منو
 صفحه های تصادفی
نقش رهبران قبایل در حکومت صفوی
سرعت متوسط
امتیاز نظامی روس ها در دوره ناصرالدین شاه
کارونکول
بوئینگ757
پایه دوربین تلویزیونی
تنه زدن در فوتبال
تاریخ
الب ارسلان سلجوقی
تاریخچه صنایع داروسازی جهان
 کاربر Online
708 کاربر online
 : خلاقیت
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline پویا نجفی زنجانی ارسال ها: 194   در :  دوشنبه 07 فروردین 1385 [17:49 ]
  Voltage Comparator یا مقایسه کننده ی ولتاژ
 

Voltage Comparator


مقایسه کننده ی ولتاژ


تصویر


این آزمایش توسط OP-AMP یا همان تقویت کننده عملیاتی انجام خواهیم داد . مدل هایی که برای کار ما مناسب هستند ، 1458 و یا 353 هستند . این مدل ها هرکدام شامل دو OP-AMP مجزا هستند که هر کدام به صورت مستقل قابل دسترسی هستند . من پیشنهاد می کنم برای آزمایش با OP-AMP از مدل هایی استفاده کنید که دو تایی هستند مثل نمونه های بالا چون هم حجم کمی از مدار شما را اشغال می کنند و هم حجم کمی از فضای آزمایشگاه شما ..!

تصویر


شماتیک مدار :


تصویر


شرح :

وظیفه مدار مقایسه گر ، مقایسه بین دو ولتاژ الکتریکی است ( که به دو ورودی (+) یا همان NONINVERTING و (-) ویا INVERTING ) و مشخص می کند کدام یک بزرگ تر است . نتیجه این مقایسه توسط پینی به نام OUTPUT مشخص می شود .

مهم :

اگر خروجی مدار OP-AMP به سمت ولتاژ مثبت میل کند ( ولتاژی که به پایه VCC اعمال شده ) این به آن معنا است که ولتاژ پایه (+) یا همان NONINVERTING بیشتره و یا مثبت تر است از ولتاژ پایه (-) ویا INVERTING . تمام مقایسه ها و نسبت دادن های ولتاژ نسبت به زمین است . مثلا 18+ ولت یعنی 18 ولت بیشتر از زمین و 12- یعنی 12 ولت کمتر از زمین ). اگر ولتاژ خروجی OP-AMP نزدیک ولتاژ قطب منفی باطری بشه (GND) ( یعنی اگر یک باطری 12 ولتی به تغذیه OP-AMP وصل کرده باشیم ولتاژ VCC 12 ولت است و ولتاژ GND برابر 0 ولت است این معنیش اینه که ولتاژ اعمال شده به پایه (-) ویا INVERTING بیشتر از ولتاژ اعمال شده به پایه (+) یا همان NONINVERTING است

به عنوان مثال شما می توانید دوتا پتانسیومتر را ( که دوسر ثابت آن را به +و- تغذیه وصل کردید و سر خروجی را در دست دارید ) به عنوان منبع ولتاژ متغییر به OP-AMP وصل کنید و وضعییت خروجی OP-AMP را توسط
یک LED به صورت بصری ببینید . اگر ولتاژ خروجی هر یک از پتانسیومتر ها بیشتر از دیگری باشد وضعیت LED متفاوت خواهد بود .

تصویر


برای این که دید خیلی بهتری نسبت به این مدار پیدا کنید شما می بایست دو تا ولت متر را به دو ورودی OP-AMP متصل کنید در این صورت دیگر اعداد هستند که با هم مقایسه می شوند ( نسبت به زمین ) و وضعییت خروجی را توسط آن LED می بینید .

تصویر


مدار های مقایسه کننده در محدوده بسیاو وسیعی در اندازه گیری کمییت های فیزیکی مورد استفاده هستند . منتها در این تکنیک باید به وسیله ای ( توسط انواع سنسور ها .... ) کمیت ها فیزیکی را به ولتاژ وابسته به آن تبدیل کنیم .

