منو
 کاربر Online
341 کاربر online
تاریخچه ی: شیمی در کشاورزی

!نگاه اجمالی
برای کمک به تولید مقدار ((شیمی مواد غذایی|مواد غذایی)) کلان ، ((کشاورزی)) ما باید به روش علمی جدید انجام گیرد و در این صورت به انواع ((مواد شیمیایی)) کشاورزی ، از جمله __کودهای گوناگون__ ، __انواع داروی بیماری‌های حیوانی و گیاهی__ ، __مواد آفت کش__ ، __مواد مکمل غذایی__ و بسیاری دیگر از این قبیل نیازمندیم که باید آنها را به طریق صنعتی تهیه کنیم. بدیهی است که تهیه غذای کافی برای جمعیت در حال انفجار روی زمین ، فقط با درک شیمیایی تولید مواد غذایی و بکار بستن همه جانبه فنون جدید تولید مواد غذایی میسر می‌شود.

((گیاهان)) ، منبع اصلی مواد غذایی ما هستند. ما گیاهان یا گوشت جانوران گیاهخوار را می‌خوریم. رشد گیاهان مستلزم ((دما|دمای)) مناسب ، مواد مغذی ، ((هوا)) ، ((آب)) ، و گرفتار نشدن به انواع بیماری ناشی از آفات مضر علف‌های هرز است. برای گیاهان ، مواد مغذی مناسب و موادی برای رهانیدن آنها از ابتلا به بیماریهای گوناگون فراهم می‌آورد.


{img src=img/daneshnameh_up/9/9a/Agriculture(2).jpg}

!تاریخچه
بعضی از تمدن‌های باستانی به تجربیات مفیدی در کارهای کشاورزی دست یافته‌اند که بطور مستقیم در تاریخ ثبت نشده است. در عصر رومیان ، "__کاتوی کبیر__" اشاراتی دارد به انتخاب تخم ، تهیه کود سبز با گیاهان تیره نخود ، آزمایش خاصیت اسیدی خاک ، استفاده از خاکهای آهکی ، ارزش یونجه و شبدر ، ترکیب نگهداری و استفاده از کود حیوانی ، ترتیب چرای حیوانات ، اهمیت چارپایان در عملیات کشاورزی و مانند آنها. این گونه پیشرفت ما که مبنای تجربه عملی داشته، گاه به گاه در جریان تاریخ ، بدست آمده و از میان رفته است.

"__آرتوریانگ__" ، در قرن هیجدهم در انگلیس ، علم جدید کشاورزی را بنیان نهاد. او به عنوان نخستین پژوهشگر مشهور کشاورزی گسترده ، سیستمی برای اشاعه اطلاعات کشاورزی به راه انداخت که امروزه گسترشی جهان‌مشمول یافته است. در سال 1840 "__یوستوس فون لیبیگ__" ، کتاب خود را به عنوان __کاربردهای شیمی آلی در کشاورزی و فیزیولوژی__ منتشر کرد. __لیبیگ__ را به خاطر کارهایی را که انجام داده بود، __پدر علم جدید خاک شناسی__ نامیده‌اند.

((انقلاب صنعتی)) ، ابزار و توان بهتری فراهم آورد که کارهای __فیریکی-کشاورزی__ را نسبتا آسان کرد. اما ، حتی امروزه با بهترین تخمین ، دو سوم کشاورزی جهان عقب مانده است.
!رشد گیاهان
__خاکهای طبیعی__ منبع مواد مغذی برای گیاهان است. __خاک سطحی__ شامل بیشترین مقدار ماده زنده و __هوموس__ ، حاصل از موجودات مرده است. خاک ‌زیرین شامل ((مواد معدنی)) و ((مواد آلی)) است. ((اکسیداسیون-احیا|اکسایش)) جزئی مواد آلی در فضای بسته زیر خاک و مصرف ((اکسیژن)) آن ، باعث تولید ((دی‌اکسید کربن)) می‌شود. افزایش این گاز در خاک ، باعث اسیدی شدن ((آلودگی آبهای زیرزمینی|آبهای جاری در زیر زمین)) می‌شود.

