منو
 کاربر Online
477 کاربر online
تاریخچه ی: فنل

تفاوت با نگارش: 3

Lines: 1-34Lines: 1-34
-__فنل (Phenol)__ +

||
__فنل__ ( __Phenol__ ) ترکیبی است که از جایگزینی ((هیدروژن)) یک ((هیدروکربنهای آروماتیک|هسته آروماتیک)) با گروه __هیدروکسیل__ ( __OH__ ) ایجاد می‌شود. از این لحاظ از نظر ساختمان شیمیایی ، فنل یک __الکل نوع سوم__ مخصوص می‌باشد.||


{picture=2ph.gif}
 !اطلاعات اولیه !اطلاعات اولیه
-فنل اکثرا بنام ((اسید کاربولیک)) نامیده می‌شود چون خاصیت اسیدی ضعیفی دارد. فنل به شکل ((کیستال سونی|کریستالهای سوزنی)) شکل بهم پیچیده یا جدا از هم ، یا توده کریستالی بیرنگ یا کمی صورتی و با بوی مخصوص وجود دارد. ((آب)) به نسبت 10 درصد در فنل حل می‌شود. فنل پایدارترین جسم از دسته فنل‌هاست. در اثر هوا کمی اکسیده می‌شود بوسیله حرارت می‌تواند ((استرلیزه کردن|استرلیزه)) شود. /> />فنل یکی از قدیمی‌ترین ((آنتی سپتیک|آنتی سپتیک‌ها)) است که در سال 1867 در جراحی وارد شد. اثر فنل روی ((نسوج)) سمی است و فنل خالص روی پوست اثر خورنده داشته، بسیاری نسوج را ضایع می‌کند.
عریف فنل
فنل ترکیبی
است که از جایگزین ((هیدروژن)) یک ((هیدروکربونهای آروماتیک|هسته آروماتیک)) با گرده ((هیدروکسیل)) ( OH ) ایجاد می‌شود. از این لحاظ از نظر ساختمان شیمیایی فنل یک ((الکل نوع سوم)) مخصوص می‌باشد. />!تفاوت فنل با ((الکل نوع سوم))
گر چه فنل‌ها از یک نظر می‌توانند به عنوان الکل‌های نوع سوم فرض شوند آنها با الکلها این تفاوت را دارند که بطور ضعیف اسیدی هستند.
+فنل ، اکثرا بنام __اسید کاربولیک__ نامیده می‌شود، چون خاصیت اسیدی ضعیفی دارد. فنل به شکل ((لو|کریستالهای سوزنی)) شکل بهم پیچیده یا جدا از هم ، یا توده کریستالی بیرنگ یا کمی صورتی و با بوی مخصوص وجود دارد. ((آب)) به نسبت 10 درصد در فنل ((قابلیت انحلال مواد|حل)) می‌شود. فنل پایدارترین جسم از دسته فنل‌هاست. در اثر هوا کمی اکسیده می‌شود بوسیله حرارت می‌تواند استرلیزه شود.

فنل یکی از قدیمی‌ترین __آنتی سپتیک‌ها__ است که در سال 1867 در جراحی وارد شد. اثر فنل روی ((نسوج)) سمی است و فنل خالص روی پوست اثر خورنده داشته، بسیاری نسوج را ضایع می‌کند.
!تفاوت فنل با الکل نوع سوم
گرچه فنل‌ها از یک نظر می‌توانند بعنوان الکل‌های نوع سوم فرض شوند، آنها با ((الکل|الکلها)) این تفاوت را دارند که بطور ضعیف ، اسیدی هستند.
 !خصوصیات فنل !خصوصیات فنل
-*__((قدرت اسیدی)) فنل:__
یک خاصیت اسیدی بعلت وجود اوربیتال n ، مربوط به ((حلقه بنزن)) است قدرت اسیدی فنل‌ها بوسیله جانشین‌های جاذب یا دافع الکترون تغییر می‌کند. از طرف دیگر ، وارد شدن گروههای جاذب الکترون ، مانند گروههای نیترو بسته به تعداد آنها موجب افزایش قدرت اسیدی فنل می‌شود.


*__حلالیت فنل در آب:__
مطابق قانون عمومی با افزوده شدن تعداد گروه هیدروکسیل در یک ترکیب میزان حلالیت آن در آب افزایش پیدا می‌کند ولی در مورد فنل چند ظرفیتی صادق نیست.