کاتالوگ LM1458 را می توانید از زیر دریافت کنید :



پویا نجفی زنجانی


NAJAFI_Z@ROSHD.IR


  امتیاز: 0.60     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline پویا نجفی زنجانی ارسال ها: 194   در :  دوشنبه 07 فروردین 1385 [18:02 ]
  Wind Speed Alarm یا هشدار دهنده سرعت باد
 

Wind Speed Alarm


هشدار دهنده سرعت باد



شما به راحتی با تحلیل و بررسی مدار بالا می توانید سیستم های مختلف را طراحی کنید ...

در اینجا می خواهیم اگر سرعت باد از حدی تجاوز کرد مدار به طریقی ما را مطلع کند ...

همان طوری که گفتم ما قبل از این کار باید کمییت های فیزیکی را به ولتاژ تبدیل کنیم ... ( پس به فکر سنسور مناسب باشید ... البته در این مورد بهتر است از واژه ترانسدیوسر استفاده کنم به معنای مبدل .)

خوب برای این کار از یک آرمیچر ساده استفاده می کنیم ... اگر آرمیچر را برعکس مورد استفاده قرار بدهیم مثل یک ژنراتور یا یک دینام عمل می کند ...

حالا موضوع جالب اینه که ولتاژ و جریان خروجی تا ناحیه ای خاص ( ناحیه ای که از آن با نام هیسترزیس یاد می کنن ) رابطه مستقیم با سرعت گردش شفت آن دارد . حال اگر یک پروانه مثل این به آرمیچرمون وصل کنیم می تواند سرعت باد را با رابطه ای برای ما به ولتاژ تبدیل کند ..

تصویر


تصویر


خوب حالا از مدار زیر استفاده می کنیم ..

تصویر


خوب ژنراتو ما با گردش هر چه بیشتر ولتاژ بیشتری برای ما تولید می کند ... توسط پتانسیومتری که در ایجا مشاهده می کنید می تواند آستانه ی تغییر وضعییت را تعیین کنیم ... حال اگر موتور ما کمی بیشتر بچرخد و ولتاژ خروجی اش از حد آستانه تجاوز کند LED روشن می شود ... می توان جای LED از سوییچ و هشدار دهنده نیز استفاده کرد .

دانش بررسی این سیستم پیش ضمینه ساخت چنین ابزاری است که به صورت تجاری بفروش می رسد .

تصویر


پویا نجفی زنجانی


NAJAFI_Z@ROSHD.IR


  امتیاز: 0.40     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 08 فروردین 1385 [05:42 ]
  مدار های خوبی هستند
 

مدار بسیار خوبی برای دانش آموزان است و با آن میتوانند کم کم وارد دانش الکترونیک بشوند و با پنکه ای که مقابل دستگاه آقای پویا میگذارند خطی بودن و میزان سرعت را در رابطه با ولتاژ خروجی تحقیق کنند . برای کسانی هم که کمی آنرا میخواهند زرق و برق دار تر بکنند میتوانند از تعدادی دایود زنر و LED بارگراف استفاده کنند تا هر چه سرعت باد اضافه میشود LED ها یکی پس از دیگری روشن شوند و هر چه تعداد LED های روشن بیشتر باشد بمعنی سرعت بیشتر باد خواهد بود البته باید از ترانزیستور هم برای هر ال ای دی استفاده کنید تا مدار درایو کننده داشته باشد . اینها همه ایده بود برای ادامه بحث ها باید دانش آموزان و علاقمندان وارد بحث ها بشوند تا انگیزه ای برای ادامه آنها باشد .


@#20:::[http://www.armory.com/~rstevew/Public/BarGraphCcts/VUbargraph_OA

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دارا ارسال ها: 140   در :  سه شنبه 08 فروردین 1385 [05:42 ]
  مدار های خوب آموزشی
 

دارا

مدار های بالا مطالب آموزشی خیلی خوبی برای علاقمندان به الکترونیک است و آقای پویا خیلی کوشش کرده اند تا کار شما علاقمندان را راحت کنند مجموعه خوب و جالبی دارد میشود و امیدواریم که در سایر نقاط ایران هم از این کار ها ایده بگیرند و هر استانی در زمینه ای کم کم تخصص پیدا بکند . به امید آن روز و رشد جوانان ایرانی در علوم . با تشکر و قدر دانی از کار همه دوستان در همه انجمن ها .

