تیره فلفل


مقدمه

تیره فلفل به راسته فلفل یا پی‌پرال تعلق دارد. در گیاهان این راسته گل فاقد پوشش ولی نرماده و در سنبله‌های ساده مجتمع هستند. در همه این گیاهان تخمدان سه برچه‌ای ، با یک تخمک منحصر به فرد ، راست و ایستاده است. میوه سته ، تک دانه و دانه دارای آلبومن فراوان است. این راسته شامل تیره پی‌پراسه یا فلفل و دو تیره کوچک به نامهای سوروراسه و کلورانتاسه است که این سه تیره از هم بسیار دور هستند و هیچ رابطه و پیوند واقعی باهم ندارند.


تصویر



بطور کلی راسته فلفل به علت داشتن گلهای برهنه ، فاقد پوشش و مجتمع در سنبله‌های ساده و همچنین تخمک مستقیم جزء گروه کهن هستند و در عین حال چون دارای گلهای نر و ماده و تخمدان سه برچه‌ای با یک تخمک راست و ایستاده هستند به تیره علف هفت بند نزدیک هستند.

مشخصات تیره فلفل

غالبا گیاهانی علفی ، پیچان با برگهای متناوب و کامل هستند. گل دارای 6 پرچم در دو حلقه سه تایی و سه برچه‌ای است. تخمدان تک خانه با یک تخمک راست و ایستاده است. تعداد قطعات گل در گونه‌های مختلف این تیره غالبا دستخوش تغییر و تقلیل محسوس شده است. میوه به شکل سته ، دانه شامل پریسپرم فراوان ، آلبومن تحلیل یافته و دستگاه ترشحی شامل یاخته‌های محتوی اسانس هستند.

تیره فلفل دارای 1300 گونه است که در 10 جنس قرار دارند و در بین آنها جنس پی پر 700 گونه و پی پرومیا 400 گونه دارد. هیچ یک از گونه‌های تیره فلفل در ایران نمی‌روید و در گل فروشیها برخی از گونه‌های په پرومیا را به عنوان زینت و زیبایی برگ و دایم سبز بودن آنها می‌فروشند.



تصویر

جنس فلفل

برای مطالعه این جنس به شرح گونه فلفل سیاه اشاره می‌کنیم. فلفل سیاه گیاه پیچانی است که در تمام مناطق حاره و استوایی کاشته می‌شود و توسط ریشه‌های نابجا از تکیه گاهها بالا می‌رود. برگها متناوب ، دمبرگدار با گوشوارک بی‌دوام بین دمبرگی و پهنکی قلبی شکل با رگبرگهای مشخص و منشعب شانه‌ای است که در سطح پشتی کاملا مشخص و برجسته است.

گل آذینها به شکل سنبله‌های دم گربه‌ای ، انتهایی یا در بغل ودر کنار نخستین برگ ظاهر می‌شوند. گلها نر ماده ، فاقد گلپوش و در کنار برگه مادر ظاهر می‌شوند. نافه دارای دو پرچم با میله‌ای کوتاه و مادگی شامل سه برچه و تخمدان تک خانه‌ای است. میوه سته ، تک دانه و دانه به علت داشتن آلبومنی مضاعف که در آن آلبومن تحلیل یافته و پریسپرمی ناشی از تراکم نوسل حجیم باقی مانده است مشخص می‌باشد. جنین دانه کوچک و در بالای آلبومن قرار دارد. میوه فلفل بسیار خوشبو و معطر یا آروماتیک است.



تصویر

گیاهان مهم تیره و اهمیت اقتصادی و کاربرد آنها

عده زیادی از گیاهان این تیره بخصوص جنس فلفل ، به علت داشتن اسانس مصرف ادویه‌ای دارند. از طرف دیگر خوشبو و از محرکهای قوی محسوب می‌شوند. مثلا در خاور دور از مخلوط پودر برگ پی پر بتل با مغز آرک نوعی پودر تند جویدنی تهیه می‌کنند. از میوه فلفل سیا پودر فلفل معمولی و تجارتی به نام فلفل سیاه تهیه می‌کنند و چنانچه پوسته میوه کنده شود، در این صورت فلفل مزبور را فلفل سفید می‌گویند.

از گونه‌های دیگر فلفل که مورد استفاده قرار می‌گیرند یکی فلفل طبی یا پی پر افی سیناروم و دیگری پی پر کوبه با است که از آن کبابه چینی تهیه می‌شود. پی پر انگوستی فولیوم خاصیت ضدعفونی کننده بسیار قوی دارد. از پی پر مه تیستیکوم که به آن فلفل بحری نیز می‌گویند در بیهوشی و بی‌حس کردن و همچنین به عنوان مسکن استفاده می‌کنند.

مباحث مرتبط با عنوان


تعداد بازدید ها: 21606