علت عمده جذب و جذب سطحی آب در خاک ، وفور اکسیژن در ساختمان شیمیایی غالب مواد خاکی است که چند نمونه آنها __سیلیکات‌ها__ (__SiO3-2__) ، __فسفات‌ها__ (__PO4-3__) و __کربنات‌ها__ (__CO3-2__) هستند. خاکهای که تراوایی خوبی دارند، آب را در جریان طبیعی از تمام منافذ کوچک خود می‌گذارنند.

جاری شدن آب از میان خاک ، امری ضروری است، زیرا برای کشت و تهیه یک کیلو گرم ماده غذایی ، صدها لیتر آب لازم است. خاکها ، نه تنها به علت اکسید شده مواد آلی ، بلکه به علت آب شویی گزینشی توسط جریان آب در زمین ، نیز اسیدی می‌شوند.


{img src=img/daneshnameh_up/0/0a/agriculture2.jpg}

!!تاثیر عناصر موجود در خاک در رشد گیاهان
نمک‌های ((فلزات قلیایی)) و ((فلزات قلیایی خاکی|قلیایی خاکی)) ، بیشتر از نمکهای فلزات گروه (III) و فلزات وابسته در آب محلولند. گیاهانی که در خاک پُرسلنیم می‌رویند، مقداری از ((عنصر)) را جذب می‌کنند و برای انسان مضر و سمی هستند. اگر __هموس__ که منبع مواد مغذی برای گیاه است تجریه نشود، خاک ارزش حاصلخیزی ندارد و به آنها ((کود شیمیایی|کودهای فسفات و پتاس)) می افزایند. ((ترکیبات شیمیایی)) خاکها ، منعکس کننده __ترکیب پوسته زمین__ ، ترکیب سنگهای مادر و فعالیتهای فیزیکی و شیمیایی است که در حین تشکیل خاک و پس از آن ، صورت می‌گیرد.

((سلیسیم)) در مقایسه با اکسیژن ، عنصر محوری خاک است. __خاک سیاه__ ، ماده آلی فراوان دارد. __خاک قرمز__ ، احتمالا ((آهن)) زیاد دارد و __خاک سفید__ ، شدیدا آب‌شویی شده‌است و کیفیت مناسبی ندارد. مواد مغذی اولیه خاک ((نیتروژن)) ، ((فسفر)) و ((پتاسیم)) است. غالب گیاهان در خاکهای غنی از نیترات رشد می‌کنند. منبع عمده ذخیره نیتروژن در خاک ، موجودات مرده و فضولات حیوانی است.

فسفر نیز مانند نیتروژن باید به صورت یک ماده معدنی یا غیر آلی در آید تا مورد استفاده گیاه قرار گیرد. ((آنیون و کاتیون|یون)) پتاسیم یک عنصر کلیدی در کنترل آنزیمی تبادل قندها ، نشاسته‌ها و سلولز است. ((کلسیم)) و ((منیزیم)) به صورت یونهای (__Ca+2__) و (__Mg+2__) ، مواد مغذی ثانویه برای گیاه هستند. آهن ، یک جز اصلی ((کاتالیزور|کاتالیزوری)) است که در تشکیل ((~~green:کلروفیل~~)) یا ~~green:سبزینه~~ گیاه دخالت دارد.
!کودهای طبیعی مکمل خاک‌
((کود شیمیایی)) علاوه بر داشتن یون مطلوب ، آن یون را به صورتی در خاک جای می‌دهد که گیاه بتواند آن را به طور مستقیم جذب کند. کودهای نیترات جامد از ((آمونیاک)) تهیه می‌شود. __اوره__ یکی از مهمترین ((مواد شیمیایی)) جهان بشمار می‌آید. زیرا هم به عنوان کود و هم به عنوان ماده مکمل غذایی چارپایان مصرف می‌شود. __سنگ فسفات__ و __پتاس__ ، دو ماده معدنی مهمی هستند که می‌توان آنها را از ((معدن)) استخراج کرد، سایید و به صورت گرد ، آنها را مستقیما به خاکهای فاقد این مواد افزود.

