آب سخت و مشکل سفیدک زدن





تصویر
نقشه سختی آب. هرچه رنگ تیره‌تر شود، آب سختتر می شود.

تئوری آزمایش

آبهای زیرزمینی و آب رودخانه‌ها و نهر‌ها و منابع دیگر آب ، محلولهایی از حل شونده‌ها و حلال‌ها هستند. حتی خالص‌ترین آب در طبیعت هم شامل مقداری مواد محلول است. شما در این پروژه عامل مؤثر بر سختی آب و تأثیرات آن بر محیط را مشاهده و شناسایی می‌کنید.

هدف آزمایش

آزمایش سختی آب و مشاهده سفیدک زدن

مواد لازم

  • یک قاشق غذا خوری آب مقطر
  • یک شیشه غذای بچه با در پوش
  • قطره چکان
  • خط کش
  • 1/4 قاشق غذا خوری نمک طعام
  • قاشق
  • مایع ظرفشویی

روش کار

  1. با مخلوط کردن آب مقطر با نمک در درون ظرف شیشه‌ای ، یک نمونه آب سخت فراهم کنید.
  2. با قطره چکان ، یک قطره مایع ظرفشویی به این محلول اضافه کنید.
  3. درب ظرف را ببندید.
  4. به مدت 30 ثانیه ظرف را به‌شدت تکان دهید.
  5. بگذارید 15 ثانیه محلول ساکن باشد.
  6. ارتفاع کف‌هایی را که روی سطح آب تولید شده است، اندازه بگیرید.
  7. وجود کف را توضیح دهید.

نتیجه آزمایش

کف صابون ، روی سطح آب تشکیل می‌شود.

توجه کنید که ارتفاع کف ها به شکل ظرفی که استفاده می‌کنید، بستگی دارد.

تصویر

علت چیست؟

سختی آب ، معیاری از میزان وجود نمک‌های کلسیم ، منیزیم و آهن حل شده در آب است. این کاتیونها (ذرات با بار مثبت) از کف کردن صابون جلوگیری می‌کنند. این ذرات با آنیونهای (ذرات با بار منفی) اسید چرب موجود در صابون ترکیب شده ، یک شکل نامحلول در آب ایجاد می‌کنند.

اسم متداول سولفات منیزیم ، نمک اسپوم است. منیزیم موجود در این ماده شیمیایی با اسید چرب موجود در مایع ظرفشویی ترکیب شده ، به همین سبب صابون دلمه نمی‌شود و کف نمی‌کند. در محلول‌هایی که غلظت کلسیم ، منیزیم و آهن در آب زیاد است، رسوبی در اطراف ظرف تشکیل شده ، ته‌نشین می‌شود. وجود مواد معدنی در آب سخت از کارایی صابون می‌کاهد.

قسمت زیادی از صابونی که باید صرف عمل تمیز کردن شود، با این مواد معدنی ترکیب شده ، نمک‌های نامحلول را تولید می‌کند که دلمه صابون یا تفاله صابون ‌نامیده شده ، در اصطلاح به آن ، سفیدک زدن می‌گویند. این دلمه صابون در حین حمام کردن به پوست بدن و یا در حین شستشوی لباس‌ها به سطح لباس می‌چسبد و سطح پوست و پارچه را سخت و کبره‌ای شکل می‌سازد.

همچنین ببینید

منبع

فعالیتهای لذت بخش شیمی

تعداد بازدید ها: 22852