منو
 کاربر Online
1344 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 16 خرداد 1385 [13:45 ]
  کبوتران خانگی
 

سلام و تشکر از سایت خوبتان

میخواستم بدونم پیدا کردن لانه کبوترها که شب وروز براشون هیچ فرقی نمی کنه جنبه علمی داره یا غریزی هستش.
اگه ممکنه همین پرسش رو درمورد پرندگانن مهاجر هم دارم. ممنونم

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  پنج شنبه 18 خرداد 1385 [06:10 ]
  مسیریابی پرندگان
 

پرندگان در پرواز نقطه به نقطه از فاصله های بسیار دور و حفظ مسیر خود (در هر حالت آب و هوایی ، از آسمان ابری و تیره گرفته تا آسمان صاف) بوده اند. هر روز محققان بیشتر متقاعد می شوند که پرندگان وسایل چند گانه ای برای مسیر یابی دارند. ظاهرا کبوترها نیز مانند بسیاری از پرندگان مهاجر برای جهت یابی به موقعیت خورشید و ستارگان نگاه می کنند. این امکان نیز وجود دارد که که در مغز آنها کمی ماده مغناطیسی وجد داشته باشد که تغییرات میدان مغناطیسی زمین را آشکار کند و مسیر خود را طبق آن تغییر دهند. این تعیین جهت کلی است و به تنهایی دلیل موجهی برای ناوبری نقطه به نقطه و دقیق کبوتران به حساب نمی آید.

کبوترها راه لانه اشان را صرفا با بینایی قوی نمی یابند. این موضوع در آزمایشهای متخصصان به اثبات رسیده است. در این آزمایشها به چشمان کبوتران عدسی های مات زده شده ولی با این حال آنها به لانه باز می گشتند. برخی محققان بر این باورند که راهنماییهای حس بویایی نقش مهمی در جهت یابی کبوترها دارند و آنها راه خانه شان را بو می کشند و می یابند. یکی از زیست شناسان دانشگاه کورنل به نام مل کرایتر که در آنجا پژوهشهایی بر روی کبوتران خانگی انجام می شود، چند فرضیه تازه و شگفت انگیز در این مورد ارائه کرده است. او می گوید:

کبوتران می توانند نور قطبیده را ببینند و حس کنند و توانایی آنها در کشف مسیر و تشخیص تغییرات در مسیرشان احتمالا به آنها در یافتن جهت کمک می کند. کبوترها همچنین به نور فرابنفش حساسند که احتمالا یک راهنما به حساب می آید. از آنرو که کبوتران می توانند تغییرات بسیار کم و ناچیز فشار هوا را تشخیص دهند (کاهش فشار تا 0.07 mm Hg) می توانند تغییر ارتفاع به میزان 3 متر را احساس کنند. این حساسیت به آنها کمک می کند تا در یک مسیر ثابت و مستقیم پرواز کنند و جبهه های هوای نزدیک شونده و احتمالا جبهه های هوای دور را تشخیص دهند.

عامل دیگر از توانایی در شنیدن صداهای آهسته (تا 0.5 هرتز) ناشی می شود. این صداهای فرو صوت که دارای نواسانی پایین‌تر از آستانه شنوایی انسان هستند و ما آنها را بدون کمک و با گوش غیر مسلح نمی شنویم، توسط منابع گوناگونی مانند رشته کوهها ، امواج اقیانوسها و توفانهای تندری تولید می شوند. امواج صوتی بلند که گاهی صدها کیلومتر را بدون شکسته شدن می پیمایند، احتمالا راهنمایی را برای کبوتران تهیه می کنند که با استفاده از این راهنما به شکلی معجزه آسا راه لانه شان را باز می یابند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 20 آبان 1385 [06:50 ]
  توانایی کبوتران
 

نتایج دو مطالعه جدید نشان می‌دهد مغز کبوترها بسیار پیچیده بوده و این پرندگان از توانایی‌های ذهنی بالایی نظیر حافظه بلند مدت قوی و قدرت تصمیم‌گیری جمعی در شرایط مختلف برخوردارند.

به گزارش سایت اینترنتی لایوساینس ، دورا بیرو محقق دانشگاه آکسفورد و همکارنش در یک مطالعه جدید دستگاه‌های مکان یابی ماهواره‌ای `جی‌پی‌اس` کوچک را به بدن دو کبوتر که در حال پرواز به سوی خانه خود بودند متصل کرده و رفتار آنها را در زمان تصمیم‌گیری‌ها، به طور مثال هنگام انتخاب میان یک مسیر پرواز آشنا و از قبل آزموده شده و یک مسیر ناآشنا که کبوتر دیگر آن را انتخاب کرده، مورد بررسی قرار دادند.

نتایج این بررسی نشان داد زمانی که مسیرهای مورد انتخاب این دو کبوتر برای رسیدن به یک مقصد مشترک تقریبا مشابه یکدیگر باشد، آنها با یکدیگر در زمینه یک مسیر میانی به توافق می‌رسند، اما زمانی که مسیرهای مورد علاقه آنها تفاوت زیادی با یکدیگر داشته باشد، یک کبوتر سرانجام نقش رهبر را بر عهده گرفته و کبوتر دوم نیز مسیر مورد تایید او را طی می‌کند. در همین مطالعه مشخص شد کبوترهایی که به صورت زوج سفر می‌کنند در مقایسه با کبوترهایی که تنهایی مسیرشان را طی می‌کنند، مسیرهای مناسب‌تری را برمی‌گزینند که این امر نشان می‌دهد پرواز جمعی توان جهت‌یابی کبوترها را تقویت می‌کند.

از سوی دیگر جول فگوت محقق موسسه علوم عصب‌شناسی ادراکی مدیترانه و همکارانش در مطالعه‌ای جداگانه حافظه کبوترها را با نمایش تصاویر رنگی برای آنها مورد سنجش قرار دادند و متوجه شدند این پرندگان دارای حافظه بلند مدت قدرتمندی هستند که به آنها امکان می‌دهد تجربیات و اطلاعات فراوانی را در زندگی روزمره به ذهن خود بسپارند.

  امتیاز: 0.00