کودهای فسفات به صورت سوپر فسفات که ((قابلیت انحلال مواد|انحلال پذیری)) بیشتری دارد، استفاده می‌شود.


{img src=img/daneshnameh_up/4/4f/agriculture.jpg}

!ایجاد رشد برتر در گیاهان
علاوه بر کودهایی که به فرایندهای طبیعی رشد زیست شیمیایی گیاهان یاری می‌دهند، موادی به نام افزاینده رشد گیاهان ، موجب نوعی رشد متعارفی یا غیر طبیعی می‌شوند. __اتیلن__ یا __استیلن__ ، شکوفایی و گل دهی آناناس را زیاد می‌کنند. __اکسین‌ها__ موجب دراز شدن سلول‌های نهال می‌شوند. شاید مهم‌ترین تنظیم کنندهای رشد گیاه ، گروهی از مواد باشند که به نام __گیب برلین‌ها__ معروفند.
!حفاظت گیاهان برای تولید مواد غذایی بیشتر
هرساله ، یک سوم محصولات غذایی جهان بر اثر آفات (بیماریهای ناشی از ویروسها ، باکتریها ، قارچها ، جلبکها ، علفهای هرز و کرم حشرات گیاه خوار) از میان می‌رود. آفت کش‌ها دفاع شیمیایی برای کنترل آفت بشمار می‌روند. دو نوع آفت کش داریم که عبارتند از:
!!حشره کش‌ها و آفت کش‌ها
مصرف حشره کش‌هایی مانند (__DDT__) موجب شده است که به دیگر اشکال حیوانی ، مانند __ماهی‌ها__ و __پرندگان__ ، آسیب جدی برسد. بسیاری از حشره کش‌ها ، برای انسان ، بسیار سمی‌تر از (ِDDT) است. از این جمله مواد غیر آلی ، ترکیبات آرسینک دار و انواع بسیاری از مشتقات فسفر که ما آنها را در محیط زندگی خود و در منابع آب وارد می‌کنیم. از طرف دیگر اگر استفاده از آنها را کنار بگذاریم باید با انواع بیماری‌ها مواجه باشیم.
!!علف کش‌ها
علف کشها ، گیاهان را می‌کشند. این مواد ممکن است گزینشی باشند و فقط گروه خاصی از گیاهان را از بین ببرند، یا ممکن است غیر گزینشی باشند و زمین را از هر گونه حیات گیاهی پاک کنند.
!مباحث مرتبط با عنوان
*((اطلاعات کشاورزی))
*((انواع کود))
*((انواع مواد شیمیایی کشاورزی))
*((حشره کش‌ها))
*((شیمی آلی در فیزیولوژی))
*((شیمی آلی در کشاورزی))
*((علف کش‌ها))
*((فیزیک در کشاورزی))
*((کشاورزی))
*((کشاورزی مدرن))
*((کود حیوانی))
*((کود شیمیایی))
*((مواد آفت کش))
*((مواد مکمل غذایی))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 چهارشنبه 04 مرداد 1391 [06:25 ]   8   admin      جاری 
 سه شنبه 03 مرداد 1391 [10:34 ]   7   admin      v  c  d  s 
 دوشنبه 23 آبان 1384 [09:34 ]   6   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 چهارشنبه 25 آذر 1383 [14:01 ]   5   حسین خادم      v  c  d  s 
 شنبه 23 آبان 1383 [04:26 ]   4   حسین خادم      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 آبان 1383 [11:52 ]   3   حسین خادم      v  c  d  s 
 یکشنبه 17 آبان 1383 [11:35 ]   2   حسین خادم      v  c  d  s 
 شنبه 16 آبان 1383 [11:48 ]   1   حسین خادم      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..