*__رنگ فنل:__
بسیاری از فنل‌ها بصورت محلولهای خیلی رقیق در آب یا الکل بوسیله ((میکرورفریک)) ایجاد رنگهای مشخص می‌نمایند گاهی برای ایجاد رنگ محلول غلیظ الکلی فنل لازم است. این رنگها بر حسب نوع فنل در تعداد گروه‌های هیدروکسی و محل قرار گرفتن آنها متفاوت است. برای مثال فنل بنفش ، ((گایاکول)) آبی تا سبز و …


*__پایداری فنل:__
فنل‌ها در مقابل حمله ((اکسیژن)) هوا و عوامل اکسید آن ، مانند میکرورفریک و ((اسید کرومیک)) حساس هستند، گروههای جاذب ((الکترون)) مانند cl ، NO2 و غیره پایداری فنلها را افزایش می‌دهد در حالیکه گروههای الکترون دهنده موجب کاهش پایداری آنها در مقابل ((واکنش اکسید شدن|اکسید شدن)) بوسیله هوا و غیره می‌شود.
!خصوصیات فیزیولژیکی
PH محیط که ترکیبات قبلی در آ
ن آزمایش می‌شوند یا مورد استعمال قرار می‌گیرند می‌تواند تا حد زیادی قدرت اثر آنها را تغییر دهد. بنابراین PH کمتر می‌تواند قدرت اثر فنلهای اسیدی‌تر را از طریق جلوگیری از ((یونیزاسیون)) آنها افزایش دهد. علت این مطلب این است که نوع خنثی ، بیشتر محلول در ((چربی)) بوده و می‌تواند سریعتر از نوع یونیزه که کمتر محلول در چربی است در ((غشای سلول)) میکربی نفوذ کند. در مورد فنل‌هایی که کمتر اسیدی هستند این موضوع صدق نمی‌کند. فعالیت بیولژیکی ( ر بعضی حالات اثرات سمی ) فنل‌ها کم و بیش می‌توند تحت نفوذ مستقیم تغییرات PH محیط باشد که میزان دسیوسیه شدن فنل ار تعین کند.
+!!قدرت اسیدی فنل />یک خاصیت اسیدی بعلت وجود ((اوربیتال اتمی|اوربیتال)) n ، مربوط به ((حلقه بنزن)) است. قدرت اسیدی فنل‌ها بوسیله جانشین‌های جاذب یا دافع ((الکترون)) تغییر می‌کند. از طرف دیگر ، وارد شدن گروههای جاذب الکترون ، مانند گروههای نیترو بسته به تعداد آنها موجب افزایش قدرت اسیدی فنل می‌شود.
!!حلالیت فنل در آب />مطابق قانون عمومی با افزوده شدن تعداد گروه هیدروکسیل در یک ترکیب میزان حلالیت آن در آب افزایش پیدا می‌کند، ولی در مورد فنل چند ظرفیتی صادق نیست.
!!رنگ فنل />بسیاری از فنل‌ها بصورت محلولهای خیلی رقیق در آب یا الکل بوسیله میکرورفریک ایجاد رنگهای مشخص می‌نمایند. گاهی برای ایجاد ((رنگ)) ، محلول غلیظ الکلی فنل لازم است. این رنگها بر حسب نوع فنل در تعداد گروه‌های هیدروکسی و محل قرار گرفتن آنها متفاوت است. برای مثال ، فنل بنفش ، گایاکول آبی یا سبز و …
!!پایداری فنل />فنل‌ها در مقابل حمله ((اکسیژن)) هوا و عوامل اکسید آن ، مانند میکرورفریک و اسید کرومیک حساس هستند. گروههای جاذب ((الکترون)) مانند Cl ، NO2 و غیره پایداری فنلها را افزایش می‌دهد، در حالیکه گروههای الکتروندهنده موجب کاهش پایداری آنها در مقابل ((اکسیداسیون-احیا|اکسید شدن)) بوسیله هوا و یره می‌شود.
-تقریبا تمام ((ترکیبات نلی)) تا حدی از خود فعالیت ضد میکروبی نشان می‌دهند و این فعالیت خیلی اختصاصی نیست در بعضی حالات ترکیبات فنلی ممکن است به منظور ایجاد بعضی اثرات تکاملی با ((DNA)) تداخل حاصل نماید. فعالیت ضد میکربی فنل‌ها ممکن است در نتیجه زیان وارد شدن به ساختمان و تغییر مکانیسم نفوذ پذیری ((میکرو اورگانیسم)) ، ((لیزوزومها)) و دیوار ((سلول)) باشد. گر چه این نوع فعالیت مخصوص بعضی ((آنتی بیوتیک|آنتی بیوتیکها)) است اثرات عمومی ضد میکروبی بسیاری فنل‌ها با رقیق نمودن با آب غیر قابل برگشت است. بعلاوه باکتریها در مقابل غلظت مهار کننده اولیه یک فنل نمی‌توانند ایمنی کسب کنند. بنابراین فنل‌ها از نظر اقتصادی عوامل ضد میکربی بسیار با ارزشی هستند. فنل دارای فعالیت ((کرم ‌کش)) مشخص است که با وجود گروههای ((آلکیل)) افزایش می‌یابد موثرترین ترکبات ضد کرم در این دسته باید حلالیت نسبتا کمی در آب داشته باشد تا از ((معده)) و ((روده)) زیاد جذب نمی‌شود. +
{picture=phen_h2o.gif}

