نخود «داروئی»




کلیات گیاه شناسی


img/daneshnameh_up/8/8c/nokhod.jpg


نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود 30 سانتیمتر می رسد .

ساقه این گیاهپ پوشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچک و دندانه دار می باشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار درد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک ،‌متورم و نوک تیز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد .

نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پرمصرف است.

ترکیبات شیمیایی:


در صد گرم نخود موادزیر موجود است :
آب 10 گرم
پروتئین 20 گرم
نشاسته155 گرم
کلسیم150 میلی گرم
فسفر35 میلی گرم
آهن7 میلی گرم
سدیم25 میلی گرم
پتاسیم780 میلی گرم
ویتامین آ50 واحد
ویتامین ب 1 0/3 واحد
ویتامین ب 2 0/15واحد
ویتامین ب 32 میلی گرم
مواد روغنی5 گرم


نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ارسنیک ، اسید اگزالیک ، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بر ، لیتیوم و مس است . ضمنا دارای موادی مانند لسیتین ، گالاکتان ، ساکاروز ،‌دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد.

خواص داروئی:


نخود بعلت درا بودن اسید های آمینه مختلف ،‌ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است .

نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که درد نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .

  1. نخود کمی ملین است.
  2. نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
  3. نخود کرم کش است .
  4. برای برطرف کردن درد سینه وریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
  5. روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید .
  6. روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
  7. روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
  8. روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است .
  9. افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
  10. نخود را می توان برای دفع رسوبات ادراری و درمان زردی بکار برد.
  11. نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
  12. نخود را بصورت در دارو روی رخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد.
یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران آن را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.

طرز استفاده:طرز تهیه هموس بقرار زیر است :

حدود 300 گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم کره کنجد و یک چهارم سیر له شده و جعفری و نمک و مقداری هم روغن زیتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملامخلوط شود .

هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه می روند .

مضرات : مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .



تعداد بازدید ها: 48633