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline پویا نجفی زنجانی ارسال ها: 194   در :  سه شنبه 08 فروردین 1385 [11:18 ]
  LUX METER یا روشنایی سنج
 

LUX METER


روشنایی سنج


شما اگر نیاز به ساخت یک کنترل کننده ی نوری و یا LUX METER و یا روشنایی سنج داشته باشید به بلوک های زیر نیاز دارید:

1 - سنسور نوری مناسب
2- مقایسه کننده
3- بافر سوئیچ
4- مانیتورینگ

در قسمت سنسور فکر می کنم کار شما برای نور مرئی باشد پس فتوسل ( LDR ) بهترین انتخابه .

تصویر


فتوسل نوعی مقاومت است که مقدارش با نور تابیده شده به آن در رابطه است . هر چه نور بیشتر به آن بتابد مقاومت آن کمتر می شود و برعکس .برای این که این مقدار قابل مقایسه شود باید تغییرات اهمی به تغییرات ولتاژ تبدیل شود با مدار ساده ای می توانید این کار را بکنید و سپس خروجی آن را به هر نوع مقایسه کننده یا A/ D متصل کنید .


تصویر



اختلاف پتانسیل بین دو نقطه ی و - که ولتاژ باطری یا منبع تغذیه شما است Vin می گوییم
R1 مقاومت ثابت می باشد که مقدارش از رابطه ی زیر قابل محاسبه است R2 فتوسل می باشد که با حد اکثر نور min یا max مقدار خود را پیدار می کند که بستگی به نوع و جنس آن دارد . ( بهتر است برای شروع به کار مقاومت R1 را برابر max مقدار R2 در نظر گرفته شود )
نقطه ی تقاطع که با OUTPUT مشخص شده را می توانید به هر نوع مقایسه کننده یا A D متصل کنید .

OUTPUT = R2 /(R1 R2) * Vin


متغییر OUTPUT از جنس ولتاژ است . می توانید نقطه ی تقاطع را به یک ولت متر متصل کنید و تغییرات نور را با ضریبی به صورت ولتاژ مشاهده کنید . برای کالیبره کردن سنسور خودتان به یک لوکس متر نیاز دارید بعد با استفاده از آن ولتاژ خروجی سنسور خودتون را در صفر لوکس و یک لوکس مشاهده کنید و این آزمایش را برای بالا بردن دقت اندازه گیری با چند مقدار دیگر مشاهده کنید و می توانید با یک تناسب ساده ضریب اطمینان خوبی برای تبدیل ولتاژ به واحد لوکس بدست آورید .
البته اگر لوکس متر نداشتید می توانید در تاریکی مطلق LUX 0 فرض شود و نور یک شمع در اطاق تاریک در فاصله ی100 سانتی ( برای یک متر مربع از سطح )LUX 1 فرض کنید .

بعد با استفاده از ضرایب بدست آمده می توانید هر نوع مقایسه کننده ای را به صورت اصولی کالیبره کنید و اطلاعات خودتون را مانیتور کنید .

حال اگر بخواهید که سیستمی طراحی کنید که در صورتی که روشنایی محیط از حدی بیشتر شد هشدار دهد و یا یک عکس العمل از خودش نشان دهد طبق زیر عمل می کنیم :

تصویر


حد آستانه توسط پتانسیومتر تنظیم می شود که از این تنظیم با عنوان SET-POINT یاد می شود .

دانش بررسی این سیستم پیش ضمینه ساخت چنین ابزاری است که به صورت تجاری بفروش می رسد .

