منو
 کاربر Online
725 کاربر online
 : ادبی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline معصومه قاسمی 3 ستاره ها ارسال ها: 372   در :  چهارشنبه 01 شهریور 1385 [04:24 ]
  تولد ابوعلی سینا
 

اول شهریور سالروز تولد ابوعلی سینا

روز چهارشنبه اول شهریورماه سالروز تولد `ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا` معروف به ابن سینا پزشک , فیلسوف و دانشمند بزرگ ایرانی است .

وی در سال 370 هجری قمری در دهی به نام خورمیثن در نزدیکی بخارا چشم به جهان گشود.

شرکت در جلسات بحث اسماعیلیان از دوران کودکی‌, به واسطه پدر که از پیروان آنها بود, بوعلی را خیلی زود با مباحث و دانش‌های مختلف زمان خود آشنا کرد.

استعداد وی در فراگیری علوم‌, پدر را بر آن داشت تا به توصیه یکی از استادان وی , بوعلی را به جز تعلیم و دانش اندوزی به کار دیگری مشغول نکند و چنین شد که وی به دلیل نبوغ خود در ابتدای جوانی در علوم مختلف زمان خود از جمله طب مهارت یافت.

تا آنجا که پادشاه بخارا, نوح بن منصور به علت بیماری , وی را به نزد خود خواند و ابن سینا از این راه به کتابخانه عظیم دربار سامانی دست یافت.

بوعلی سینا در شرح حالی که خود نگاشته است درباره منابع آن کتابخانه خود می گوید: هر چه از آنها را که بدان نیاز داشتم‌, خواستم و کتاب‌هایی یافتم که نام آنها به بسیاری از مردم نرسیده بود و من هم پیش از آن ندیده بودم و پس از آن هم ندیدم.

پس این کتاب‌ها را خواندم و از آنها سود برداشتم و اندازه هر مردی را در دانش دریافتم و چون به سن هجده سالگی رسیدم‌, از همه این دانش ها فارغ آمدم.

به این ترتیب بوعلی سینا در علوم مختلف از جمله حکمت‌, منطق و ریاضیات که خود شامل عدد, هندسه‌, نجوم و موسیقی است‌, تسلط یافت.

وی با وجود پرداختن به کار سیاست در دربار منصور پادشاه سامانی و دستیابی مقام وزارت ابوطاهر شمس الدوله دیلمی و نیز درگیر شدن با مشکلا‌ت ناشی از کشمکش امرا که سفرهای متعدد و حبس چند ماهه وی به دست تاج الملک حاکم همدان را درپی داشت , بیش از صدها جلد کتاب و تعداد بسیاری رساله نگاشته که هر یک با توجه به زمان و احوال او به رشته تحریر در آمده است.

بوعلی سینا وقتی در دربار امیر بود و آسایش کافی داشت و دسترسی اش به کتب میسر بود به نوشتن کتاب قانون در پزشکی یا دائره المعارف بزرگ فلسفی خود کتاب شفا مشغول می شد اما در هنگام سفر فقط یادداشت ها و رساله های کوچک می نگاشت‌, در زندان به نظم اشعار می پرداخت یا تاملا‌ت دینی را با اسلوبی که خالی از جمال نباشد, مقید می کرد.

از میان تالیفات ابن سینا, شفا در فلسفه و قانون در پزشکی شهرتی جهانی یافته است.

کتاب شفا در 18 جلد در بخش های علوم و فلسفه یعنی منطق‌, ریاضی ,طبیعیات و الهیات نوشته شده است.

منطق شفا امروز نیز همچنان به عنوان یکی از معتبرترین کتب منطق اسلا‌می مطرح است و طبیعیات و الا‌هیات آن هنوز مورد توجه علا‌قه مندان است.

کتاب قانون نیز که تا قرن ها از مهمترین کتب پزشکی بشمار می رفت شامل مطالبی درباره قوانین کلی طب , داروهای ترکیبی و غیر ترکیبی و امراض مختلف است.

این کتاب در قرن دوازدهم میلا‌دی همراه آغاز نهضت ترجمه به زبانهای لا‌تین ترجمه شد و تا امروز به زبان های انگلیسی , فرانسه و آلمانی نیز برگردانده شده است.

قانون که مجموعه مدونی از کل دانش طبی باستانی و اسلا‌می است به عنوان متن درسی پزشکی در دانشگاههای اروپایی مورد استفاده قرار می گرفت و تا سال 1650 میلا‌دی در کنار آثار جالینوس و موندینو در دانشگاههای لوون و مون پلیه تدریس می شد.

ابن سینا به واسطه عقل منطقی و نظام یافته اش که حتی در طب نیز تلا‌ش داشت مداوا را تا سرحد امکان تابع قواعد ریاضی سازد, تسلط بر فلسفه را کمال برای یک دانشمند می دانست.

تاثیر آرای فلسفی ابن سینا, همچون آموزه‌های طبی او, به جز در قلمرو اسلا‌می‌, در اروپا نیز امری قطعی است.

ابوعلی سینا در سال 428 هجری قمری , زمانی که تنها 58 سال داشت , درحالی رخت از جهان بربست که با ادای دین خود به دانش بشری , نامی به صلا‌بت تمدن ایرانی از خود به جای گذاشت .

  امتیاز: 0.00