محور الکتریکی ، روی دو رویه ، بارهای الکتریکی مساوی با علامت مخالف ایجاد می شوند. اگر یک کششی وارد کنیم این پدیده معکوس می شود. اختلاف پتانسیلی متناسب با فشار ایجاد می شود.
مثلا یک تیغه کوارتز به ضخامت یک سانتیمتر اختلاف پتانسیلی در حدود 3/5 ولت ایجاد می کند، در صورتی که تحت تاثیر یک اتمسفر فشار قرار گیرد.

دستگاه مولد امواج ماورای صوت

این دستگاه از سه بخش اصلی تشکیل شده که به قرار زیر می باشند:

  1. منبع تولید جریان پر فرکانس که در درون یک محفظه قرار گرفته و برای ایجاد امواج بکار می رود.
  2. میز کنترل که عبارت از صفحه ای که کلیدها و وسایل تنظیم و کنترل شدن و زمان و... در روی آن نصب شده است.
  3. منبع ارتعاشات ماورای صوتی که در قسمت انتهای یک دستگاه فلزی به نام پروب (ترانس دیوسر) قرار دارد و بوسیله یک کابل به دستگاه متصل است. در حقیقت این قسمت یک کریستال پیزوالکتریک است که مهمترین قسمت دستگاه می باشد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  سه شنبه 08 خرداد 1386 [14:02 ]
  همه چیز درباره ماورای صوت
 

با سلام
مقالات زیر مطالب جالب و متنوعی را در زمینه ماورای صوت دارند، که بیشتر از حیث اصول و روشها و نیز کاربردهایش در شاخه‌های مختلف امواج ماورای صوت را مورد مطالعه و بررسی قرار داده‌اند.



  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  پنج شنبه 10 خرداد 1386 [11:25 ]
  ترانس دیوسر و انواع آن
 

ترانس دیوسر ابزاری است که تیغه کوارتز بلور دیگری که واجد خاصیت پیزوالکتریسیته است در آن قرار دارد و سر دیگر آن به برق پرفرکانس وصل می کنند و با استفاده از خاصیت پیزوالکتریسیته امواج ورای صوتی تولید می گردند. ترانس دیوسر یا پروژکتور انواع گوناگونی دارد که هر یک موارد کاربرد مخصوص را دارا می باشند:

  • ترانس دیوسر پهن (Flat) بسان صفحه ای می ماند و برای انجام آزمایشهای طولانی مثل مطالعات جنینی کاربرد دارد.

  • ترانس دیوسر گیره ای (Perirascular): که مانند حلقه ای یا گیره ای دور ورید یا شریان را می گیرد و در هنگام جراحی برای اندازه گیری شدت جریان خون نصب می گردد.

  • ترانس دیوسرکاتر مانند (catterter tipped): برای ارسال به داخل رگهای خونی یا مجاری ادراری مثلا برای شکستن سنگ کلیه استفاده می شود.

  • ترانس دیوسر بیرون کشی (Aspiration): دارای سوزن مخصوص بنام بیوپسی است که با استفاده از این وسیله ، موقعیت سوزن مورد نظر را به هنگام ورود در محل ضایعه می توان سونوگرافی (تصویرگیری با استفاده از صوت) کرد.

  • ترانس دیوسر چند کریستالی یا مولتی کریستال: این ترانس دیوسر حداقل 64 کریستال دارد که برای اسکن گیری به هنگام Realtime scanning (تصویر گیری از عضو متحرک) به کار می رود.

  امتیاز: 0.00