!خصوصیا
ت فیزیولوژیکی
PH محیط که ترکیبات
قبلی در آن آزمایش می‌شوند یا مورد استعمال قرار می‌گیرند، می‌تواند تا حد زیادی قدرت اثر آنها را تغییر دهد. بنابراین PH کمتر می‌تواند قدرت اثر فنل‌های اسیدی‌تر را از طریق جلوگیری از ((انرژی یونش|یونیزاسیون)) آنها افزایش دهد. علت این مطلب این است که نوع خنثی ، بیشتر ، محلول در ((چربی)) بوده و می‌تواند سریعتر از نوع یونیزه که کمتر محلول در چربی است در غشای سلول میکروبی نفوذ کند.

در مورد فنل‌ه
ایی که کمتر اسیدی ستند، این موضوع صدق نمی‌کند. فعالیت بیولوژیکی ( در بعضی حالات اثرات سمی ) فنل‌ها کم و بیش می‌تواند تحت نفوذ مستقیم تغییرات PH محیط باشد که میزان دسوسیه شدن فنل را تعیین کند. تقریبا تمام ترکیبات فنلی تا حدی از خود ، فعالیت ضد میکروبی نشان می‌دهند و این فعالیت خیلی اختصاصی نیست. در بعضی حالات ، ترکیبات فنلی ممکن است بمنظور ایجاد بعضی اثرات تکاملی با __DNA__ تداخل حاصل نماید.

فعالیت ضد میکربی فنل‌ها ممکن است در نتیجه زیان وارد شدن به ساختمان و تغییر مکانیسم نفوذ پذیری میکرو اورگانیسم ، لیزوزومها و دیوار ((سلول)) باشد. گرچه این نوع فعالیت مخصوص بعضی ((آنتی بیوتیک|آنتی بیوتیکها)) است، اثرات عمومی ضد میکروبی بسیاری فنل‌ها با رقیق نمودن با آب غیر قابل برگشت است. بعلاوه باکتریها در مقابل غلظت مهار کننده اولیه یک فنل نمی‌توانند ایمنی کسب کنند.

بنابراین فنل‌ها از نظر اقتصادی عوامل ضد میکربی بسیار با ارزشی هستند. فنل دارای فعالیت __کرم ‌کشی__ مشخص است که با وجود گروههای آلکیل افزایش می‌یابد. موثرترین ترکیبات ضد کرم در این دسته باید ((قابلیت انحلال مواد|حلالیت)) نسبتا کمی در آب داشته باشد تا از ((معده)) و ((روده)) زیاد جذب نمی‌شود.
 !استخراج فنل !استخراج فنل
-فنل از ((مونوهیدروکسی بنزن)) که از ((قطران زغال سنگ)) در محیط قلیایی با راندمان 0.7 درصد استخراج می‌شود. +فنل از __مونوهیدروکسی بنزن__ که از قطران ((زغال سنگ)) در محیط قلیایی با راندمان 0.7 درصد استخراج می‌شود.
 !مباحث مرتبط با موضوع !مباحث مرتبط با موضوع
-*((آلکیل))
*((
ترلی کدن))
+*((آلی کون))
 *((الکل)) *((الکل))
-*((الکل نوع سوم))
*((
ترکیبات فنلی))
*((حلقه بنزن))
*((مونوهیدروکی بنزن))
*((زغا ن))
*((ک
ر‌ کش))
*((
کریتا سنی)) />*((یویزایون))
*((DNA))
+*((الکل صنعتی))
*((بنزن))
*((هیدروکبن))
*((یدرکری آروایک))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 شنبه 09 مهر 1384 [11:57 ]   4   فیروزه نجفی      جاری 
 سه شنبه 26 آبان 1383 [04:45 ]   3   حسین خادم      v  c  d  s 
 چهارشنبه 20 آبان 1383 [14:31 ]   2   حسین خادم      v  c  d  s 
 شنبه 16 آبان 1383 [08:14 ]   1   حسین خادم      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..