تصویر


خوب حالا نظرتان در باره این چیه ؟ فکر می کنید چه کاربردهایی می توان برای آن در نظر گرفت ؟

تصویر


پویا نجفی زنجانی


NAJAFI_Z@ROSHD.IR


  امتیاز: 0.20     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline پویا نجفی زنجانی ارسال ها: 194   در :  پنج شنبه 10 فروردین 1385 [21:54 ]
  LM35 سنسور دمای سانتی گراد با دقت بالا
 

Precision Centigrade Temperature Sensors


سنسور دمای سانتی گراد با دقت بالا


تصویر


سنسور LM35 یکی از بهترین سنسور های دما است . که به راحتی قابل راه اندازی است و ارزان و قابل دسترس و از همه مهم تر این که عملکرد آن کاملا خطی است .

طریقه راه اندازی آن برای رنج های مختلف دمایی :

تصویر


تصویر


مشخصات آن به شرح زیر است ...

1- کالیبره شده در صفر سلسیوس ( سانتی گراد )
2- اضافه شدن 10 میلی ولت در ولتاژ خروجی به ازای هر درجه سانتی گراد
3- تضمین می کند که تنها 0.5 درجه سانتی گراد در 25 درجه خطا داشته باشد .
4-قابلییت اندازه گیری دما از 55- تا 150 درجه سانتی گراد .
5-ولتاژ کاری از 4 تا 30 ولت
6-جریان مصرفی مدارهای داخلی 60 میکرو آمپر
7-تولید حرارت بسیار ناچیز در مدار های داخلی هنگام روشن بودن . کمتر از 0.08 سانتی گراد در دمای معمولی هوا

این سنسور بسیار پرکاربرد در صنعت است و کار با آن هم بسیار مطمئن و همچنین ساده است .

کاملا با مدار های میکرو کنترلری هماهنگ است و همچنین خروجی آن امپدانس پایینی دارد .
از آن می توان در ساخت انواع دما سنج دیجیتال و ترموکوبل استفاده کرد .... در این ابزار ها از این سنسور استفاده شده ...

تصویر


تصویر


حال با توجه به این که در بخش قبلی طریقه کار با OP-AMP را در حالت مقایسه کننده یاد گرفتید ...

می خواهیم مداری طراحی کنیم که اگر دمای محیط از حدی تجاوز کرد سیستم به طریقی ما را مطلع کند ... از مدار زیر استفاده می کنیم ...

تصویر



خوب پتانسیو متری که گفتم در اینجا بهش SET-POINT می گیم و نکته کلیدی مدار ماست ...
من می خوام به عنوان مثال ترموستات ما ، روی 60 درجه سانتی گراد یک هشتاری به ما بده ( یا یک خنک کننده را روشن کنه ) ...

همون طوری که گفتم سنسور ما به ازای هر درجه سانتی گراد 10 میلی ولت خروجی به ما میده ... پس برای 60 درجه 600 میلی ولت خروجی خواهیم داشت ...

10 میلی ولت * دمای مورد نظر = SET-POINT


کافی است که پتانسیومتر SET-POINT را توسط یک ولت متر روی 600 میلی ولت تنظیم کنیم ... مدار تنظیم شده ... حال اگر دمای سنسور از 60 درجه بیشتر شود LED روشن می شود و بار سرد شدن سنسور دوباره LED خاموش می شود .

البته برای بهترین نتیجه مطلوبه که توسط یک دما سنج حساس و دقیق عملکرد مدار را کالیبره کنید ... اما نتیجه محاسبه شما 98 درصد درست عمل می کند چون سنسور خطی است .

کاتالوگ آن را از زیر دریافت کنید :



پویا نجفی زنجانی


NAJAFI_Z@ROSHD.IR


  امتیاز: 0.60     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline جواد حمزه ارسال ها: 275   در :  دوشنبه 14 فروردین 1385 [06:45 ]
  آپ امپ
 

با سلام
و تشکر از آقای نجفی،هر آنچه را که در مورد آپ امپ ها می خواهید بدانید را در لینک زیر و به صورت فلش مشاهده کنید.

http://www.eas.asu.edu/~holbert/ece201/opamp.html

  امتیاز: 0.00