V{maketoc}
!کلیات گیاه شناسی
{picture file=img/daneshnameh_up/nokhod.jpg}
|
نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود 30 سانتیمتر می رسد .
ساقه این گیاهپ پوشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچک و دندانه دار می باشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار درد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک ،متورم و نوک تیز بطول 2 تا 3 سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد .
نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا وپر مصرف است.
!ترکیبات شیمیایی:
در صد گرم نخود موادزیر موجود است :
||آب| 10 گرم
پروتئین| 20 گرم
نشاسته|155 گرم
کلسیم|150 میلی گرم
فسفر|35 میلی گرم
آهن|7 میلی گرم
سدیم|25 میلی گرم
پتاسیم|780 میلی گرم
ویتامین آ|50 واحد
ویتامین ب 1 | 0/3 واحد
ویتامین ب 2 | 0/15واحد
ویتامین ب 3|2 میلی گرم
مواد روغنی|5 گرم||
نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ((ارسنیک)) ، ((اسید اگزالیک)) ، ((اسید استیک)) و ((اسید مالیک)) و املاح کمیابی نظیر بر ، ((لیتیوم)) و ((مس)) است . ضمنا دارای موادی مانند ((لسیتین)) ، ((گالاکتان ))، ((ساکاروز)) ،((دکستروز)) و ((سلولز)) در نخود وجود دارد.
!خواص داروئی:
نخود بعلت درا بودن اسید های آمینه مختلف ،((ویتامین)) ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است .
نخود از نظر طب قدیم ((ایران)) گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که درد نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
#نخود کمی ملین است
#نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
#نخود کرم کش است
#برای برطرف کردن درد سینه وریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
#روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید
#روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
#روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
#روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است .
#افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند.
#نخود را می توان برای دفع رسوبات ادراری و درمان زردی بکار برد.
#نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است.
#نخود را بصورت در دارو روی رخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد. #یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران آن را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود.
طرز استفاده:
طرز تهیه هموس بقرار زیر است :
حدود 300گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر 100 گرم کره کنجد و یک چهارم سیر له شده و جعفری و نمک و مقدری هم روغن زیتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملامخلوط شود .
هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه می روند .
!مضرات :
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .